Ciężko pracuje pedał sprzęgła/uszkodzona sprężyna

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez karlo8 » 8 sty 2016, 19:15

to jaki ten smar uzyć ? zeby to posmarować

maglownica dziś naprawiona :)


:( naprawiona ale i tak cos stuka – ruszając nawet na postoju mocno kierownicą :(
Forumowicz
 
Od: 19 sie 2011, 21:48
Posty: 323
Skąd: Łódź; Widzew Wschód ; Sacharowa
Auto: Mazda 6 GG
2.0 benzyna
147KM
po lifcie 2006r

Postprzez karlo8 » 28 cze 2021, 18:20

witajcie
może i mi pomożecie
poczytałem troszkę te posty i opowiem o swoim przypadku
nadal nie rozwiązany problem

sprzęgło chodzi leciutko codziennie rano przez 10 minut, po tym czasie oczywiście w trakcje jazdy zaczyna coś w nim skrobać i wciska się coraz ciężej

wymieniliśmy (znaczy mechanik) sprzęgło na Aisine jakiś originale montowany niby fabrycznie , i co sprzęgło nadal ciężko chodzi i skrobie w połowie wysokości
po ok tygodniu 2 decyzja reklamacja sprzęgła
zamontowany nowy komplet firmy sasch
dodatkowo pompka i wyprzęgnik oraz nowy płyn (dedukowany do mazdy nie wiem czy mineralny czy syntetyk chyba DOT-4)

efekt : nic to samo

co jest grane ( płyn wymieniony przy pierwszym wymianie kompletu)

później byłem u innego mechanika ( potwierdził ze wszystko nowe) wyjął skrzynie, posmarował smarem złożył

odbierałem w nocy i zadowolony leciutko chodzi, odjechałem 10km i zaczyna się skrobanie i coraz cięższa pracy

3 mechaników już poległo


ps. podczas mrozów -20 stopni pedał po wcisnieciu odbijał z sekundowym opóźnieniem

podsumowując po postoju 8-10h przez 10 min pracuje lekko , później w czasie jazdy zaczyna twardnieć i skrobać przy zmianie biegów
Forumowicz
 
Od: 19 sie 2011, 21:48
Posty: 323
Skąd: Łódź; Widzew Wschód ; Sacharowa
Auto: Mazda 6 GG
2.0 benzyna
147KM
po lifcie 2006r

Postprzez sloniupl » 30 cze 2021, 00:04

Nie wiem czy to może mieć związek czy nie ale czy sprawdzałeś pedał sprzęgła (w kabinie) czy nie popękaną masz blachę mocującą przy grodzi?
Dodatkowo mi ostatnio skrzypiało sprzęgło tak jak opisujesz w około połowie wciśnięcia pedału i okazało się że plastik między pedałem a sprężyną go odpychającą się uszkodził. Może u ciebie w tym miejscu się wytarło i powoduje blokowanie?
Tu możesz zobaczyć o które miejsce mi chodzi:
https://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?p=3199808#p3199808
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 12 lis 2016, 22:19
Posty: 232 (9/1)
Skąd: Warszawa
Auto: Mazda 6 GG 2.0 PB 2007

Postprzez karlo8 » 30 cze 2021, 19:50

bardzo ci dziękuje
a jak udało ci sie to naprawić ?
Forumowicz
 
Od: 19 sie 2011, 21:48
Posty: 323
Skąd: Łódź; Widzew Wschód ; Sacharowa
Auto: Mazda 6 GG
2.0 benzyna
147KM
po lifcie 2006r

Postprzez karlo8 » 12 maja 2022, 19:35

Dziś zauważyłem nowy objaw
Auto wyłączony silnik
Pedał lekko pracuje
Uruchamiam silnik zaczyna się skrobanie przy wciskaniu pedału sprzęgła
Forumowicz
 
Od: 19 sie 2011, 21:48
Posty: 323
Skąd: Łódź; Widzew Wschód ; Sacharowa
Auto: Mazda 6 GG
2.0 benzyna
147KM
po lifcie 2006r

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości

Moderator

Moderatorzy 6 / 626 / MX-6 / Xedos 6