Hej
Ja kupiłem "eFke" ok 3 tyg temu, auto kupywałem wieczorem a oględziny z kolegą robiliśmy na parkingu przy jakims markecie

na co zwrócic uwage:
1 silnik- czy suchy (moją byc wycieki spod pokrywy ale to najmniejszy problem) tzn. zeby nie było wszystko w oleju zachlapane, czy chodzi równo – na rozgrzanym powinien miec 800-1000 obr/min ale bez większych falowań, sprawdź poziom oleju (chociaz sprzedający moze zawsze dolac) oraz kiedy i jaki olej był lany, czy nie śmierdzi z rury wydechowej niespalanym olejem po dodaniu gazu jak smierdzi i kopci to daruj sobie, czy pod maska nie ma zadnych trickow domowej roboty (jakies druciki i sznurki)
2.blacha-głowa pod spód auta i spradź czy jest podłoga, hehe rózne historie słyszałem; przejrzyj progi, otworz drzwi i ich stan od wewnatrz ( na dole); nadkola; sprawdź odcienie lakieru; nierówne szczeliny przy drzwiach, masce, klapy bagaznika;
3 zawieszenie i ukl kierowniczy, czy podczas jazdy buja samochodem (zuzute amorki), wizualnie czy sprezyny całe, skrec na maxa w jedna i potem w druga strone i pomału jedź ( takie kółeczka porób) jak beda stuki to sa zuzyte przeguby, ropedz sie i zachamuj-jak drzy kierownica to cos tam bedzie do wymiany napewno
4hamulce-wiadomo, jedziemy do 50km/h i hamujemy, sprawdzamy czy nie znosi i nie trzęsie kierownica, potem mozna na jakims szutrze mocniej zahamowac i spradzic czy rowna blokujo sie kola (bez ABS), reczny musi działac!!! ( na przeglad obowiazkowo) ale łatwo mozna podrecic
5wyglad i wyposazenie- jak sa el szybki to sprawdzic kazda po koleji, czy działa nawiew, czy leci ciepłe powietrze, swiatła postojowe, mijania, wszystkie sprawdzic

oswietlenie w srodku, stan tapicerki ( auta z lat 89-90 maja przebiej prezewaznie 200-300 tys) oraz stan licznika np. rok 90 i 120 tys przebiegu

też chciałbym w to wierzyc

ale tak nie jest, łysa kierownica, pościerane fotele i pedały mowia same za siebie
To tylko takie główne sprawy na które warto zwrócic uwage przy zakupie autka. Warto podjechac na warsztat i niech jakis mechanik za 40 zł przejzy autko po swojemu to wtedy mamy większa pewność co do zakupu, hmm to chyba na tyle.
Pozdro