Czateria... 2021
Też się wybieram 
Życie jest zbyt krótkie żeby jeździć dieslem
Dawne auta:
Citroen Xsara II 1,6 16V 2003|Mazda 6 GG/GY 2005 2,0 MZR-CD 136 KM MT|Mazda 3 BM 2016 2,0 SkyActiv-G 120KM MT "Śnieżynka"|Mazda 3 Hikari, 2,0 150KM AT|Seat Arona FR 1.5 TSI DSG :(|...
O, kurde. Jakie "nowe" mordy w czaterii. Zapisy na zlot spowodowały ze sobie przypomnieliście hasła do forum?
Myślałem przez chwilę, ale chyba mi już przeszło
Grzyby napisał(a):Ktoś się wybiera na Ryki?
Myślałem przez chwilę, ale chyba mi już przeszło
Ja na szczescie jestem z tych"świeżaków" więc absolutnie nie mam w planach się wybrać
.
Chyba że jakaś renówkę do tego czasu kupie, to może zmienię zdanie
.
Chyba że jakaś renówkę do tego czasu kupie, to może zmienię zdanie
..::Born To Rise Hell::..
po jaki gwint w 1.5 hdi spięli wałki rozrządu łańcuchem a nie kołami zębatymi? łańcuch zrobili zamiast 8mm to 7 mm i się zrywa... 
Dopisano 12 lut 2024 21:00:
Rozglądam się za czymś pokroju Opla Combo/ Fiat Doblo 7 osób ale ceny są kosmiczne.
Rozglądam się za czymś pokroju Opla Combo/ Fiat Doblo 7 osób ale ceny są kosmiczne.
Jak 12 lat nie pojechałem na zlot tak i tym razem nie pojadę 

Mazda 626 coupe '90 / Mazda 626 Coupe '89 / Mazda 323 BA GT '94
Mazda 6 2.0 MZR-CD '04 / Mazda 6 1.8 ELPIDŻI '03 / i inni... :D
------------------------
Marcin / aka Roxygenium
------------------------
Marcin / aka Roxygenium
Neonixos666 napisał(a):po jaki gwint w 1.5 hdi spięli wałki rozrządu łańcuchem a nie kołami zębatymi? łańcuch zrobili zamiast 8mm to 7 mm i się zrywa...
Lepszy rozciągający się łańcuch niż pasek w oleju.
Już są zestawy wymiany łańcucha na 8 mm, trzeba jednak take zamontować większą pokrywę rozrządu.
Na problem z rozpływającym się paskiem rozwiązania brak.
Plus że nowe 1.2 Puretech teraz oferowane są z łańcuchem, jednak niewiele modeli dostało ten silnik i chyba jest to częściej oferowany w hybrydach.
JohnnyB napisał(a):Już są zestawy wymiany łańcucha na 8 mm, trzeba jednak take zamontować większą pokrywę rozrządu.
Właśnie o co w tym chodzi? Jak chciałbym poprawić fabrykę i założyć ten 8mm łańcuch to trzeba wymienić tez wałki i pokrywę zaworów? Takie zestawy znalazłem na allegro za około 1750zł.
Neonixos666 napisał(a):Właśnie o co w tym chodzi? Jak chciałbym poprawić fabrykę i założyć ten 8mm łańcuch to trzeba wymienić tez wałki i pokrywę zaworów? Takie zestawy znalazłem na allegro za około 1750zł.
Nie drążyłem tematu aż tak dokładnie, ale wydawało mi się że tam tylko chodziło o sam łańcuch i pokrywę, nie słyszałem nic o nowych wałkach....
Jeśli zdecyduje się na 1.5 HDI to wtedy zweryfikuje temat
Gib napisał(a): kolega namawia mnie to kupna całego Clio 2 1.2 16v
pieniądz jak za rower. Wszystko zależy od stanu i wyposażenia. Szukalem kiedyś, ale w 1,4 Pb ewentualnie 1,6..
W sumie mamowa renowka (clio 1,2 2012r) wozi teraz moją chrześniaczkę kolejny rok i po 3 latach użytkowania nie mogę powiedzieć złego slowa. Raz było coś z pedalem gazu, ale poza moją ingerencją..
Historie mojej młodości :
[url]https://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=102&t=151548&start=140[/url]
staraj się nie rozlewać zbyt dużo przelewając z pustego w próżne...
[url]https://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=102&t=151548&start=140[/url]
staraj się nie rozlewać zbyt dużo przelewając z pustego w próżne...
Gib napisał(a):za dwa razy tyle kolega namawia mnie to kupna całego Clio 2 1.2 16v, sam nie wiem, dobre te renuary som?
Jak nie był walony, to nie zgnije. Mam już drugie Clio 2.
Części śmiesznie tanie, za 1500zł wkładu możesz mieć zrobione prawie całe auto jeśli chodzi o wieloletnią eksploatację.
Miałem 1.2 8v, teraz 1.4 16v i oba śmigają elegancko. Jedyny problem jaki miałem to pierniczone UCH, bo to polift.
------------------------
Marcin / aka Roxygenium
------------------------
Marcin / aka Roxygenium
W końcu cisza w Renacie, mój trop był dobry, gumy stabilizatora wywalone, teraz jest sztywno i cicho. Chłopaki wzięli 100zł (chcieli 90 ale dyszkę dorzuciłem na walentynki
). Jak zrobi się wiosna to do wymiany zostało podszybie. Chciałem sprawdzić szczelność układu dolotowego, kupiłem korek gumowy do szklanych balonów na wino i do tego wentyl samochodowy. Problem jest taki że max to 0,3 bara bo jak więcej to wywala korek jak z z szampana, o jednym barze to nie ma mowy (sprężarka pompuje 1,5 bara)

Weź jakiegoś gimbusa spod szkoły, niech Ci Epetem nadmucha w dolot 
------------------------
Marcin / aka Roxygenium
------------------------
Marcin / aka Roxygenium