Leoo napisał(a):Analfabetą raczej nie jestem
nawet mi to przez myśl nie przeszło.
Leoo napisał(a):Skoro pompa w RF7 kręci się 2x szybciej niż w RF5, to ciśnienie powinno 2x szybciej osiągnąć wartość niezbędną do prawidłowego rozruchu
błędna teoria.
Leoo napisał(a):Nie wyobrażam sobie sytuacji, że jeden cylinder pompy pracuje normalnie a drugi wcale, chyba że ktoś ją rozbierał...
no to wyobraź sobie,że np:
-pękła sprężyna zwrotna jednego z tłoczków
-jeden z tłoczków się zatarł
-jeden z tłoczków skorodował
mało
ja też sobie nie wyobrażałem,że robiąc pompę RF2A w zeszłym tygodniu znajdę tam tyle podejrzanego brudu,który tak skutecznie pokleił i tłok przestawiacza kąta i łopatki pompy wstępnej,że samochód odpalał tylko na plak,a o regulacji kąta wtrysku można było zapomnieć.
podobnie nie wyobrażałem sobie,że 4 szlif na wale korbowym RF5C spowoduje,że tak zniszczyło ten czop,że nastąpiło pulsowanie pedału sprzęgła.właścicielka wymieniła 2masę na to konto,a objaw pozostał.dopiero jak wymieniłem wał korbowy,motor się uspokoił....
w silnikach należy się spodziewać wielu niespodzianek i wyobraźnia naprawdę jest potrzebna.
Leoo napisał(a):Poczekamy na oscylogram prądu zaworu SCV w funkcji ciśnienia CR i obrotów, to wiele się wyjaśni.
jestem ciekaw interpretacji....
bo ciśnienie w trakcie rozruchu już znamy....brak ciągłości obwodu SCV to P0628,którego nie ma ....więc