Dominator napisał(a):Nikomu nie chce zaglądać do kieszeni ale lepiej oceniać otaczającą nas gospodarkę przez pryzmat średniej (mediany) niż własnego podwórka.
Zgadzam się. Dlatego z pełną świadomością napisałem, że teraz nie jest wcale gorzej niz było (pisałem wyłączenie o samochodach).
Niech Ci będzie mediana:
Bankier powołuje się na dane z GUS (nie weryfikowałem).
I teraz kilka przykładów cen samochodów:
2013 – Skoda Octavia od 59k (dane z artykułów wg daty)
2022 – Skoda Octavia od 94k (dane z artykułów wg daty)
Wynagrodzenie między 2013, a 2022 wzrosło o ~80%, a cena Octavii o ~60%. Dzisiaj Octavia startuje od 103k.
2018 – Renault Megane RS (tym się interesowałem) – 140k
2023 – Renault Megane RS – 165k
Między 2018, a 2023r wynagrodzenie wzrosło o ~40%, a ceny Megane o ~20%
Mogłem coś popierniczyć w liczeniu, bo zrobiłem to na kolanie
Jeszcze podam ciekawy przykład znajomego. Bodajże w 2006r kupił sobie nową Toyotę Avensis za ok 70-80k. W tym samym czasie kupił mieszkanie 40m2 w Katowicach za podobną kwotę. Dzisiaj odpowiednikiem Avensisa niech będzie Camry, która kosztuje ~160k. Mieszkania w Katowicach za te pieniądze nie da się kupić
Nie oceniam nigdy wg własnego podwórka bo było by to niemiarodajne. Jak mi ktoś mówi że miałem sobie dom budować 5 lat temu jak było taniej, to mu odpowiadam że niestety, ale dla mnie wbrew pozorom taniej było obecnie
Zgadzam się co do nieruchomości. Tu ceny oszalały. Ale z autami nie ma aż tak źle, choć wcale nie uważam że nie mogłoby być taniej