Problem z Webasto po wymianie filtra paliwa i płynu chłodzącego.

Postprzez Yapa » 11 paź 2009, 18:53

IDS?
Obrazek
Forumowicz

Od: 31 gru 2007, 16:39
Auto: GG SportKombi MZR-CD 2003 121 KM

Postprzez konik_kr » 21 paź 2009, 20:28

Sebaaaaaaa7 napisał(a):A pod którą wtyczke podpinają się,bo ja byłem w serwisie webasto i szukali żóltego przewodu zakończonego wtyczką ale u mnie go niema.

ja ci powiem ze powinien byc z tyłu zegarka jak go odkrecisz to bedziesz miał kostke podłączoną do zegarka i zobacz ile tam dochodzi kabelków jak 3 to jeden jest serwisowy jak pamietam to ten dolny w kostce (ja mam zielony przedłużenie żóltego) a jak go tam to ten kabelek powinien byc koło webasta ale czeba zdemontowa filtr paliwa to wtedy jest łatwiejszy dostęp do sterownika webasta gdzie sterownik znajduje sie u góry na webascie i tam jest kostka gdzie przychodzi napiecie i kabel zasil. palnika pomki paliw i obiegu wody i tam powinien napewno byc chyba ze go ktoś wyrwał pochamsku . A z drugiej strony serwis powinien wiedziec takie cos jak nie ma to podłancza na krutko do kostki umnie tak sprawdzalibo tez niewiedzieli czy to był ten kabel ale okazało ze to ten.
Forumowicz

Od: 14 lut 2007, 20:52
Auto: Opel Corsa od żony
była:
Mazda 6 2.0 MZRCD 121 kucyków

Postprzez mwykowski » 5 kwi 2011, 08:04

syberek1 napisał(a):NO i chodzi <jupi> <jupi> <jupi> trzeba wyjąć bezpiecznik na odpalonym silniku odczekać chwile włożyć i tak kilka razy aż zacznie normalnie śmigać ja dla pewności pompowałem paliwko pompką na filtrze po kilku próbach z bezpiecznikiem webasto chodzi ;P :]

Czy webasto ciągle chodzi? Czy po uruchomieniu poprzez wyciąganie bezpiecznika problem z webasto zniknął?
mwykowski

Postprzez Elmerwawa » 14 wrz 2011, 21:31

po odpaleniu pieca płomykiem na zegarze huczy przez 1min następnie wyświetla się F a później F-- pompa wody sprawdzona i jest sprawna, może ktoś wypowiedzieć się kto już miał podobną usterka i jak ją usuną ?czytałem różne wątki ale żaden nie wprowadza konkretnej odpowiedzi.

Sprawdzałem dziś pompkę paliwa po daniu prądu z akumulatora pompka pracuje niestety przy włączonym webasto z zegara z pompki nie dochodzą żadne odgłosy
Forumowicz

Od: 25 mar 2011, 13:35
Auto: M6 2.0CITD 136km

Postprzez soyer.tomstar » 18 lut 2012, 07:14

Witam wszystkich. Ja mam podobny problem.
Podczas mrozów rozszczelniła mi się chłodnica, płyn chłodniczy zaczął z niej wyciekać. Zleciłem więc wymianę chłodnicy, co wiązało się z wymianą płynu chłodniczego. Po wymianie chłodnicy i płynu przestało pracować mi Webasto. Dodam, że posiadam najprostszy jego typ, tzn. to które załącza się przy temperaturze 7 stopni lub mniejszej i na jego włączanie oraz wyłącznie nie mam wpływu. Od kiedy mam Madzię, Webasto pracowało bez zarzutu, nigdy nie zauważyłem jakichś przerw w jego pracy, więc to że teraz nie działa wiąże tylko z tym że wymieniana była chłodnica. Piszecie żeby wyciągnąć bezpiecznik odpowiedzialny za zasilanie Webasto, zastanawia mnie tylko to że jedni użytkownicy piszą żeby zrobić to na uruchomionym silniku, jedni na zgaszonym. Prosiłbym też wyjaśnić mi nieścisłości dotyczące, jaki to jest bezpiecznik, ponieważ mam diagram Webasto na którym widać jakieś bezpieczniki, ale gdzie tak naprawdę znajdują się te które mam wyciągnąć? A może macie jakiś inny sposób rozwiązania mojego problemu? Dziękuję za wszystkie wskazówki i pozdrawiam.
soyer.tomstar

Postprzez deluge » 18 lut 2012, 10:04

Bezpiecznik jest w komorze silnika w skrzynce bezpieczników oznaczony jako HEATER (bodajże 40A).
Forumowicz

Od: 3 kwi 2011, 21:56
Auto: Mazda 6 CiTD 89KW 2003

Postprzez soyer.tomstar » 20 lut 2012, 13:54

na włączonym czy zgaszonym silniku???
soyer.tomstar

Postprzez dobrzyn22 » 20 lut 2012, 23:56

dobrzyn22 napisał(a):
syberek1 napisał(a):NO i chodzi <jupi> <jupi> <jupi> trzeba wyjąć bezpiecznik na odpalonym silniku odczekać chwile włożyć i tak kilka razy aż zacznie normalnie śmigać ja dla pewności pompowałem paliwko pompką na filtrze po kilku próbach z bezpiecznikiem webasto chodzi ;P :]
Moderator

Od: 21 cze 2009, 16:38
Auto: M3 BP 2.5 turbo 250 HP/22r
było M3 BN 2.0b. 2017r
było M6 2.0 mzrcd '06

Postprzez soyer.tomstar » 21 lut 2012, 15:43

pytam bo w innym poście było napisane że na wyłączonym, więc wole się upewnić. A tak na marginesie to dlaczego po wymianie płynu lub chłodnicy się nie załącza, z czym ma to związek. Po drugie dlaczego kilkakrotne wyciągnięcie i włożenie bezpiecznika pomaga?
soyer.tomstar

Postprzez konik_kr » 25 lut 2012, 23:16

soyer.tomstar napisał(a):pytam bo w innym poście było napisane że na wyłączonym, więc wole się upewnić. A tak na marginesie to dlaczego po wymianie płynu lub chłodnicy się nie załącza, z czym ma to związek. Po drugie dlaczego kilkakrotne wyciągnięcie i włożenie bezpiecznika pomaga?

często się zdarza ze webasto się zapowietrzy po wymianie płynu a jak się uruchomi zapowietrzone to zadziała zabezpieczenie przed przegrzaniem lub co gorsza spali się palnik i wyskoczy mu błąd a żeby skasować to trzeba zrobić reset przez wyciągniecie bezpiecznika bez znaczenia czy na zgaszonym czy załączonym
Obrazek
Forumowicz

Od: 14 lut 2007, 20:52
Auto: Opel Corsa od żony
była:
Mazda 6 2.0 MZRCD 121 kucyków

Postprzez czaro9 » 23 kwi 2012, 19:52

To i jeszcze ja się zapytam z racji, że temperatura już dość wysoka a moje webasto ma się załączać przy temp poniżej 7 st. Otóż u mnie cały czas się ono włącza, nie ważne czy +10 czy +20 (termometr pokładowy). Wyłącza się normalnie kiedy silnik się nagrzeje + kilkanaście/kilkadziesiąt minut, ale uruchamia się po każdym uruchomieniu silnika... Niby nic nie szkodzi ale zawsze trochę więcej drogocennej ropy połknie.
Co może być za to odpowiedzialne?

edit.
Ach i jeszcze dodam (jeżeli może mieć to jakiś związek), że zimą zmieniałem filtr paliwa. Po wymianie tej webasto startowało znacznie szybciej niż poprzednio i w dodatku ze dwa czy trzy razy pojawiło się obfite dymienie spod auta co wcześniej nigdy nie miało miejsca (choć wiem, że dymienie to normalny objaw).
Początkujący

Od: 14 sie 2010, 15:24
Auto: Mazda 6 2.0d 136 KM XII.2003r.

Postprzez Deadlew » 28 kwi 2013, 12:23

a ja mam pytanko czy mozna jakos samemu sprawdzic czy webasto dziala?? teraz sa juz dodatnie temp i w sumie sie nie powinno zalaczac, ale jak kupowalem Mazdzinke to byla jeszcze zima i przy pierwszym odpaleniu nie bylo zadnego dymu z pod auta co mnie zdziwilo :) nie pamietm jak szybko sie w kabince nagrzalo wiec nie wiem czy dziala czy nie :)) dzieki
Początkujący

Od: 17 kwi 2013, 16:17
Auto: Mazda 2.0 MZR-CD 2009 140 KM

Postprzez marex » 28 kwi 2013, 14:31

była już kilkakrotnie o tym mowa. Musisz schłodzić czujnik temperatury który jest z przodu przy chłodnicy przy zderzaku do temperatury mniejszej niż 7 stopni (może być coś w sprayu nawet dezodorant) wtedy piec powinien się załączyć.
Po swojemu odkrywam to co już odkryte.
Forumowicz

Od: 23 lip 2011, 18:49
Auto: M6 GY1 '06 MZR-CD 2.0 105KW

Postprzez Deadlew » 28 kwi 2013, 14:39

no ok ale skad bede wiedzial ze sie zalaczyl?? po czym poznam? ja mam wersje z 2009 roku po lifcie
Początkujący

Od: 17 kwi 2013, 16:17
Auto: Mazda 2.0 MZR-CD 2009 140 KM

Postprzez dobrzyn22 » 28 kwi 2013, 14:54

pod maską słychać pracujący piecyk...(oczywiście rozkręca się kilkadziesiąt sekund)
Moderator

Od: 21 cze 2009, 16:38
Auto: M3 BP 2.5 turbo 250 HP/22r
było M3 BN 2.0b. 2017r
było M6 2.0 mzrcd '06

Postprzez ciniac » 13 sty 2017, 19:21

Witam, mam podobny problem, otóż wygląda to tak, gdy odpale webastyna pracować akto to po chwili wywala literkę F-- i po chwili wyłącza się nawiew i po kolejnej krótkiej chwili webasto się wyłącza. Dodam też, gdy zaświecą mi się kontrolki od silnikai chyba od kontroli trakcji to webasto Nie odpala. Jedynie się zaświeci i nic pod maską nie słychać żeby webasto pracowało.. robiłem reset po przez odpięcie klemy jak i wyciągałem kilkukrotnie bezpiecznik heater. Po resecie komputera webasto zaczyna pracować ale znowu później wywala F-- i dwie kontrolki się zapalają.
Początkujący

Od: 11 wrz 2016, 16:39
Auto: Mazda 6 kombi 2.0 Diesel 2004r.

Postprzez inferno997 » 13 sty 2017, 21:57

a więc szklana kula w dłoń i patrzymy, aha szklana kula pokazuje kup kabelek za 25zł i zdiagnozuj piec lub niech kto inny zdiagnozuje bo niema co gdybać
Forumowicz

Od: 12 lis 2014, 22:43
Auto: Mazda 6