Witam. Ma ktoś doświadczenie w kwestii kosztów kompleksowego ogrzewania budynku i wody? Pompa ciepła woda/powietrze czy piec gazowy ? Co wychodzi taniej ? Jakie są to różnice ? Nie biorąc pod uwagę fotowoltaiki.
Dziękuję z góry !
Jakie jest obecnie najlepsze rozwiązanie dla ogrzewania domu?
Strona 1 z 1
Najlepszym rozwiązaniem jest przeprowadzka do Hiszpanii
Historie mojej młodości :
[url]https://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=102&t=151548[/url]
staraj się nie rozlewać zbyt dużo przelewając z pustego w próżne...
Pytanie dość problematyczne. Najtaniej w eksploatacji wyjdzie grzanie węglem orzech o wysokiej kaloryczności z sklepu pgg lub z kopalni. Potem ekogroszek tak jak wyżej. Jest to najtańsze eksploatacyjnie rozwiązanie. Chociaż teraz to palenie zebranym chrustem jest darmowe
jednak chyba nie o to chodzi, i poza tym PC jest najtańsza. Obecnie tak o około 30-50% tańsza od gazu ziemnego.
Jedyny problem może być z dostepnością – polecam jednak sprawdzić sobie pompy ciepła w Leroy Merlin. Widziałem, że ostatnio mieli dostępne modele w sklepie.
A i nie ma czegoś takiego jak pompa ciepła woda-powietrze. Jest powietrze-woda, woda-woda, powietrze-powietrze.
Jedyny problem może być z dostepnością – polecam jednak sprawdzić sobie pompy ciepła w Leroy Merlin. Widziałem, że ostatnio mieli dostępne modele w sklepie.
A i nie ma czegoś takiego jak pompa ciepła woda-powietrze. Jest powietrze-woda, woda-woda, powietrze-powietrze.
- Od: 24 cze 2022, 11:27
Ja eksperymentalnie testuję w tym zesonie grzanie mieszkania klimą. Skoro jest i ma taką funkcję to czemu nie przetestować?
Mieszkanie w bloku 67m, 1p, narożne. Blok ciepły, budowany w latach 2004-2005 z "ciepłych" materiałów i ocieplony 20cm styropianu (od razu).
W tym sezonie wszystkie termostaty na ZERO (poza łazienką gdzie nie ma podzielnika).
Temperatura ustawiona na 22-23 stopnie, w najdalszym pokoju nie spada poniżej 20 stopni (utrzymuje się około 21).
Zobaczymy jak to wyjdzie. Test potrwa do stycznia – wtedy przeliczane są przez spółdzielnię koszty ogrzewania i zobaczymy jaki będzie wynik.
Mieszkanie w bloku 67m, 1p, narożne. Blok ciepły, budowany w latach 2004-2005 z "ciepłych" materiałów i ocieplony 20cm styropianu (od razu).
W tym sezonie wszystkie termostaty na ZERO (poza łazienką gdzie nie ma podzielnika).
Temperatura ustawiona na 22-23 stopnie, w najdalszym pokoju nie spada poniżej 20 stopni (utrzymuje się około 21).
Zobaczymy jak to wyjdzie. Test potrwa do stycznia – wtedy przeliczane są przez spółdzielnię koszty ogrzewania i zobaczymy jaki będzie wynik.
Grzyby napisał(a):wszystkie termostaty na ZERO (poza łazienką gdzie nie ma podzielnika)
Rozumiem, że nie masz przepływowych liczników energii cieplnej a podzielniki elektroniczne albo cieczowe..
Na pewno nie zapłacisz znacznie więcej ale i tak podzielniki będą określały "procent" zużycia ciepła ogółu z temperatury grzejnika, czyli tych domowych 22stC.
Jeśli dasz radę ogrzać mieszkanie samą klimą, to może dałoby się w przyszłym sezonie oficjalnie odciąć się od pionu (zamknąć i zaplombować zawory) i tym samym przestać płacić za to z czego się nie korzysta..
Po przemyśleniu.. chyba jednak żadna spółdzielnia się na coś takiego nie zgodzi..

Na wprost się nie zgodzi.
Podzielniki są elektroniczne i tutaj jest pewne pole manewru. Dzięki pokazywaniu temperatury.
Wiem że zapłacę za część tego ciepła które one pokażą pomimo zakręconych zaworów ale klima jest oficjalnie zgłoszona i fakt że wykorzystuję ją do ogrzewania nie jest bez znaczenia.
Na razie sobie tym głowy nie zaprzątam – zobaczymy jaki będzie efekt.
Podzielniki są elektroniczne i tutaj jest pewne pole manewru. Dzięki pokazywaniu temperatury.
Wiem że zapłacę za część tego ciepła które one pokażą pomimo zakręconych zaworów ale klima jest oficjalnie zgłoszona i fakt że wykorzystuję ją do ogrzewania nie jest bez znaczenia.
Na razie sobie tym głowy nie zaprzątam – zobaczymy jaki będzie efekt.
Te podzielniki na grzejnikach to jeden wielki syf siostra jak przeliczyła to wyszło jej że koszty roczne za mieszkanie 48m2 to by dwa domy ogrzała drewnem a ma wiecznie zakręcone grzejniki. Ludzie w mieszkaniach 30m2 mają niedopłaty po parę tysięcy. Sprawy sądowe są normalnością, okradają ludzi w biały dzień.
Grzyby napisał(a):Ja eksperymentalnie testuję w tym zesonie grzanie mieszkania klimą. Skoro jest i ma taką funkcję to czemu nie przetestować?
Jak klima ma dobry COP to będziesz zadowolony. U mnie od 2016.09.09 grzanie klimą (poza momentami kiedy temperatura spada poniżej -5C) i chłodzenie razem wpierniczyły tyle prądu (+ rekuperacja) co na obrazku.
Powierzchnia 130m przy czym 40 to poddasze z nieszczelnymi oknami i wątpliwą izolacją...
Na klimatyzatorach cały czas ustawione 23C, w mieszkaniu ~22,5C (na poddaszu 20,8C zeszłej nocy).
Pamiętaj o utrzymywaniu właściwej wilgotności – ja w pierwszym sezonie jak nie miałem nawilżaczy to miewałem 20%

Trusted computing – Yes or No?
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Neonixos666 napisał(a):Te podzielniki na grzejnikach to jeden wielki syf siostra jak przeliczyła to wyszło jej że koszty roczne za mieszkanie 48m2 to by dwa domy ogrzała drewnem a ma wiecznie zakręcone grzejniki. Ludzie w mieszkaniach 30m2 mają niedopłaty po parę tysięcy. Sprawy sądowe są normalnością, okradają ludzi w biały dzień.
Mieszkanie w bloku, ocieplone, okna 2014 wymienione. Do minus kilku stopni w środku około 22 stopnie – krótki rękawek i spodenki. /
Gdy urodził się dzidziuś w grudniu 2017 trzeba było na noc lekko podgrzać w jego pokoju na noc, więc pokrętło ciach na 3 (w skali 5), lekko się pichciło w grzejniku; na wiosnę 2018 ze spółdzielni rachuneczek na 500zł dopłaty za sezon; rok następny już trzeba było grzać od listopada i rachubeczek na wiosnę 2019 pyk 1000zł dopłaty. Na następny sezon wstawiliśmy elektryczny grzejniczek z termostatem, różnica w rachukach za prąd około + 350-400zł za okres październik – marzec a w pokoju wyraźnie czuć ciepełko..
brii napisał(a):Jak klima ma dobry COP to będziesz zadowolony.
W sumie to nie wiem ile ma tego COPa
Ale grzeję nieprzerwanie od początku sezonu. Przy -17 na zewnątrz też
Ustawione jest 23 stopnie, w pokoju (tym w którym jest split) mam 23/24.
Przy mrozach większych od -15 podciągnąłem ją na 25 stopni, utrzymywała 24 stopnie.
Doskonale jako rozprowadzacz ciepła po mieszkaniu sprawdza się oczyszczacz Xiaomi Pro w trybie auto.
Wilgotność na chwilę obecną 35%.
Podczas budowy domu zastanawiałem się nad pelletem, później gazem a ostatecznie jest pompa ciepła plus ogrzewanie podłogowe w całym domu i garażu. Dom jest zbudowany w technologii szkieletowej i przez to bardzo powstał w ekspresowym tempie oraz jest bardzo ciepły. Mieszkamy od majówki 2021, jeszcze nie liczyłem kosztów pełnego roku bo ciągle brak czasu. Jednak rachunki za cały prąd za grudzień 21 i styczeń 22 wyszły ok.980zł . Temperatura w domu to ok.21 stopni. Fotowoltaiki nie mam zamontowanej, może kiedyś w przyszłości jak będzie kasa.
www.gtrproject.pl
powrót do korzeni motoryzacji... BG-Best Generation :–) odbudowa 323 BG GT Turbo FWD 1.3 16v->1.6 B6T->1.8 BPT
powrót do korzeni motoryzacji... BG-Best Generation :–) odbudowa 323 BG GT Turbo FWD 1.3 16v->1.6 B6T->1.8 BPT
Mamy fotowoltaiczne, dom 150 m2 – wszystko na prąd, sasma pompa chodzi od maja-października. Za prąd zapłaciliśmy tylko 500 zł. Czy pompa się sprawdza? Oczywiście że tak – ja jako,iż nie lubię zimnej wody to w basenie przy chłodniejszych wieczorach mam 38 stopni a w dzień to tylko dogrzewa jest ustawione na 30 st.
Podejrzewam, że w tym roku cena za ogrzewanie będzie wyższa, z uwagi na wzrosty cen energii, ale i tak nie będą to wzrosty takie jak w przypadku ekogroszku czy pelletu.
Podejrzewam, że w tym roku cena za ogrzewanie będzie wyższa, z uwagi na wzrosty cen energii, ale i tak nie będą to wzrosty takie jak w przypadku ekogroszku czy pelletu.
- Od: 19 paź 2019, 10:24
- Auto: Mazda 323F II 1996 r pb+lpg 1996
najprawdopodobniej będę stawiał peleciaka w piwnicy.
Na grzanie prądem się nie zdecyduję, a starego zasypowego muszę zdemontować.
Jakie macie doświadczenia z piecami na pelet drzewny?
Na grzanie prądem się nie zdecyduję, a starego zasypowego muszę zdemontować.
Jakie macie doświadczenia z piecami na pelet drzewny?
Strona 1 z 1