Przód: fabrycznie 5x7 (opcjonalnie po zamontowaniu dystansu 16)
Tył: fabrycznie 16
To ja dodam coś od siebie. W sumie nie jest to związane z konserwacją ale z drzwiami i wygłuszeniem. Postanowiłem zmienić w końcu seryjne głośniki na nowe. Zakupiłem dwa zestawy odseparowane Helixa B62 C i wziąłem się za robotę. Tak jak wyżej boczek pisał zdjęcie boczku jest bardzo proste i zajmuje dosłownie do 2 minut więc omijam opis tej czynności. Gdy już mamy zdjęty boczek ściągamy folię która jest przyklejona do masy bitumicznej (folia już nie będzie nam potrzebna).

By didusiek1 at 2012-04-03
Seryjny głośnik odkręcamy. Szmatką dokładnie myjemy wewnątrz drzwi. Najgorsze było przeciągnięcie nowego kabla głośnikowego ale operacja trwała jakieś 15 min. Kabel pociągnąłem w fabrycznej wiązce jaka idzie do drzwi. Trochę się nagimnastykowałem ale jest to do zrobienia.

Następnie zabrałem się do klejenia mat jakie dostałem razem z głośnikami gratis ( 6 szt ) 3szt na jedne drzwi i 3 na drugie, do reszty klejenia zastosowałem taśmę dekarską bo akurat miałem jeszcze pół rolki. Bardzo pomocna a nawet konieczna przy teraźniejszych temperaturach jest opalarka do podgrzania mat i blachy. Wyliczyłem że do poklejenia wew drzwi i od strony boczku (tz. otwory techniczne) potrzeba 7 mat żeby mniej więcej było pozaklejane a 8 szt. żeby dojść do wszystkich zakamarków. Jak będę robić tylne drzwi to zastosuję tylko dekarkę x2 warstwy choć maty wyglądają o wiele lepiej ale nie będę bawić się w dodatkowe koszty.

Po tym zabiegu zabrałem się do założenia dystansu również gratis do zestawu z 5"x7" na 165mm.
Niestety otwory na śruby nie pasowały a dystanse dla Ford/Mazda nie zawsze pasują. Po zrobieniu nowych otworów podłączyłem głośnik i zamontowałem go w otworze. Teraz zostało już tylko oklejenie taśmą dekarską otworów technicznych i uszczelnienie dystansu wokół głośnika.

Po tych wszystkich operacjach zakładamy boczek ale .... do wewnętrznej strony boczku jest przyklejony kawałek styropianu i trzeba przeciąć skrócić nożem jakieś 3 cm bo inaczej nie założymy boczku ( otwory techniczne zaklejone dekarką). Jeszcze można dać pomiędzy boczek a pozaklejane drzwi dodatkowe wygłuszenie ( pianka lub coś innego). Ja tak planuję tylko muszę poszukać odpowiedniego materiału i wkleję parę fotek i dorzucę jeszcze z wyklejania tyłu. Wrażenia odsłuchowe...... jak na razie przyzwyczajam się do nowych głośników (podłączone do radia) ale będę jeszcze próbę robił na wzmacniaczu i wtedy zdecyduję jak zostanie tylko jeszcze muszę tył zrobić. Na pewno jest ciszej podczas jazdy przy wyższych prędkościach. Mam nadzieję że się komuś to przyda.