Mazda 626 GF 97' 1,8 b+lpg.
Mam problem z gazem już od momentu jego założenia. Kilkanaście razy chodziłem do gazowników na tzw "regulacje", efekt był taki że do ok 10 km po wyjechaniu z zakładu auto chodziło dobrza po czym problem z powrotem wracał.
Gaz zakładałem we Włocławku.
Na początku objawy były mało dokuczliwe:
– przy ruszaniu ze świateł na LPG auto zamiast od razu wchodzić na obroty początkowo się przyduszało. Kwestia przyzwyczajenia i przeczekania tego momentu.
– falowanie obrotów na biegu jałowym,
– przy hamowaniu z wciśniętym sprzęgłem obroty spadały poniżej 400-500.
Od razu dodam, że pierwszym krokiem jakie poczyniłem była wymiana świec na NGK platynowe + przewody WN również NGK. Dodatkowo przeczyściłem przepustnicę (bez ściągania, ale szczoteczką w miarę ładnie udało się wyczyścić).
Z racji tego, że już osiedliłem się w Poznaniu

Stwierdzili, że jest źle dopasowana listwa wtryskowa (za wolna) i dodatkowo wymienili dysze na większe.
Po tych manipulacjach auto chodziło lepiej .. chociaż przy wyższych obrotach nadal się dławiło. Problem był taki, że nie odznaczyli wspomagania silnika benzyną w razie zbyt niskiej dawki gazu. Efektem tego było zużycie ok 4l benzyny na przejechane 100km.
Zakupiłem kabel do tej instalacji i sam spróbowałem swoich sił. Metodą prób i błędów udało się doprowadzić do tego, że auto chodziło nie najgorzej.
Od ok tygodnia problem znów wrócił:
– przy dojeżdżaniu do świateł z wciśniętym sprzęgłem auto w 50% przypadków gaśnie
– utrzymując stalą prędkość lub nieznacznie przyśpieszając szarpie silnikiem. Przy mocno wciśniętym gazie auto jedzie z tym że brakuje mocy.
Dodam, że na benzynie chodzi idealnie. Problemy są jedynie z LPG w momencie gdy nagrzeje się reduktor. W drodze do pracy (ok 5 km) praktycznie problem nie występuje (reduktor nie zdąży się odpowiednio nagrzać).
Czy to możliwe, że komputer od gazu sam się rozprogramowuje i trzeba go co chwila od nowa ustawiać ? W jednym z wątków gdzie problem był podobny ktoś pisał o nieszczelnym wężyku ciśnienia. Gdzie mogę znaleźć ten wężyk, i jak zdiagnozować tą usterkę ?
Już mnie powoli dobija ten gaz .. bo auto od początku (ok 1,5 roku) chodzi idealnie ... problem jedynie mam z tym gazem
Za wszelkie podpowiedzi z góry dziękuje.