Ukryte opcje komputera "trip computer" i jego obsługa – wykaz na str.1.

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez Marcin_Buxton » 14 kwi 2008, 15:50

EDIT dobrzyn22
zebrane z 30 stron wątku podsumowanie ukrytych opcji w M6:

01 – on (czujnik zapięcia pasów)
04 – on/off (czujnik otwarcia drzwi kierowcy)
08 – on/off (czujnik zapalenia świateł)
12 – test prędkościomierza (od 0 do końca i ani milimetr poza oraz połówka)
13 – test obrotomierza (od zero powyzej skali gdzies miedzy kontrolka engine a akumulatora chyba, oraz polowka tego co bylo poza czyli nieco wiecej niz polowa normalnego zakresu)
14 – test brzęczyka od świateł (przypominajka o włączonych światłach podczas otwierania drzwi)
16 – zapala się kontrolka od rezerwy paliwa.
18 – kontrola podświetlenia stacyjki
22 – 017
23 – test wskaźnika paliwa (zero do max i na połowę)
25 – test wskaźnika temperatury (j.w.)
test wszystkich kontrolek oprócz kontrolki od spryskiwaczy
31 – 31 on/off czujnik włożonego kluczyka
50 d15 – SPALANIE edytowalne od -15 do +15
51 d15 – ilość paliwa w baku
55 on/off czujnik przycisku podświetlenia zegarów, ten po lewej nad zegarami
58 – czujnik obecności pasażera w fotelu
59 – 110 i też nie wiem o co chodzi
60 d15 – zmiana mil/galonów na km/litry (zmiana przyciskiem INFO – opcje:"a"-litry i km; "b"-mile i litry; "c"-mile i galony

88888 – test kontrolek: tempomat (cruise/main), key, pas, olej, ręczny, akumulator, engine, świece, dsc (poślizg i off), abs – brak testu dla: spryskiwacza, poduszki powietrznej, samochodziku oraz DPF!


ukryte opcje w radiu mazda6

1.Test przycisków -włączyć radio,nacisnąć POWER oraz MEDIA
2.Szczegóły tunera radiowego-włączyć radio, naciśnij POWER oraz PTY
3.status wzmacniacza -włączyć radio,naciśnij POWER oraz TA
4. siła sygnału tunera -włączyć radio, naciśnij POWER oraz 2
5.test głośników -włączyć radio, naciśnij POWER oraz AUTO M
6. ?? ?? ?? --włączyć radio,naciśnij POWER oraz APC
7. ?? ?? ?? --włączyć radio,naciśnij POWER oraz 6
8. ?? ?? ?? --włączyć radio,naciśnij POWER oraz 5
9. antena wyłączona -włączyć radio,naciśnij POWER oraz FM2

6,7,8, nie wiem do czego służą może ktoś to rozgryzie

z każdej chcąc wyjść naciśnij POWER



Witam !
Znalazłem sposób na wejście w ukryte opcje trip computer. Może się komuś przyda :)
Wiec po przytrzymaniu przycisku do kasowania licznika dziennego, gdy kluczyk jest w pozycji LOCK i następnie po przekręceniu kluczyka na pozycje ON ciągle trzymając przycisk pokaże się na wyświetlaczu licznika dziennego napis "ESEE" gdy zniknie należy ten przycisk puścić .
Pokaże się coś w rodzaju listy punktów, które przełącza się przyciskiem do kasowania licznika dziennego. Powrót do stanu wyjściowego następuje po przekręceniu kluczyka z powrotem w pozycje LOCK .
Nie rozgryzłem jeszcze wszystkich tzw. punktów niektóre punkty służą do kalibracji wskaźników.
Jeżeli ktoś wie coś na ten temat proszę o rozwiniecie tematu .
Marcin_Buxton
 

Postprzez domin1979 » 16 kwi 2008, 18:22

A co rozumiesz pod pojęciem licznika dziennego? Chodzi ci o przycisk INFO?
Obrazek
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 14 wrz 2007, 10:04
Posty: 1331 (0/1)
Skąd: Kielce
Auto: S-Max 2.0T '12
było :( CX-7 Expression '08 2.3 DISI

Postprzez Grzyby » 16 kwi 2008, 18:39

domin1979 napisał(a):A co rozumiesz pod pojęciem licznika dziennego?

myslę że chodzi o przycisk na desce do kasowania przebiegu
Obrazek
d.pa
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 3 paź 2004, 22:09
Posty: 16914 (77/191)
Skąd: KIELCE
Auto: Chrysler Town&Country 3.3l V6 FlexFuel
Renault Master 2.5D
Dacia DV 1.6 LPG
Burstner Amara 535TK
Nissan Micra K11 CG10DE

Postprzez domin1979 » 16 kwi 2008, 18:48

Grzyby napisał(a):
domin1979 napisał(a):A co rozumiesz pod pojęciem licznika dziennego?

myslę że chodzi o przycisk na desce do kasowania przebiegu

Też tak myślałem ale czy to trip computer? Po prostu licznik kilometrów...
Myslałem, że chodzi o board computer, tak czy inaczej trza sprawdzić co to za ustrojstwo :D
Obrazek
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 14 wrz 2007, 10:04
Posty: 1331 (0/1)
Skąd: Kielce
Auto: S-Max 2.0T '12
było :( CX-7 Expression '08 2.3 DISI

Postprzez Grzyby » 16 kwi 2008, 18:53

domin1979 napisał(a):czy to trip computer?

no tam pisze
TRIP A i TRIP B jak przełączysz :D
Obrazek
d.pa
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 3 paź 2004, 22:09
Posty: 16914 (77/191)
Skąd: KIELCE
Auto: Chrysler Town&Country 3.3l V6 FlexFuel
Renault Master 2.5D
Dacia DV 1.6 LPG
Burstner Amara 535TK
Nissan Micra K11 CG10DE

Postprzez domin1979 » 16 kwi 2008, 18:59

Grzyby napisał(a):
domin1979 napisał(a):czy to trip computer?

no tam pisze
TRIP A i TRIP B jak przełączysz :D

I do tego trzeba komputera żeby to opanował? ;)
Obrazek
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 14 wrz 2007, 10:04
Posty: 1331 (0/1)
Skąd: Kielce
Auto: S-Max 2.0T '12
było :( CX-7 Expression '08 2.3 DISI

Postprzez Tom » 16 kwi 2008, 18:59

Marcin_Buxton podobna opcja jest w BMW tryb serwisowy czy coś takiego się na to mówi
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 7 cze 2007, 07:51
Posty: 1826

Postprzez Marcin_Buxton » 16 kwi 2008, 19:03

Dokładnie jest to przycisk obok wyświetlacza gdzie jest wyświetlany przebieg sumaryczny i przebieg tzw. dzienny .
Marcin_Buxton
 

Postprzez szoszon1983 » 16 kwi 2008, 19:04

Sprawdziłem, można zrobić test zegarów, brzęczyka i kilku innych rzeczy.
Obrazek
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 7 paź 2007, 11:20
Posty: 195
Skąd: ok. Radomia/ Reading UK
Auto: M6 GH 2008r. 2,0 klekot 168KM

Postprzez domin1979 » 16 kwi 2008, 19:06

szoszon1983 napisał(a):Sprawdziłem, można zrobić test zegarów, brzęczyka i kilku innych rzeczy.
To może w ten sposób mi wyłączyli brzęczyk pasów...
Obrazek
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 14 wrz 2007, 10:04
Posty: 1331 (0/1)
Skąd: Kielce
Auto: S-Max 2.0T '12
było :( CX-7 Expression '08 2.3 DISI

Postprzez magicadm » 16 kwi 2008, 19:22

szoszon1983 napisał(a):Sprawdziłem, można zrobić test zegarów, brzęczyka i kilku innych rzeczy.

A możesz napisać co i jak zrobić, żeby nie zepsuć za dużo :D ???
Lepiej 5 minut później niż 50 lat za wcześnie...
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 31 gru 2004, 01:28
Posty: 3117
Skąd: Warszawa
Auto: M6 L8 zbyt słabe by się zepsuć

Postprzez Jaksa » 16 kwi 2008, 20:33

Marcin_Buxton napisał(a):Jeżeli ktoś wie coś na ten temat proszę o rozwiniecie tematu
Z tego co wiem kalibrujesz zegary z kompem , głównie chodzi tutaj o obliczanie / pokazanie na kompie ilosc przejechanych kilometrów względem ilosci paliwa w zbiorniku , podobno "nasze" liczniki oszukują ...... dzisiaj to zrobiłem , teraz test drogowy .......
szoszon1983 napisał(a):Sprawdziłem, można zrobić test zegarów, brzęczyka i


domin1979 napisał(a):To może w ten sposób mi wyłączyli brzęczyk pasów
To moze być prawdą – muszę sie dokopac do tej opcji.
Serwis Mazdy Warszawa ( specjalizacja mazda nie mylić z autoryzacją :) ) http://www.autojaksa.com.pl
Zatrudnimy Mechanika tel 601 323 626
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 10 mar 2004, 22:46
Posty: 7845 (3/4)
Skąd: Warszawa
Auto: Mazda 6 2013 GJ 2.2 SKY-D/GH 2.0 CiTD 2010/3 2015 2.2 SKY-D

Postprzez domin1979 » 16 kwi 2008, 20:36

Jaksa napisał(a): Z tego co wiem kalibrujesz zegary z kompem , głównie chodzi tutaj o obliczanie / pokazanie na kompie ilosc przejechanych kilometrów względem ilosci paliwa w zbiorniku , podobno "nasze" liczniki oszukują ...... dzisiaj to zrobiłem , teraz test drogowy .......
Nie mów, że jest szansa skorygować to nieśmiertelne 0.7 l/100 km spalania od oszusta kompa?!? :|
Obrazek
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 14 wrz 2007, 10:04
Posty: 1331 (0/1)
Skąd: Kielce
Auto: S-Max 2.0T '12
było :( CX-7 Expression '08 2.3 DISI

Postprzez Jaksa » 16 kwi 2008, 20:39

domin1979 napisał(a):Nie mów
Nie mówię ...... zrobiłem to dzisiaj u siebie ( chyba dobrze bo opcji jest sporo ) pojezdze troche i zobacze czy jest cos lepiej <lol> co prawda mało uzywam komputera ale skoro jest .......... bardziej zalezy mi na kontrolce pasa.......
Serwis Mazdy Warszawa ( specjalizacja mazda nie mylić z autoryzacją :) ) http://www.autojaksa.com.pl
Zatrudnimy Mechanika tel 601 323 626
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 10 mar 2004, 22:46
Posty: 7845 (3/4)
Skąd: Warszawa
Auto: Mazda 6 2013 GJ 2.2 SKY-D/GH 2.0 CiTD 2010/3 2015 2.2 SKY-D

Postprzez domin1979 » 16 kwi 2008, 20:44

Jaksa napisał(a): Nie mówię ...... zrobiłem to dzisiaj u siebie ( chyba dobrze bo opcji jest sporo ) pojezdze troche i zobacze czy jest cos lepiej <lol> co prawda mało uzywam komputera ale skoro jest .......... bardziej zalezy mi na kontrolce pasa.......
Heh, wcześniej znalazłem na forum BMW, że mają możliwość skorygowania spalania, ale myślałem, że M6 nie jest tak łaskawa... Rano zasiadam ostro do stacyjki! Da się samemu rozkminić?
Obrazek
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 14 wrz 2007, 10:04
Posty: 1331 (0/1)
Skąd: Kielce
Auto: S-Max 2.0T '12
było :( CX-7 Expression '08 2.3 DISI

Postprzez Jaksa » 16 kwi 2008, 20:49

domin1979 napisał(a):Da się samemu rozkminić
Jak ja zrobiłem Ty tez dasz rade ( na mechanice sie znam ale tego typu nowinki nie sa mocna stroną <lol> ) przy tej operacji zeruje się licznik dzienny ( trip A ) nie zdziw się <lol>
Serwis Mazdy Warszawa ( specjalizacja mazda nie mylić z autoryzacją :) ) http://www.autojaksa.com.pl
Zatrudnimy Mechanika tel 601 323 626
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 10 mar 2004, 22:46
Posty: 7845 (3/4)
Skąd: Warszawa
Auto: Mazda 6 2013 GJ 2.2 SKY-D/GH 2.0 CiTD 2010/3 2015 2.2 SKY-D

Postprzez Piterx » 16 kwi 2008, 20:52

Jaksa ja tez czekam na ta kontrolke pasa!!!! jakby co to opis z obrazkami... <lol>
Mazda 6
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 12 paź 2007, 18:47
Posty: 188 (0/1)
Skąd: Ziemia Lubuska
Auto: Mazda 6 CiTD-121KM >>156KM!!!

Postprzez domin1979 » 16 kwi 2008, 20:54

Jaksa napisał(a):
domin1979 napisał(a):Da się samemu rozkminić
Jak ja zrobiłem Ty tez dasz rade ( na mechanice sie znam ale tego typu nowinki nie sa mocna stroną <lol> ) przy tej operacji zeruje się licznik dzienny ( trip A ) nie zdziw się <lol>
Jutro działam! Zdemoluję ustawienia :P
Obrazek
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 14 wrz 2007, 10:04
Posty: 1331 (0/1)
Skąd: Kielce
Auto: S-Max 2.0T '12
było :( CX-7 Expression '08 2.3 DISI

Postprzez domin1979 » 17 kwi 2008, 18:19

Odpaliłem dziś te testy i widzę że są jakieś kody, na początku mam 01,04,08 na off. Widzę też, że można chyba wyłączyć rezerwę paliwa.
Dalej są jakieś liczby d15, a na koniec cyfra 51,8 co wydaje mi się być ilością paliwa w baku.
Tylko nie wiem czy cokolwiek da się edytować... Co Jaksa edytowałeś?
Jest jakaś szansa odszukania tych kodów w serwisówce?
Obrazek
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 14 wrz 2007, 10:04
Posty: 1331 (0/1)
Skąd: Kielce
Auto: S-Max 2.0T '12
było :( CX-7 Expression '08 2.3 DISI

Postprzez Jaksa » 17 kwi 2008, 18:39

domin1979 napisał(a):Co Jaksa edytowałeś
Udało mi sie tylko ustawic ( chyba ) ilosc przejechanych kilometrów względem ilosci paliwa , nie rozgryzłem jeszcze tego , jak znajde czas to jeszcze sie pobawię .
Ostatnio edytowano 17 kwi 2008, 18:41 przez Jaksa, łącznie edytowano 1 raz
Serwis Mazdy Warszawa ( specjalizacja mazda nie mylić z autoryzacją :) ) http://www.autojaksa.com.pl
Zatrudnimy Mechanika tel 601 323 626
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 10 mar 2004, 22:46
Posty: 7845 (3/4)
Skąd: Warszawa
Auto: Mazda 6 2013 GJ 2.2 SKY-D/GH 2.0 CiTD 2010/3 2015 2.2 SKY-D

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

Moderator

Moderatorzy 6 / 626 / MX-6 / Xedos 6