smile napisał(a):Akcesoria i dodatki mają swoją cenę i wartość, której nie rozumiesz..
Każdy ma prawo do swojego zdania – ja ceny akcesoriów rozumiem tak, że producenci samochodów przyzwyczaili nas, że płacimy za coś x razy drożej i nie ma to nic wspólnego z lepszą, jakością i nie chodzi tutaj konkretnie o mazdę. Poniżej parę porównań – i nie chodzi tu o porównanie z towarem tzw. „no name”, ale z towarem, który w danej kategorii znalazłem w największej cenie w takich serwisach jak ceneo czy komputronik. Ponadto musimy pamiętać, że nie tylko mazda musi testować swoje produkty przed wypuszczeniem na rynek.
– Nawigacja tak jak pisałem w dzisiejszych czasach dawana jest za darmo o takiej samej, jakości jako usługa dodatkowa. Jeśli jest sprzedawana to ceny maksymalne takiego oprogramowania jak IGO, Automapa to 500 zł a od mazdy, 2100 czyli przepłacamy, 1600 czyli sama marża jest o 320% większa od oryginalnych map przetestowanych, na których wykonano wiele testów. Można do ceny doliczyć kartę SD – ona jednak pokazuje mi, że mazda nie grzeszy najlepszymi materiałami, bo czytałem, że ludzie wymieniają sobie te karty żeby im szybciej działała nawigacja. Czyli za 2100 nawet na karcie SD zaoszczędzili.
– Hak holowniczy najdroższy znalazłem za 1500zł a w maździe mamy 3850zł czyli mamy 2350zł różnicy. Mam rozumieć, że zaawansowana technologa wytwarzania haku holowniczego wymaga od kilkudziesięciu lat testowania tego szczytu techniki. Takie tłumaczenie to dla mnie ściema – każdy produkt porządnej firmy wymaga testów, ale prawie 4 tysiące za hak. Jak zejdziemy na chwile ze świata iluzji i zobaczymy cenne najdroższego i najbardziej wypasionego Ipada – Apple iPad Air LTE 128GB 3 449zł lub 48 calowy TV SAMSUNG UE48H6400 3899zł. Mam rozumieć, że zaawansowany hak i lata testów dają mi taką cenę jak jeden z najbardziej zaawansowanych tabletów?
– Siatka do bagażnika znalazłem jedne z droższych kosztują koło 100zł a w maździe mamy, 500 czyli kupiłbym takich 5. Mam rozumieć, ufać temu, że mazda dała dobre materiały. Oglądałem różne recenzje przed zakupem i jeśli chodzi, o jakość materiałów to pamiętam, że recenzenci zauważali oszczędności, które są teraz wszędzie nie tylko u mazdy, ale nie oznacza to, że cena nie jest sztuczna
– Bagażnik rowerowy na hak Thule na 2 rowery – nie jestem pewien czy taki dokładnie daje mazda, ale znalazłem podobne za 1300 wiec w porównaniu z 1568 tu akurat się nie przyczepiam do przepłacając 300zł nie czuje się tak oszukany
– Czujniki parkowania przód plus tył bez kamery 3480zł spokojnie można dobrej, jakości znaleźć komplet za 1000zł, czyli różnica 2480zł. Można by dyskutować, nad jakością ale spojrzy prawdzie w oczy co tak naprawdę znajduje się w takim czujniku – nie znam się na nich specjalnie ale to naprawdę nie jest nic zaawansowana technologia jak porównamy to z tym IPadem w którym znajdziemy o wiele więcej zaawansowanej technologii to jakoś wygląda to inaczej. W tych czujnikach nawet nie ma kamery! Może powicie mi ile kosztowałby tablet wyprodukowany przez mazdę, który miałby konkurować z IPadem jeśli same czujniki zbliżeniowe kosztują 3.5k?
– Na felgach się nie znam dobrze powiem tylko tyle że felgi które są katalogowo za 2400 proponowali mi za 1700 a i tak myślę, że za znaczek mazda dopłacam jeszcze parę stów a tak jak pisałem wcześniej inne firmy też muszą testować.
Nie będę się już rozwodził nad sprzedawaniem zaczepów do bagażnika za 180zł, plastikowej Pułki bagażowej za 500zł czy świateł przeciwmgielnych diodowych za 3000 – chętnie bym wysłuchał wytłumaczenia do tego ostatniego

Dla mnie to ma swoje różne nazwy – można powiedzieć jak ci się nie podoba to nie kupuj. Zgadzam się mają prawo do swoich cen, ale dla mnie to śmierdzi zmową cenową lub wykorzystywaniem swojej pozycji. Samsung robi tak w swoich TV – jak chcecie kamerę to tylko specjalnie taką ich 2 razy droższą niczym nieróżniącą się od innych. HP sprzedaje dyski do serwerów w „specjalnych” kieszeniach, dzięki czemu dyski są 3 lub 4 razy droższe a niczym się nie różnią od zwykłych nie serwerowych (mówiąc niczym się nie różnią mam na myśli dokładnie te same modele w środku).
To tylko przykłady na to, jaki jest rynek – nic tu nie zmienię, ale nikt mi nie powie, że te akcesoria są w uczciwych cenach.