Witam
Mazda 323F 2003r 2.0 DTID BJ
Mam dosc nietypowy problem, ktory zaczal sie ostatnio, gdy po raz pierwszy uzylem klimatyzacji.
Postaram sie ten niecodzienny i dosc dziwny, jesli chodzi o symptomy i warunki, problem szczegolowo opisac, z gory przepraszam za chaotycznosc.
Otoz przy wlaczonej klimatyzacji, gdy samochod jest na ktorymkolwiek biegu (nie wazne czy stoi, czy tez jedzie), przy kreceniu silnika ponad 1200obr samochod wydaje dziwny dzwiek z przodu, okolice silnika. ale nie jestem w stanie dokladnie zlokalizowac – jakby swist, wysokie piszczenie tak jakby ocierających się o siebie części.
Dzwiek jest cykliczny i jego czestotliwosc zwieksza sie wraz ze wzrastajacymi obrotami.
Przy jednoczesnym nacisnieciu gazu i sprzegla nadal slyszymy dzwiek.
Gdy samochod sam zwalnia na biegu, bedac na obrotach, dzwiek rowniez nie ustepuje, dopoki obroty nie spadna ponizej 1200.
Dzwiek ustepuje dopiero wtedy, kiedy wylacze klimatyzacje i zostaje sam nadmuch.
Gdy klimatyzacja jest wlaczona, a samochod jest na biegu, badz na luzie na najnizszych obrotach, dzwieku nie ma, dopiero zaczyna swiszczec przy wspominanych 1200obr i wyzej.
Nie kazdorazowe uruchomienie klimatyzacji wywoluje opisywany przeze mnie dzwiek, ale w wiekszosci przypadkow on sie pojawia.
Czy ma ktos pomysl, o co ewentualnie chodzi?
323F 2.0 DTID przy klimatyzacji dziwny dźwięk świszczenie na obrotach
Strona 1 z 1
a sprawdziłeś naciąg pasków chociaż?
tr0sk napisał(a):Przepraszam, czy mowimy tutaj tylko o pasku klinowym?
tak o paskach
może piszczy łożysko ze sprężarki ? Miałem taki sam objaw ale z alternatorem.
- Od: 6 gru 2012, 12:20
- Auto: Mazda 323F BJ '01green "turbo klekot"
viewtopic.php?f=312&t=145523
witam
nie pamiętam czy już pisałem ale napisze nowe spostrzeżenia
otóż mam problemy z klima w ditd 323 bj VI wersja
po włączeniu jej strasznie zamula samochód nawet porządnie przyspieszyć nie chce czasem nie czuć tej różnicy czasem czuć bardzo
wczoraj pojeździłem po lodzi i najgorzej jest ruszać na jedynce ze skrzyżowań czy świateł
w ogóle wtedy nie chce wejść na obroty
po wyłączeniu klimy jest wszystko ok
myślę czy to może jakiś czujnik czy coś
nie pamiętam czy już pisałem ale napisze nowe spostrzeżenia
otóż mam problemy z klima w ditd 323 bj VI wersja
po włączeniu jej strasznie zamula samochód nawet porządnie przyspieszyć nie chce czasem nie czuć tej różnicy czasem czuć bardzo
wczoraj pojeździłem po lodzi i najgorzej jest ruszać na jedynce ze skrzyżowań czy świateł
w ogóle wtedy nie chce wejść na obroty
po wyłączeniu klimy jest wszystko ok
myślę czy to może jakiś czujnik czy coś
- Od: 19 sie 2011, 22:48
- Auto: Mazda 6 GG
2.0 benzyna
147KM
po lifcie 2006r
Witam. Ktoś może wie gdzie można kupić nową tarcze sprzęgłową sprężarki klimatyzacji do mojej Mazdy? Pozdrawiam
Diagnostyka komputerowa vcds: audi, vw, skoda, seat. Kołobrzeg i okolice, Świdwin i okolice.
RF2A
Kiedyś będzie M 3 może M 6
Jak raz kupisz Mazdę to już nigdy nie zamienisz jej na inną markę
Mogę polecić dobrego mechanika z Redła (okolice Świdwina i Połczyna Zdroju) oraz z Piły
RF2A
Kiedyś będzie M 3 może M 6
Jak raz kupisz Mazdę to już nigdy nie zamienisz jej na inną markę
Mogę polecić dobrego mechanika z Redła (okolice Świdwina i Połczyna Zdroju) oraz z Piły
Strona 1 z 1