przez Hubix » 28 paź 2012, 22:49
Witam
Mam porównanie swojej Mazdy 6 2004 136km diesel z Accordem 2002 kombi 2.0 benzyna z LPG.
Mazdę mam w wypasionej wersji, Honda w wersji standardowej.
Przestronność:
W obu autach siedziałem jedynie z przodu, przestronność myślę podobna.
Wnętrze:
Osobiście w Hondzie odstraszył mnie cały czarny kokpit oraz ten wyświetlacz LCD wyświetlający parę informacji czcionką wielkiego formatu. LCD wygląda dość tanio. W maździe pokrętła od nawiewu, przyciski audio, kratki nawiewu znacznie ładniejsze. W Hondzie za to znacznie lepiej wykonana tapicerka drzwi – solidniejsza, ładniejsza.
Zegary – dwie różne szkoły, w Maździe wszystko w jednym kolorze, w Hondzie dwukolorowe z zaakcentowanym prędkościomierzem na środku. Fotele chyba trochę lepsze w Hondzie. W Hondzie siedzi się jak w Audi trochę – nogi wchodzą pod kokpit. Deska rozdzielcza wydaje się znacznie wyżej jak w Maździe. Sprawia też wrażenie większe. W Maździe się trochę siedzi jak w aucie z lat '90 – mały kokpit, na wysokości naszych kolan. W Hondzie znacznie wyżej poprowadzona linia okien.
Skrzynia biegów/sprzęgło:
Sprzęgło chodzi tak samo ciężko jak w Maździe, biegi również z charakterystycznym kliknięciem.
Nadwozie:
Elementy nadwozia spasowane podobnie średnio, drzwi lżej się zamykają w Hondzie. Honda nie rdzewieje
SIlnik:
Nie wiem czy można porównywać Diesla z PB + LPG. Porównując: dynamika Hondy wcale nie robi szału jak na 155 koni. Przełożenia są bardzo długie, na trójce Honda spokojnie leci 150km/h. Mazda przyśpiesza bez porównania lepiej.
Wygłuszenie:
Zarówno wnętrza jak i pracy zawieszenia zdecydowanie lepsze w Hondzie. Plastiki również mniej trzeszczą.
To moje odczucia po jeździe obydwoma samochodami.
Zaznaczam jednak: Mazda w dieslu w wersji Exclusive, Honda PB + LPG wersja podstawowa z PL salonu. Przebiegi podobne.