Zrobiłem jakieś 3tygodnie//1200km temu rozrząd (z pompą), pierścienie i uszczelniacze w Xedosie. Po mniej więcej 300-500 km po robocie pojawił mi się dziwny dźwięk, występujący przy mocno nagrzanym silniku (tzn, po ostrzejszej jeździe lub długotrwałym staniu w korku).
Słychać go krótko w dolnym zakresie obrotów (około 1000-1500) przy szybkim zwiększaniu obrotów oraz ciągle, ale słabiej (zagłuszany przez silnik) przy obrotach rzędu ~5500 wzwyż.
Co to może być?? Nagrałem to ustrojstwo, ale tylko na niskich obrotach, bo na wyższych już tylko silnik słychać.
http://www.andreass.republika.pl/xedos.mp3
dziwny dźwięk z komory silnika (mp3 w załączniku)
Strona 1 z 1
nor napisał(a):Dla mnie to jest wpadanie w rezonans ocieranie jakiegoś elementu.
mi tez tak sie zdaje.Jakby cos bylo zle przymocowane i przy dodawaniu gazu silnik siada na poduszkach i brrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr.Moze alternator o cos obciera,bo mam nadzieje,ze oslone kolektora(ta blache)juz sprawdzales.Ona strasznie barabani jak jest luzna
-
waldii
sprawdzane były luzy na elementach różnych, ale nie da się tego dokładnie zrobić, bo wszystko jest cholernie gorące w momentcie gdy występuje ten efekt. Osobiście podejrzewam, że coś w silniku, bo klekot występuje w momencie znacznego obciążenia silnika (ostre przyspieszanie na 1500-2000, obroty 5500wzwyż), ale mechanikiem nie jestem więc to tylko gdybanie.
- Od: 7 sty 2006, 17:42
- Auto: e46 330xd eMpowered by Jetronik, 6 Mps
Dlatego pytam bo brzmi mi to jak by klima się zacierała, ale w sumie nie było by to tylko przy określonych obrotach. Wydaje mi się żeby spróbować to rozwiązać i wyeliminować choć część możliwości powinieneś zdjąć najpierw pasek od klimy później od alternatora i sprawdzić czy objaw nadal występuje. Może okazać się że to jest tylko łożysko od któregoś napinacza. Po prostu kombinuj bo inaczej to raczej się nie da. W Xedach bardzo często właśnie siadają łożyska od napinaczy pasków.
XEDOS6 napisał(a):a wymieniany byl napinacz hydrauliczny?'
Wymieniłem.
nor napisał(a):W Xedach bardzo często właśnie siadają łożyska od napinaczy pasków
Chyba będę faktycznie musiał posprawdzać wszystko krok po kroku, od pasków zaczynając.
- Od: 7 sty 2006, 17:42
- Auto: e46 330xd eMpowered by Jetronik, 6 Mps
Słychać dwa dźwięki te w tle łożysko napinacza wstawiłeś SKF czasami tak właśnie świszczą a ten taki jak by coś obcierało to sprawdź dobrze sprzęgło klimy a najlepiej pozdejmuj obudowy pożycz od mechanika stetoskop i element po elemencie łożysko po łożysku sprawdzaj inaczej raczej tego nie zdjagnozujesz
Posiadam wszystkie części do XEDOSA 6 jeśli czegoś potrzeba proszę o kontakt. Kontakt do kolegi proszę powołać się na forum mazdy tel 793 163 816.
- Od: 26 lut 2007, 12:53
- Auto: XEDOS 6 2.0 V6
Strona 1 z 1