www.mazdaspeed.pl
grabu122 napisał(a):Gorzej gdy ktoś za bardzo do serca weźmie sobie to oszczędzanie: akumulatora, alternatora, pasków, ksenonów, paliwai mimo pochmurnego, "ciemnego" poranka i paprzącego deszczu, lub śnieżnej "zadymki" jakoś nie pomyśli, że może wypadałoby jechać na światłach mijania.
dobrzyn22 napisał(a):some1 napisał(a): To jest źle sformułowane, bo nie chodzi o światła LED ani nawet o światła do jazdy dziennej, tylko o używanie świateł w dzień (dedykowanych lub mijania).
no i tu możesz się mylić-może chodzić właśnie o światła led ze względu na ich dużo większą jasność i kontrast![]()
dobrzyn22 napisał(a):a tu: krótki cytat:
"...Według danych Komisji Europejskiej z lipca roku 2006, zastosowanie odpowiednich świateł LED do jazdy dziennej pozwala obniżyć ilość wypadków drogowych od 3% do 5%..."
Radex napisał(a):ale jaja no nie?
Neonixos666 napisał(a):Czy ktoś z tu obecnych posiadających światłą do jazdy dziennej może przedstawić swoje oszczędności z racji posiadania takowych świateł? Które nie opierają się o wyliczenia innych a tylko na własnych?
normalnie. bierzesz i liczysz skoro chcesz coś udowodnić. jak na razie to tylko puste gadki wzięte z neta że oszczędzi się trochę benzyny. i raczej ciężko to obliczyć dlatego to tylko ściema.marcin255 napisał(a):jak takie wyliczenia zrobić ?
rafalST napisał(a):Przez bzdurny przepis Częściej wymieniam żarówki, popsuły się silniczki od regulacji świateł, przez prawie 5lat jak mam MAZDĘ pociemniały odbłyśniki lamp i nie są już tak wydajne.
Barthez napisał(a):prosta kalkulacja:
światła mijania: 2x 55W + 2x5W (tył) + ok 10W – deska i środek = razem około 130W
światła dzienne (nie wiem) zakładam 2x 20W = 40
różnica – 90W
rafalST napisał(a):Barthez na kilku stronach widziałem obliczenia w wyniku których wychodzi 0,2L
rafalST napisał(a):Osobiście uważam, że jazda na światłach mijania nic nie daje. Jeżeli chodzi o bezpieczeństwo to włączam myślenie i jak widzę że maździnka nie da rady, to nie wyprzedzam. Przez bzdurny przepis Częściej wymieniam żarówki, popsuły się silniczki od regulacji świateł, przez prawie 5lat jak mam MAZDĘ pociemniały odbłyśniki lamp i nie są już tak wydajne. Z pewnością zamontuję światła do jazdy dziennej.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 14 gości