Problemy/naprawy/pytania – skrzynia MT

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez ptrklm » 29 sie 2005, 20:55

Puhcio napisał(a):A poradziłeś już sobie z chłodzeniem ?

na razie jade na polsrodkach. przy pomocy kumpla zmontowalem prztyczek elektryczek ktorym moge sam wlaczyc wentylator. jak pojade na kompa to chce sprawdzic czujnik temp. cieczy w glowicy. moze to ten cos mi miesza.....?

na czwartek mam urlop wiec jade zalatwiac oba – HOLD i grzanie. a potem ide po kredyt zeby to sfinansowac :/

Italiano napisał(a):czyli to sprzęgło a nie skrzynia

dokaldnie tak jak mówisz.
V6 is the BE(A)ST

Pozdrawiam
Piotrek
Forumowicz

Od: 30 sie 2004, 12:52
Auto: Xedos 9 '94 2,5 V6

Postprzez Puhcio » 29 sie 2005, 21:03

To opisz wszytko i dokładnie. :]
Pozdrawiam,
Paweł
Forumowicz

Od: 16 sty 2005, 17:08
Auto: Volvo S70 2.5 A/T LPG

Postprzez ptrklm » 29 sie 2005, 21:10

nie omieszkam. jak tylko moja wizyta u szpecjalisty bedzie skuteczna
V6 is the BE(A)ST

Pozdrawiam
Piotrek
Forumowicz

Od: 30 sie 2004, 12:52
Auto: Xedos 9 '94 2,5 V6

Postprzez mbmaster » 13 paź 2005, 17:33

Jak w temacie... okazalo sie ze auto ma zajezdzona skrzynie :( Potrzebuje wlozyc nowa. Juz kupilem od hubala wlasnie z Xed 6 2.0V i teraz mam pytanie czy ktos z was wie czy bedzie pasowac?
Zoom zoom Zoom
Forumowicz

Od: 19 sie 2004, 23:26
Auto: Mazda RX-8

Postprzez Puhcio » 13 paź 2005, 18:11

Hej !

Czyli jednak coś w nim siedziało – przykro mi.

Moim zdaniem skrzynia powinna pasować. Mazda łączyła pewne elementy z innymi modelami – przykładowo skrzynia automatyczna GF4A-EL łączona była z silnikami 2.5 V6 w Milleni/Xedosie9/626/MX6/Probe.

Także, mim zdaniem skrzynia od każdego modelu mazdy z silnkiem V6 powinna pasować. Marek (MX-3 KF), ma zmieniony silnik z K8 na KF i jak sądzę skrzynia została, tak samo Morder z K8 na KL-ZE a skrzynia od K8.

Także jak jest skrzynia od KF, to na 99,9% do każdej mazdy z silnikiem KF pasuje :]

Ps. Dziwne – skrzynia powinna bez większych problemów wytrzymać 200 k km. Może poprostu nie ma oleju, itp. Jesteś pewien, ze skrzynia jest "zajechana" ? Na jakiej podstawie tak twierdzisz ?
Pozdrawiam,
Paweł
Forumowicz

Postprzez mbmaster » 13 paź 2005, 22:31

No feler zawsze gdzies musi byc. Auto ma zajezdzona 4 i 5. Olej wycieka i ktos ja wczesniej zatarl:/ Niestety. Juz Mam skrzynie od Hubala wiec miejmy nadzieje ze wszystko zadziala jak potrzeba. Pozdro
Zoom zoom Zoom
Forumowicz

Postprzez marcinn666 » 26 lut 2006, 21:00

mbmaster pasuje skrzynia od xedosa6 do 9 ?? dzięki za info
Mazda Mazda zapier....... niczym gwiazda :)
Początkujący

Od: 20 lut 2006, 19:09
Auto: MAZDA 121 1,3 1998

Postprzez mbmaster » 26 lut 2006, 21:09

Niestety nie pasuje
Zoom zoom Zoom
Forumowicz

Postprzez Puhcio » 26 lut 2006, 22:02

A poradziłeś już sobie ?
Pozdrawiam,
Paweł
Forumowicz

Postprzez mbmaster » 26 lut 2006, 23:25

Tak najpierw siostrze jeden oszust z ogloszenia przyslal skrzynie do toyoty avensis a pozniej miala dosc in stara oddala do naprawy. Głupota ze wczesniej tego nie zrobila bo teraz hula jak masełko. Ta od Hubala pewnie byla dobra ale niestety od Xeda 6 nie pasowała
Zoom zoom Zoom
Forumowicz

Postprzez Zerwi » 21 mar 2006, 11:36

Czesc mam problem bo padlo mi sprzeglo (poprostu nie chce wysprzeglac) i nie wiem czy to wysprzeglik czy moze cos z dociskiem, ale jak mialbym zabierac sie do docisku to czy wyciagne z tamtad to wszystko bez wyciagania silnika czy jednak musowo go wyrywac? Moze ktos ma jakis schemat gdzie pokazana jest budowa dzialanie i moze demontarz sprzegla
Pozdrowionka
Początkujący

Od: 28 lis 2005, 21:42
Auto: Xedos 9 2.5 V6 24v

Postprzez KrystuŚ » 24 mar 2006, 21:05

Sorry że dopiero teraz ale nie miałem neta.... wymieniałem sprzęgło w Xedosie 9 i o ile dobrze zrozumiałem, tych co to robili to nie trzeba wyjmować silnika do wyciagnięcia skrzyni wystarczy go tylko delikatnie podnieść do góry i można spokojnie zdemontować skrzynkę. Oczywiście łatwiej jest wyciagać skrzynię po wyciągnięciu siln9ika ale jak mi powiedziano tak jest mniej roboty i też się da

P.S Mam manualną skrzynkę
Bo ważny jest fakt że jeżdżę Mazdą!!!
Forumowicz

Od: 27 sie 2005, 11:44

Postprzez Gość » 5 paź 2006, 20:56

Witam,
Mam Millenię 96' 2,5 V6 ze skrzynią automatyczną. Kłopoty związane z automatem naprowadziły mnie na myśl, że warto byłoby wstawić manualną. Proszę o radę: jaką skrzynię, gdzie najlepiej wykonać taką zmianę, jakie wiążą się z tym ew. przeróbki i jakie wg. Waszego rozeznania mogą być koszty.
Z góry dziękuję za pomoc,
Cezary
Gość

Postprzez voytecku » 5 paź 2006, 21:03

Cez,
To jest prawie niewykonalne :)

Trudnosc polega na tym, ze w milleniach nigdy nie bylo manuala, a co za tym idzie nie ma centralnego komputera (ECU), ktory "rozumialby", ze nie wspolpracuje z automatem, tylko z manualem. Podmiana ECU z Xedosa tez nie do konca jest mozliwa, dlatego ze ten w milleni jest bardziej zaawansowany (przetwarza wiecej informacji). Po podmianie silnik moze nie pracowac na optymalnych ustawieniach i caly czas wlaczac sie w tryb serwisowy.

Jesli chodzi o mechanike, do wymiany jest prawie wszystko, lacznie ze zrobieniem dziury na pedal sprzegla.

Podsumowujac, jest to operacja bardzo kosztowna i wymagajaca, a rezultat pewnie bedzie duzo inny od oczekiwanego. Moim zdaniem, lepiej jest zaplacic za naprawe skrzyni niz pakowac sie w konwersje na manual.

quote="voytecku"]Jesli chodzi o mechanike, do wymiany jest prawie wszystko, lacznie ze zrobieniem dziury na pedal sprzegla.[/quote]

Pisalem dosc szybko, bez zastanowienia, ponizej masz kilka przykladow, co trzeba zmienic:

– sprzeglo
– uklad sterowania sprzeglem
– z reguly wal napedowy
– poduszki mocujace
– mozliwe, ze tez tylny most
– komputer (tego nie ma do milleni)

Najlepiej jest miec dwa autka, jedno z automatem, a drugie z manualem. Jedno juz masz, ale tym drugim nikt nie dysponuje :)

Problem z Xedosem dotyczy przede wszystkim komputera, teoretycznie mozna go przeprogramowac (lub zaprogramowac od nowa).

Pozdrawiam,
voytecku.
Forumowicz

Od: 12 sty 2005, 22:00
Auto: Fiat Stilo

PostTen post został usunięty przez radar88 9 wrz 2011, 19:04.
Powód: Post pod postem

Postprzez Puhcio » 5 paź 2006, 21:10

voytecku napisał(a):. Podmiana ECU z Xedosa tez nie do konca jest mozliwa, dlatego ze ten w milleni jest bardziej zaawansowany (przetwarza wiecej informacji)

Chodzi tu dokładniej o inny układ oczyszczania i kontroli spalin.
Pozdrawiam,
Paweł
Forumowicz

Postprzez Gość » 5 paź 2006, 21:10

Już zapłaciłem (4k PLN), oale d pól roku mam ze skrzynią kłopoty. Ciągle jest naprawiana w ramach gwarancji. Krew mnie zalewa, stąd moja desperacja.
Dzięki za odpowiedź.
Cezary
Gość

Postprzez voytecku » 5 paź 2006, 21:11

Puhcio napisał(a):Chodzi tu dokładniej o inny układ oczyszczania i kontroli spalin.

Mozna sprobowac odlaczyc ten uklad/y, ale nie wiem jakie beda efekty uboczne. Na pewno MIL, a co za tym idzie tryb awaryjny.

Cez67 napisał(a):Już zapłaciłem (4k PLN), oale d pól roku mam ze skrzynią kłopoty. Ciągle jest naprawiana w ramach gwarancji.

A gdzie naprawiales skrzynie? Tylko nie mow, ze w Samko:)

Pozdrawiam,
voytecku.
Forumowicz

Od: 12 sty 2005, 22:00
Auto: Fiat Stilo

PostTen post został usunięty przez radar88 9 wrz 2011, 19:05.
Powód: Post pod postem

Postprzez Gość » 5 paź 2006, 21:28

Oczywiście nie w Samko. Skorzystałem z polecenia i wyszedłem na tym jak Zabłocki na mydle.

Pozdr
Cezary
Gość