TORUŃ – spotkania regionalne
https://www.facebook.com/pages/Beka-z-i ... ref=stream patrzyk jesteś na głównej?
w zyciuuu ;D ocipiales ? xD nie mam nawet takiej bluzki to po pierwsze po 2 nigdy tak mocno brody nie zapuscilem 
btw... 800zł za remont silnika
bylem dzisiaj u mechanika i wymiana pierscieni po przez planowanie, szlifowanie zaworow itd uszczelki ble ble ble. takze ten tego
tydzien bez auta po wyplacie 
btw... 800zł za remont silnika
bym musial zbierac na to ponad rok... bo jak juz kupic bp to z kapitalnym remontem a na to mnie nie stac w tej chwili. planuje to za rok zrobic
powoli kupic silnik i od podstaw – tak jak trzydziech.
narazie chce to zrobic zebym jezdzil bo silnik jest zdrowy tylko te pierscienie, a mechanik mi powiedzial ze narazie nie oplaca sie zmieniac silnik bo nie jest sie pewnym co sie kupuje a najelpiej wyremontowac. teraz zrobie ten 1.6 i posmigam jeszcze z rok poltora.
narazie chce to zrobic zebym jezdzil bo silnik jest zdrowy tylko te pierscienie, a mechanik mi powiedzial ze narazie nie oplaca sie zmieniac silnik bo nie jest sie pewnym co sie kupuje a najelpiej wyremontowac. teraz zrobie ten 1.6 i posmigam jeszcze z rok poltora.
patrzyk napisał(a):bo silnik jest zdrowy tylko te pierscienie
Masz pewnosc, ze tuleje sa ok?
Nie jest powiedziane że to pierścienie – ja bym prędzej obstawiał na uszczelniacze. Tym bardziej jeśli najbardziej kopci przy odpalaniu na zimnym. Pierścienie to bardziej widoczny dymek pod obciążeniem silnika a nie przy odpalaniu
ale to tylko moje teorie. A taki silnik jak masz kosztuje takie grosze że chyba nie bawiłbym sie w remonty tylko na chibił trafił kupił drugą głowice i ten rok na niej polatał nawet jeśli dalej będzie brać olej tylko w mniejszych ilościach
Bez sensu sie pchaćw koszty skoro planujesz BP

pawcio1017 napisał(a):Nie jest powiedziane że to pierścienie – ja bym prędzej obstawiał na uszczelniacze. Tym bardziej jeśli najbardziej kopci przy odpalaniu na zimnym. Pierścienie to bardziej widoczny dymek pod obciążeniem silnika a nie przy odpalaniuale to tylko moje teorie. A taki silnik jak masz kosztuje takie grosze że chyba nie bawiłbym sie w remonty tylko na chibił trafił kupił drugą głowice i ten rok na niej polatał nawet jeśli dalej będzie brać olej tylko w mniejszych ilościach
Bez sensu sie pchaćw koszty skoro planujesz BP
Myślę, że na rozłożeniu silnika, wymianie pierścieni i złożeniu się nie skończy. Do puki nie rozłożysz silnika nie wiesz co jest. Zaczniesz robić silnik 1.6 po drodze wyjdą inne pierdoły i będziesz płacił.
Wszystko to jest wiadome i godzimy się z tym zabierając się za remont (czyt, ja

Jednakże w perspektywie i tak chęci włożenia BP mija się to z celem zwłaszcza że BP kupisz za grosze.
Chodzi pewnie o to że nie masz na razie pieniędzy na BP , a czymś trzeba jeździć, bo jak mówisz że w tydzień litr bierze to tragedia trochę. Ale temat jest do przemyślenia dla Ciebie najpierw.
ogolnie powiedzialem mechanikowi o tym ze to pewnie uszczelniacze zaworow , wykluczyl to, na pewno to pierscienie bo olej dostaje sie na swiece przez noc i gdy dopiero dostanie temepratury to przepala i chodzi juz normalnie i dymek jest normalny. tak mi tlumaczyl, a zna sie na tym jak nikt inny , bo u wielu mechaniolow bylem i nigdy na takiego dobrego nie trafilem.
wiem po toyocie mojej jak wpakowalem 1.5 tys w remont silnika tylko ze tam peknal walek.
tutaj jest sprawa taka ze silnik jest bardzo zdrowy, chodzi rowno itd. a wiem, ze zrobi mi to profesjonalnie.
szukalem bp ogolnie to na allegro nie znalazlem ani jednego... chyba ze w agoni.
to ze niby najlepiej kupic teraz bp i powoli go remontowac i jezdzic na tym co mam dolewajac oleju ?
olej ucieka tez przez uszczelke od pokrywy.
nie no olej to bierze 1Litr na ok 700km a to jest ponad miesiac.
no jest to do przemyslenia i rozpatrzenia za i przeciw.
wiem po toyocie mojej jak wpakowalem 1.5 tys w remont silnika tylko ze tam peknal walek.
tutaj jest sprawa taka ze silnik jest bardzo zdrowy, chodzi rowno itd. a wiem, ze zrobi mi to profesjonalnie.
szukalem bp ogolnie to na allegro nie znalazlem ani jednego... chyba ze w agoni.
to ze niby najlepiej kupic teraz bp i powoli go remontowac i jezdzic na tym co mam dolewajac oleju ?
olej ucieka tez przez uszczelke od pokrywy.
nie no olej to bierze 1Litr na ok 700km a to jest ponad miesiac.
no jest to do przemyslenia i rozpatrzenia za i przeciw.
patrzyk napisał(a):ogolnie powiedzialem mechanikowi o tym ze to pewnie uszczelniacze zaworow , wykluczyl to, na pewno to pierscienie bo olej dostaje sie na swiece przez noc i gdy dopiero dostanie temepratury to przepala i chodzi juz normalnie i dymek jest normalny. tak mi tlumaczyl, a zna sie na tym jak nikt inny , bo u wielu mechaniolow bylem i nigdy na takiego dobrego nie trafilem.
Jak na moje to własnie słabo sie zna albo słabo Ci to wytłumaczył bo jak niby z pierścieni olej ma iść na świece? Wbrew grawitacji i zasadom fizyki?

Chodzi o to ze olej z gory na swiece nacieka i wtedy swiece przepalaja... no i napewno pierscienie. no mozliwe ze to uszczelniacze zaworow nie mowie ze nie . i tak daje do remontu i tak wiec zrobi co trzeba
raczej slabo mi wytlumaczyl. ale wiem, ze wie co robi i mu ufam 
To kup i wstawiaj bp w ciemno – na słowo jakiegoś forumowicza, że jest w dobrym stanie i nie bierze takich ilości oleju jak ten Twój teraz. Nie jest to (chyba) taki wielki wydatek, a z czasem jak będziesz chciał / musiał to wyremontujesz na spokojnie.

- Od: 2 wrz 2009, 12:53
- Auto: MX6 KL '92
mogę sprzedać Ci wyremontowane BP
razem z budą BA
jeszcze nie odpalone (przynajmniej nic o tym nie wiem) ale na pewno jest zdrowe
cenka pęka 
żeś pocisnął
Sewa dobrze pisze. Silnik kupisz za 300-400zł. I tak pewnie będzie pił olej i tak, ale na wstępie zyskasz jakiś 20-30KM
adis555 napisał(a):patrzyk napisał(a):powoli kupic silnik i od podstaw – tak jak trzydziech.
No to byś musiał chyba z 5 lat zbierać jak chcesz zrobić tak jak trzydziech
żeś pocisnął
Sewa dobrze pisze. Silnik kupisz za 300-400zł. I tak pewnie będzie pił olej i tak, ale na wstępie zyskasz jakiś 20-30KM
hehe ;D narazie sie wstrzymam z bp.
ja ze zlotu odpadam w kąkolewie w takim wypadku. jedynie czaplinek mi zostaje, a tam napewno bede
no trzydziech to twoj silnik przerosnie wartosc mojego auta
hehe
a btw .. BP nie moge nigdzie znalesc nawet na forum , albo szukac nie umiem

ja ze zlotu odpadam w kąkolewie w takim wypadku. jedynie czaplinek mi zostaje, a tam napewno bede
no trzydziech to twoj silnik przerosnie wartosc mojego auta
a btw .. BP nie moge nigdzie znalesc nawet na forum , albo szukac nie umiem
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)

sewa napisał(a):Ja, PHM i pewnie Trzydziech. Reszta nie wiem.
No to fajna ekipa się zapowiada
Trzydziech już swoim BP? Bo jak go w święta widziałem u Nynucha to najlepeiej nie wyglądał:P
PHM przypomnij się o jajecznicę żeby przypadkiem z cebulką nie podawali
Miły jak narazie to sie na zlot nawet nie zapowiada xD jest niecaly miech do zlotu a tu nawet info z zapisami nie ma xD co prawda ja juz urlop mam zaplanowany i czekam..
one sa dogrywane od ponad tygodnia xD