USB w seryjnym radiu

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez brccrx » 22 cze 2011, 08:00

flinio napisał(a):Spróbuje krok po kroku opisać jak to zrobić.
1. Najpierw wyciągamy radio z samochodu i je rozbieramy.
2.Na płycie wewnątrz znajdujemy scalak LA3161, jest to dwukanałowy przedwzmacniacz.
pdf od scalaka jest tutaj http://www.datasheetcatalog.com/datasheets_pdf/L/A/3/1/LA3161.shtml
3.Musimy się podłączyć z własnym wejściem odpowiednio pod nóżki 6, 5, 3 scalaka, tylko nie bezpośrednio pod scalaka, tylko tak jak jest na rysunku poniżej.
http://img52.imageshack.us/i/beztytuurgd.jpg
4. Po zrobieniu to wygląda mniej więcej tak http://yfrog.com/ehp2052772j oczywiście to była wersja testowa, sprawdzałem czy działa, docelowo zamontowałem tam kabel od głośników komputerowych, z fabrycznie zarobionym Audio jackiem, ważne żeby kabel był w miarę miękki i cienki, bo w zimie jak jest mróz to robi się sztywny.
5. Teraz musimy odłączyć napęd kaset, i wymusić sygnały odpowiedzialne za obecność kasety. Najprościej to odłączyć silniczek napędzający kasety, oraz odłączyć głowicę od tego przedwzmcniacza, żeby nie było zbytnich szumów. Dodatkowo zatrzasnąć mechanizm kaset tak jakby kaseta znajdowała się w środku, albo ją włożyć:) teraz jeżeli włączymy na radiu TAPE, radio przełączy nam się na zewnętrzne źródło, które sobie zrobiliśmy,:)


flinio respect <spoko>
jezeli komus sie przyda to tu jest foto relacja z mazdy premacy, inny model radia, ale w wiekszosci bardzo podobnie to wyglada.
viewtopic.php?f=121&t=118848&start=20
nic tak w zyciu nie cieszy jak dzwiek VTEC-a bez wydechu o poranku

AUX w fabrycznym radiu Premacy przed liftem
viewtopic.php?f=121&t=118848
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 29 kwi 2011, 14:05
Posty: 81 (1/0)
Skąd: Longford IRL
Auto: Ford Transit SWB 2.0 2001r
Mitsubishi FTO 1.3 Turbo 1997
Mitsubishi FTO 2.0 v6 Mivec 2000 Version R.
Honda CRX 1.5 1989....

Postprzez Don Gregorio » 22 cze 2011, 09:02

OK OK
podpinacie się pod kasety
ja u siebie nie mam kaset więc pod co mogę podłączyć kanały LiP?
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 12 kwi 2009, 09:55
Posty: 1380 (0/1)
Skąd: Chełm
Auto: 323F BJ 2.0 RF4F DiTD '01 Classic Red

Postprzez Kinio28 » 22 cze 2011, 14:20

Don Gregorio napisał(a):ja u siebie nie mam kaset więc pod co mogę podłączyć kanały LiP?

Hej, ja podpiąłem się pod kanały od cd :). Jeszcze jestem w fazie testów bo jak na razie gra tylko z włożoną płytą do napędu. Jak coś na niej jest nagrane to się przekrzykują aux z cd ale jak włożyłem płytę z pustymi piosenkami to wszystko pięknie poza tym, że na wybojach muzyka staje :|. Idę popróbować zamknąć kieszeń cd bez płyty i zobaczymy co wtedy.

EDIT: Próba nieudana. Chyba, że ktoś nie ma problemów z płytami cd na wybojach. Wtedy mój pomysł działa w pełni. Można wlutować się od razu za złączem cd-płyta <--> główna radia i wszystko pięknie gra.

EDIT 2:
Wyjąłem moduł cd i przedmuchałem sprężonym powietrzem i wyczyściłem laser wacikiem na patyczku do uszu :). Przestał kompletnie reagować na wyboje. Czasem płyta zatrzyma się jak jest jakaś większa dziura ale to i tak na mniej niż sekundę, więc to nie problem. <jupi>
Avatar użytkownika
Początkujący
 
Od: 15 cze 2011, 20:56
Posty: 10

Postprzez 4fly » 1 lip 2011, 16:46

czy wiecie jak to zrobić w takim radiu...?
Obrazek
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 26 lut 2011, 16:58
Posty: 187
Skąd: Poznań
Auto: Toyota GT86

Postprzez Kinio28 » 3 lip 2011, 18:43

Mam identyczne radio. Wyżej opisałem co zrobiłem. Miałbyś wtedy mini-jack wlutowany do kanałów idących z odtwarzacza cd. Wkładasz do odtwarzacza płytę z nagranymi pustymi piosenkami i puszczasz swoją muzykę przez kabel. Innego rozwiązania na razie nie znalazłem. Jak chciałbyś mieć zrobione coś takiego to mogę rozkręcić radio i porobić jakieś zdjęcia.
Tutaj masz jak się wyjmuje to radio (sposób dla bose i non-bose jak taki sam) http://www.youtube.com/watch?v=fQT_YBBpN4E
Avatar użytkownika
Początkujący
 
Od: 15 cze 2011, 20:56
Posty: 10

Postprzez Don Gregorio » 4 lip 2011, 06:26

wszystko fajnie, ale jak ktoś nie ma ani CD ani kaset to co wtedy?
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 12 kwi 2009, 09:55
Posty: 1380 (0/1)
Skąd: Chełm
Auto: 323F BJ 2.0 RF4F DiTD '01 Classic Red

Postprzez Kinio28 » 4 lip 2011, 15:51

Wtedy tragedia!! :)

A tak poważnie to jest jedna metoda, która powinna działać, znalazłem ją na innym forum.
http://forum.nissanklub.pl/index.php/to ... n-pn-1675/
Oczywiście tyczy się to innego radia ale zakładam, że w naszych radyjkach wszystko jest zrobione podobnie. Wystarczy pobrać pdf z pierwszego posta, trochę wolnego czasu i miernik, żeby odnaleźć odpowiednie ścieżki. Wszystko jest tam super wytłumaczone.

Nie wiem jakie są wasze privacy policy ale zakładam, że jeśli nie można zamieszczać linków do innych for to moderator usunie.
Avatar użytkownika
Początkujący
 
Od: 15 cze 2011, 20:56
Posty: 10

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

Moderator

Moderatorzy 3 / 323

cron