jeziorek napisał(a):Witam serdecznie,
Ostatnio zauważyłem, że podczas włączania się klimatyzacji silnik zaczyna stukać. Nie jest to głośne, jednak słyszalne. Podczas ruszania, przyśpieszania, zarówno na gorącym jak i zimnym silniku jest cisza, również praca silnika na biegu jałowym wydaje się być ok (czasem słychać jakoś nieregularnie powtarzający się odgłos). Tymczasem po włączeniu klimatyzacji, równo z pracą wentylatora dochodzą stuki z silnika. Próbując je zlokalizować namierzyłem mniej więcej lewą, tylną stronę silnika lub za nim – tak mniej wiecej.
Podczas włączania się wetylatora klimatyzacji odczuwalne są również drgania. Wentylator w trybie auto włącza się i wyłącza dość często.
Dodam, że auto ma przejechane obecnie 110 tyś, za kilka tyś mam zaplanowaną wymianę rozrządu. Wydaje mi się, że wcześniej tego odgłosu nie było, choć wiele osób pisze, ze włączenie klimatyzacji w tym silniku łączy się z lekkim stukaniem i drganiami.Tylko czy moje nie jest zbyt intensywne.
W styczniu wymieniłem podkładki pod wtryskami, nie wiem czy ma to jakiś związek, bo przez całą zimę jeździłem bez klimatyzacji.
Na pewno mam słaby akumulator (kiedyś po 30 minutach świecenia ksenonów wyładował mi się całkowicie). Gdy jest wilgotno piszczy również pasek.
Poniżej link do nagranego dźwięku – silnik rozgrzany, duży garaż (dźwięk się pewnie odbija od ścian).
https://dl.dropboxusercontent.com/u/11033738/mazda%205_MZR_CD_143KM_klimatyzacja_klekot.mp3
Co o tym myślicie, coś z tym robić?
dzięki
jzk
Jak z wyłączoną klimą tak nie wali to sprężarka klimy, bo przerabiałem to ze 2 tygodnie temu. Kwestia tylko czy wystarczy w niej pogrzebać czy jest całkowicie do wymiany tak jak była u mnie, waliło niemiłosiernie, teraz jest cicho nawet na max obrotach
U mnie to najmocniej było słychać w kabinie z wyłączonym radiem, faktycznie dzwięk prawie jak wtrysku też się przestraszyłem
Wentylator ma się włączać i wyłączać, przy włączonej klimie to normalne