Mazda MX-3 (EC) – Opinie i Informacje
Na wstepie Witam szanownych kolegów jestem nowym nabytkiem na forum i odrazu napisze ze zakochany jestem w tym aucie od kad mam 13 lat teraz właśnie spadam do Angli bo troche do madzi brakuję
i mam pytanie na co zwracac uwage przy kupnie , oczywiscie chodzi mi o wersję z serduchem K8
a propo tej wzmiance że to auto dla laski to nie wiem czy V6 o mocy 133 km i przyspieszeniu 8,5 było by dobre dla panienek przynjamniej gdyby moja Mamuśka albo siostra miała taki samochod to bał bym się przechodzić przez ulice =]
-
cHc
Ja tydzien temu zakupilem sobie mazdzie
mx-3 poprostu zajefajne autko silnik niestety sohc ale mam wrazenie ze nie ma 90 km
wczesniej jezdzilem colcikiem 150 konnym ale z powodow fin musialem sprzedac
ale wracajac do mazdzi to obstawaim moc na pewno powyzej 110 km bardzo szybko sie zrywa co ciekawe jak bylem w krakowie to stanela taka sama mazzdzia tylko ze juz dohc mysalem ze dostane w tylek ale sie milo zdziwilem i niestety zostala w tyle, przy tescie "drogowym" 4 bieg 175 km/h po przejechaniu ok 600 m 6000 tys obrotow wiecej nie ciaglem bo nie chce jej zajezdzac:) po przejechaniu sie na diagnostyke to co mnie najbardziej zdziwilo to spaliny w granicy 0,03% przy 3500/obr
gosc mi powiedzial ze tak utrzymanego samochodziku nie widzial oczywiscie male otarcia sa ale ja dopieszcze
a dodajmy ze jest to autko z 92 roku
autko bylo serwisowane w aso i org przebieg 140 tys
a czy to autko dla kobiety... to szczerze mowiac kobiety tez jezdza ferrari czy lambo wiec ..... podsumowujac Szukalem calkiem innego autka ale nie zaluje ze ja kupielm jedynym minusem jest spalanie szukalem ekon autk a tu jakby nie patrzec to 11 l bierze ale to mysle ze jest do przezycia patrzac jeszcze na to ze narazie ponizej 120km/h nie schodze
wiec naprawde polecam to mazdzie 
- Od: 15 cze 2007, 20:43
- Auto: jest M6 2.0b 141
colt 1.6
było mx-3 1.6
Ja swoja Niunie mam juz zgazowaną, ale niestety koleżka montujący gaz przede mną nie założył sekwencji tylko zwykła instalacje i teraz wyrzucam sie z kasy na Blosa, a co do osiągów to wczoraj przeżyłem szok
moja Niunia ustawiła sie z Civiciem mojego brata 1.5 16V i nie dała mu rady szlismy łeb w łeb i albo mam gaz do regulacji albo mam przykatowany silnik. Jak ja odpalam na benzynce to mi wchodzi na wysokie obroty a z pupy jej dym wylatuje a w środku czasem czuć frytki, jestem pewien ze będę musiał zainwestować w uszczelnienie silnika i naprawę silnika. Znajomy mi powiedział żebym wlał do niej moto-doktora ale nie wiem czy to jest dobre rozwiązanie. Aha tak na marginesie pozdrawiam Ziomala z Mazda Speed jeżdżącego 626 z blachami NGO XXXX z którym miałem wczoraj przyjemność śmigać po Alejach Jerozolimskich w Wawie, furka Ci ladnie chodzi i nieźle skaczesz po pasach
Smoła widze że jestes z Radomia a ja z Lipska może sie kiedyś stykniemy w Radomi i porozmawiamy o naszych Niuniach??
Smoła widze że jestes z Radomia a ja z Lipska może sie kiedyś stykniemy w Radomi i porozmawiamy o naszych Niuniach??
Błogosławieni Ci, którzy nic nie majac do powiedzenia milczą i nie zabieraja czasu innym.
Na poczatku był chaos a potem z niego powstała MX-3
- Od: 10 cze 2007, 22:48
- Auto: MX-3 1.8 V6 24 V
majorkca napisał(a):Ja tydzien temu zakupilem sobie mazdzie mx-3 poprostu zajefajne autko silnik niestety sohc ale mam wrazenie ze nie ma 90 km
No jak może mieć jak seryjnie ma 89 KM
- Od: 1 lis 2005, 13:02
- Auto: Xedos 6 KF '94 / B 1600 '83 / Vivaro 1,9DI '03 / Fazer1 '11 /
Ziomal napisał(a):Smoła widze że jestes z Radomia a ja z Lipska może sie kiedyś stykniemy w Radomi i porozmawiamy o naszych Niuniach??
Witam! nie ma problemu! w ten piatek widzialem sie z Lukano i chwile sobie porozmawialismy. Zastanawialismy sie wlasnie czy w Radomiu lub okolicach jest ktos kto posiada mx-3 a z kim mozna sie spotkac i porozmawiac a tu prosze! Z Lukano jestem ustawiony w ten weekend prawdopodobnie w sobote, wiec zapraszam na spotkanie! Beda 3 mx-3 w jednym miejscu w Radomiu tego chyba jeszcze nie bylo!:) odezwij sie do mnie na gg to ustalimy wszystko jeszcze co i jak! pozdrawiam
- Od: 11 cze 2007, 18:12
- Auto: CX-5 SkyPassion
2.0 SkyActiv-G 160KM 6AT, kolor Jet Black
Była
323 BJ 1.3
Mx-3 1.8 K8 V6
Ostatnie spotkanie było fajne, ale tym razem zmienię volvo na moją kochaną mazdeczkę
Postaram się już w piątek przyjechać do Radomia, ale nie obiecuję.
Aha może ma ktoś link do ulotek klubowych?? Chętnie byśmy kilka zostawili w Radomiu za wycieraczkami mazdeczek
tym razem wezmę cyfrówkę to porobimy fotki.
Aha może ma ktoś link do ulotek klubowych?? Chętnie byśmy kilka zostawili w Radomiu za wycieraczkami mazdeczek
Sorki wielkie ze nie dałem znać ale niestety w ta sobote pracowałem i byłem w Lipsku dopiero w niedziele a dzis zarejestrowałem moja Ślicznotke. Obiecuje ze jak tylko bede w Lipsku i bede miał troche wiecej czasu to sie do Ciebie odezwe i sie ustawimy w Radomiu.
Błogosławieni Ci, którzy nic nie majac do powiedzenia milczą i nie zabieraja czasu innym.
Ziomal napisał(a):Obiecuje ze jak tylko bede w Lipsku i bede miał troche wiecej czasu to sie do Ciebie odezwe i sie ustawimy w Radomiu.
Ok wiec zapraszamy!
Lukano napisał(a):tym razem wezmę cyfrówkę to porobimy fotki.
Pomysl z cyfrowka jest swietny, trzeba w koncu to uwiecznic
- Od: 11 cze 2007, 18:12
- Auto: CX-5 SkyPassion
2.0 SkyActiv-G 160KM 6AT, kolor Jet Black
Była
323 BJ 1.3
Mx-3 1.8 K8 V6
Chłopaki obiecuje tylko troszke czasu znajde i moja niunie podciagne na zyciu i pojawiam se w radomiu, a zostało mi jeszcze wymienic łożyska w kołach z przodu bo mi samochodzik jak bombowiec jedzie a to nie żarty:(
a ja mam takie pytanie, na które po dość intensywnym przeszukaniu forum nie znalazłem odpowiedzi... Mianowicie chodzi mi o różnicę kosztów eksploatacji między silnikami 1,6 16v a 1,8 V6 (MX3) W wielu postach zetknąłem się z opinią że V6 jest dużo droższy w utrzymaniu, natomiast nie zawierały się żadne konkrety. Zdaje sobie sprawę że na pewno jest różnica w spalaniu
ale czy coś jeszcze mieliście na myśli?? Niosę się z zamiarem zakupu właśnie MX3 ale nie wiem na jaki silnik się zdecydować – kwestia właśnie kosztów, bo osiągi i przyjemność z jazdy na pewno jest nieporównywalna na korzyść V6 oczywiście 
- Od: 20 cze 2007, 14:59
- Auto: Mazda Xedos 6 V6 (KL)
tylko i wyłącznie V6
sam mialem R4 i pomimo odetkanego wydechu to nie bylo to co teraz...
oczywiscie 6 cylinderkow pochlania troszeczke wiecej paliwa ale tragedii nie ma...
ciezko tylko znalesc zdrowy egzemplarz...
1.6 mi palila jakies 8-9
1.8 pali 10-11 SREDNIO
oczywiscie 6 cylinderkow pochlania troszeczke wiecej paliwa ale tragedii nie ma...
ciezko tylko znalesc zdrowy egzemplarz...
1.6 mi palila jakies 8-9
1.8 pali 10-11 SREDNIO
MX3 1.6 16V B6-ME EC (było)
MX3 1.8 24V6 K8 EC ( było )
Audi A3 1.8T
MX3 1.8 24V6 K8 EC ( było )
Audi A3 1.8T
- Od: 17 lut 2007, 19:36
- Auto: A3 1.8T
Arucard napisał(a):Ehhh do pupy z tym paliwem, u Was na stronie jest napisane 7l wiec sie napalilem
7 jest do osiągnięcia przy maksymalnie ekonomicznej jeździe na trasie – na stronie podane są dane fabryczne producenta – niestety w przypadku spalania niemal nigdy nie pokrywają się one z rzeczywistością
Arucard napisał(a):nie ma moze mx3 z dieslem?
jak ktoś zrobi takiego swapa to najpierw go zamorduję a później rzucę się pod pociąg
Ziomal Smola Lukano bardzo proszę o nie robienie OT w tym temacie
ZDOBYWCA STRON 6, 323, 626, 929

- Od: 7 wrz 2005, 18:06
- Auto: MX-3 KF, Honda CBR600F4i
To co jeszcze takiego ekonomicznego polecicie, tak zeby z 7-8 litrow palil..
A tak wogole moze ktos jasno napisac ile pala po kolei wszystkie te 3 modele mazdy mx-3? Bo zastanawiam sie jak duza jest roznica i czy mozna ja przebolec ( w przypadku 1-1.5 litra ) czy moze roznica jest calkiem spora i lepiej wziasc 1.6..?
A tak wogole moze ktos jasno napisac ile pala po kolei wszystkie te 3 modele mazdy mx-3? Bo zastanawiam sie jak duza jest roznica i czy mozna ja przebolec ( w przypadku 1-1.5 litra ) czy moze roznica jest calkiem spora i lepiej wziasc 1.6..?
- Od: 29 cze 2007, 14:41
- Auto: Jeszcze nie ma :)
Arucard jest wątek o spalaniu – tam możesz sporo przeczytać na ten temat. Generalnie różnica w spalaniu duża nie jest, dlatego że B6 wcale nie jest ekonomicznym silnikiem. Natomiast kiedy auto zacznie się sypać to koszty części i napraw V6 są wielokrotnie wyższe – i tu jest pies pogrzebany.
ZDOBYWCA STRON 6, 323, 626, 929

- Od: 7 wrz 2005, 18:06
- Auto: MX-3 KF, Honda CBR600F4i