"regeneracja" wtryskiwacza RF5C zmiana końcówki
Jak wy sprawdzacie wtryski na forscanie ja nie mam takiej zakladki.
- Od: 8 kwi 2016, 23:16
- Auto: Mazda 6 2,0 diesel 2002r.
Nie wszystkie komputery mają tą funkcje.
- Od: 23 sie 2015, 08:28
- Auto: Mazda 6 2003r GY 2.0 MZR-CD RF5C & Twingo power:P
Witam ponownie. Wracam z większą wiedzą i doświadczeniem.. tak więc z nudów zakupiłem sobie zajechaną mazdę 6 z 2003 oczywiście z rf5c 136km w silniku były wydmuchane podkładki pod wszystkimi wtryskiwaczami, pokrywa zaworów cała okopcona – w takim stanie poprzedni właściciel jeździł chyba cały sezon 
Dwa wtryskiwacze miały już zmiażdżoną podkładkę i ładnie sobie podskakiwały
Ale.. wracając do tematu regeneracji.. w pojeździe który wyżej opisałem pech chciał i trafił mi się jeden wtryskiwacz który ma mega kosmiczną korektę. ZAŁACZNIK
Kosmos jednym słowem.. przy takiej korekcie silnik nie chce nawet równo pracować.
Przelewy również wyglądają słabo (1 i 2 wtryskiwacz) w takim przypadku najmądrzej będzie wymienić rozpylacz w wtryskiwaczu 2 i 1 – jedynka może narazie nie ma korekty widocznej przez komputer ale jest to dość mylące na 99% po naprawie wtryskiwacza 2 jakaś korekta wskoczy na 1. Zamówiłem dziś dwie końcówki, jak tylko do mnie dotrą to zaczynam zabawę, najpierw zacznę od 2 wtryskiwacza, następnie to złoże żeby pokazać wam jak zachowają się korekty
Życzcie mi powodzenia
Dwa wtryskiwacze miały już zmiażdżoną podkładkę i ładnie sobie podskakiwały
Ale.. wracając do tematu regeneracji.. w pojeździe który wyżej opisałem pech chciał i trafił mi się jeden wtryskiwacz który ma mega kosmiczną korektę. ZAŁACZNIK
Kosmos jednym słowem.. przy takiej korekcie silnik nie chce nawet równo pracować.
Przelewy również wyglądają słabo (1 i 2 wtryskiwacz) w takim przypadku najmądrzej będzie wymienić rozpylacz w wtryskiwaczu 2 i 1 – jedynka może narazie nie ma korekty widocznej przez komputer ale jest to dość mylące na 99% po naprawie wtryskiwacza 2 jakaś korekta wskoczy na 1. Zamówiłem dziś dwie końcówki, jak tylko do mnie dotrą to zaczynam zabawę, najpierw zacznę od 2 wtryskiwacza, następnie to złoże żeby pokazać wam jak zachowają się korekty
Życzcie mi powodzenia

Jestem w szoku po wymianie końcówki korekty się nie poprawiły, zamieniłem wtrysk 1 z 2 dla pewności wykluczenia słabej kompresji i... Korekta pojawiła się na 1 także na tym przełożonym.. może wszystkie trzy leją i ten sprawny też dolewa żeby wyrównać pracę? 
A mam pytanie.. we wcześniejszym poście podałem zdjęcie korekt, 2 wtryskiwacz łapie korektę +8 pozostałe wtryskiwacze mają korekte zerową i pytanie tyczy się tych trzech czy mogą mieć jakąś "niewidoczną" korektę czy po prostuje podają dawkę "oryginalną" startową?
@Jeszcze jedna wątpliwość z mojej strony,l istnieje możliwość, że wtryskiwacz podaje tak naprawdę poprawną dawkę paliwa tylko komputer przez uszkodzoną cewkę widzi taką korektę?
@Jeszcze jedna wątpliwość z mojej strony,l istnieje możliwość, że wtryskiwacz podaje tak naprawdę poprawną dawkę paliwa tylko komputer przez uszkodzoną cewkę widzi taką korektę?
A ja dodam swoje 3 słowa po przejechaniu 30k od wymiany rozpylaczy we wtryskach
Wszystko [tiiit] hula. Wtryski nie leją – na tęscie przelewowym minimalne róznice a wartośc przez 2 lata prawie nic nie urosła.
generalnie polecam każdemu komu wtryski zaczynają szwankować i samochód nie przechodzi kalibracji.
Chyba kupie sobie zapasowy komplet rozpylaczy i wymienie go przy nastepnej wymianie podkładek czyli za ok 20k. O ile nic innego nie umrze wcześniej
Wszystko [tiiit] hula. Wtryski nie leją – na tęscie przelewowym minimalne róznice a wartośc przez 2 lata prawie nic nie urosła.
generalnie polecam każdemu komu wtryski zaczynają szwankować i samochód nie przechodzi kalibracji.
Chyba kupie sobie zapasowy komplet rozpylaczy i wymienie go przy nastepnej wymianie podkładek czyli za ok 20k. O ile nic innego nie umrze wcześniej
Dawno nie zaglądałem na forum w temacie regeneracji wtrysków. Ja prawdę mówiąc nie narzekam bo autko pracuje dobrze. Spalanie w normie i nie kopci.Ale może warto się zabezpieczyć na przyszłość.