[NA] Którą wybrac NA 1.6 115KM czy 1.8 130KM?
1, 2
witam!
czy jest tu ktos, kto jedzil miata na 1.6 115KM i 1.8 130KM i moglby podzielic sie wrazeniami?
caly zcas myslalem o 1.6, ale widze, ze na autoscoucie jest kilka 1.8 w przyzwoitych cenach i zaczalem miec wahania.
czy jest duza roznica w dynamice oraz kosztach eksploatacji? trudniej dostac czesci do 1.8?
silnik 1.8 to ten sam, co w modelu nb, tylko z niewielkimi zmianami?
jesli mozecie, to opiszcie Wasze odczucia.
pozdrawiam.
czy jest tu ktos, kto jedzil miata na 1.6 115KM i 1.8 130KM i moglby podzielic sie wrazeniami?
caly zcas myslalem o 1.6, ale widze, ze na autoscoucie jest kilka 1.8 w przyzwoitych cenach i zaczalem miec wahania.
czy jest duza roznica w dynamice oraz kosztach eksploatacji? trudniej dostac czesci do 1.8?
silnik 1.8 to ten sam, co w modelu nb, tylko z niewielkimi zmianami?
jesli mozecie, to opiszcie Wasze odczucia.
pozdrawiam.
Ostatnio edytowano 17 lut 2014, 20:24 przez Speed, łącznie edytowano 1 raz
Powód: poprawa tematu
Powód: poprawa tematu
[b]...[/b]
- Od: 22 kwi 2007, 22:01
- Auto: 626 GF 1998 2,0 diesel
Czesci przewaznie sa te same, pompa wody, rozrzad itp z zewnatrz roznia sie kolektorem i dolotem. Skrzynia ta sama. 1.8 mialy duzo wytrzymalszy dyfer i w serii szpere wiec jesli masz mozliwosc upolowania NA z tym silnikiem to nawet nie zadawaj takich pytan tylko bierz. 15 konikow na gore czuc w tym malym aucie. Poza tym 1.8 wychdozily juz po lifcie wiec mialy w serii dolne rozporki i bodajrze wzmocnione drzwi.
Less roof, more fun
[b]...[/b]
- Od: 22 kwi 2007, 22:01
- Auto: 626 GF 1998 2,0 diesel
"Miata Features Table
(US '90-'97 models only)"
Może a wersjach US w podstawie nie było? Z tego co wiem u nas wszystkie 1.8 miały szpere...
(US '90-'97 models only)"
Może a wersjach US w podstawie nie było? Z tego co wiem u nas wszystkie 1.8 miały szpere...
Moja malutka >>
http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=32785
http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=32785
http://www.miata.net/faq/features.html
wg tego nie bylo szpery w podstawowej wersji 1.8.
A wlasnie ze wynika iz w kazdej 1.8 (czyli od 94) jest LSD tyle ze dwoch roznych typow za wyjatkiem automatycznej skrzyni
Less roof, more fun
Faktycznie, jest tam jendolitewrowe puste pole
zauwaz, ze to jest wersja bez elektrycznych szyb i wspomagania a takich golasow przy 1.8 to w Polsce raczej nie ma. Slyszalem o golych 1.6 sprzed liftingu ale zeby cos takiego poruszalo sie po naszych drogach w wersji po lifcie?
Podsumowując: masz 1.8, masz wspomaganie – masz LSD
zauwaz, ze to jest wersja bez elektrycznych szyb i wspomagania a takich golasow przy 1.8 to w Polsce raczej nie ma. Slyszalem o golych 1.6 sprzed liftingu ale zeby cos takiego poruszalo sie po naszych drogach w wersji po lifcie?
Podsumowując: masz 1.8, masz wspomaganie – masz LSD
Less roof, more fun
Panowie , a jaka roznica w spalaniu?? chodzi mi o model po 1998 roku.
Roznica 30 koni robi swoje, ale czy koszty utrzymania znacznie sie zmienia??
Roznica 30 koni robi swoje, ale czy koszty utrzymania znacznie sie zmienia??
- Od: 21 lis 2007, 09:18
- Auto: Mazda Mx-5
uciecha i radocha z jazdy niweluje myslenie o roznicy o tych 1.5-2litrach na 100kilometrach;)
ale ja jestem zwolenniekiem sekwnecji;) mam nawet pomysl uturbiania + gaz wiec mojej oponi nie powielaj na forum bo zostaniesz czy cos podobnego;)
nie no 1.6 czy 1.8 bez apelacyjnie bierz 1.8.
ale ja jestem zwolenniekiem sekwnecji;) mam nawet pomysl uturbiania + gaz wiec mojej oponi nie powielaj na forum bo zostaniesz czy cos podobnego;)
nie no 1.6 czy 1.8 bez apelacyjnie bierz 1.8.
trewor napisał(a):mam nawet pomysl uturbiania + gaz
A w tym maleńkim bagażniku wejdzie gdzieś butla
Zastanawiam się nad zmianą mx-3 na mx-5 i już nawet powoli coraz więcej śmigam na benzynie, żeby szokou nie doznać po przejściu z 1,6 LPG na 1,8 PB Widział, ktoś kiedyś mx-5 na LPG może mnie nikt nie za to pytanie
Lukano napisał(a):A w tym maleńkim bagażniku wejdzie gdzieś butla pytajnik oczko
Na tym polega caly dowcip, ze jak upchniesz butle toroidalna w bagazniku to masz duzą szanse na to ze wyciagniecie zapasówki bedzie wyczynem odnotowanym w ksiedze rekordow guinessa a pojemnosc bagaznika zmniejszy sie do objetosci dwoch browarów w prawdopodobnie najlepszych butelkach świata
Less roof, more fun
Fiveopac napisał(a):Na tym polega caly dowcip, ze jak upchniesz butle toroidalna w bagazniku to masz duzą szanse na to ze wyciagniecie zapasówki bedzie wyczynem odnotowanym w ksiedze rekordow guinessa a pojemnosc bagaznika zmniejszy sie do objetosci dwoch browarów w prawdopodobnie najlepszych butelkach świata język
heheh a ja myślałem, że w mojej mam mały bagażnik (290l.)To ciekawe ile ma mx-5. Nie widziałem jeszcze bagażnika w mx-5 na żywo, tylko kilka zdjęć. I doczytałem, że zbiornik jest w bagażniku Kurcze szkoda, że nikt w Lublinie i okolicach nie ma, to bym oblukał na co się porywam
Może na jakimś zlocie wreszcie zobaczę Albo muszę się wybrać do Warszawy do Wioli.
Fiveopac miał byś możliwość zrobić mi fotkę bagażnika?? I gdzie jest koło zapasowe?? Pełne czy dojazdówka
Fiveopac napisał(a):Lukano napisał(a):A w tym maleńkim bagażniku wejdzie gdzieś butla pytajnik oczko
Na tym polega caly dowcip, ze jak upchniesz butle toroidalna w bagazniku to masz duzą szanse na to ze wyciagniecie zapasówki bedzie wyczynem odnotowanym w ksiedze rekordow guinessa a pojemnosc bagaznika zmniejszy sie do objetosci dwoch browarów w prawdopodobnie najlepszych butelkach świata
potwierdzam to mam jeszcze miate NB i tam gazu zalozyc raczej bym nikomu nie polecal
- Od: 18 lip 2007, 10:26
- Auto: Mazda 323 BG GT
Lukano napisał(a):heheeh to NB nie ma sporo większego bagażnika pytajnik Kurna a to dziwne.
Przeciez konstrukcyjnie to jest to samo auto, skad by mialo miec wiekszy bagaznik? Mazda robila rozne sztuczki przez kolejne facelifty jak np. puszczala w dol akumulator czy powiekszyal wneke w bagazniku na kolo zapasowe ale i tak to jest ciagle ten sam kufer.
Less roof, more fun
Fiveopac napisał(a):skad by mialo miec wiekszy bagaznik?
Aha rozumiem. A jakoś na zdjęciach tak wygląda jak by dużo większy był. Oj coraz bardziej podoba mi się ta mx-5. I obojętnie jaki ma bagażnik. Ale wygląd ma za..ty
1, 2