Wymieniłem oryginalną nawigację, bo przestała działać (odłączyłem akumulator i nie mam płytki z USA). To tylko przyśpieszyło moją decyzje o wymianie, bo generalnie cała jednostka multimedialna Mazdy (rok 2007) to o kant d... – taka moja opinia. Teraz to chyba niewiele lepiej jest......
Załozylem Phantoma 3 tygodnie temu. Koszt, vide allegro, ździebko poniżej 4tys. Koszt: monitor podwieszany 1,3tys. + koszt tuner MPEG 4 (identycznie). Tv w waszawce żyleta. Poza ... niestety koniec cywilizacji (taki kraj). Było mi obojętnie co załoze (Caska czy Phantom) byleby lepiej wspólpracowało to z telefonem, mediami itp. Odradzano Caska z powodów "jakościowych" i nie jest to moja agitka ku Phantomowi (bo lepszy, gdyż ja takowy posiadam) po prostu tak mi 2 mądrzejsi w tym temacie instalatorzy sugerowali (interesu w tym nie mieli, gdyz nie mieli dostepnych stacji).
Ograniczenia:
-bluetooth – brak wyraźnej poprawy w stosunku do oryginalnej mojej nawigacji (z 2007 roku – chodzi mi o obsługę), tzn. odbieramy /odkładamy telefon z ekranu dotykowego. Na kierownicy ten przycisk NIE DZIAŁA. Volume (siła głosu) z kierownicy sterowanie DZIAŁA. Numer dzwoniący / nieodebrany / ostatnie dzwoniące nie zapisują sie w menu bluetootha (choć jest taka opcja tam). Numer widać oczywiście na telefonie. REDIAL działa. Parowanie telefonu bezproblemowe (auto funkcja też jeśli bluetooth ciągle włączony w telefonie), dzwięk (mikrofon) nie zauważylem problemów – czysto. Brak ikonki "telefon" w górnym displayu o sparowanym telefonie (jest na ekranie navi wskaźnik). Brak takich rzeczy jak książka telefoniczna czy możliwośc jej kopiowania. Wybieranie numerów albo poprzez telefon (klawiatura / ksiązka tel.) albo z klawiatury z ekranu.
– Zegar na górnym displayu MOŻNA przestawić z poziomu nawigacji. Dodatkowo zegar pokazywany na ekranie.
– Jedno wyjście audio tzn. chcesz mieć dodatkowo monitor podwieszany to nie masz ipoda (może dlatego, że chciałem opcję -ten sam obraz z dvd jednostki centralnej pojawia się na monitorze podwieszanym). Mała strata, bo: dvd czyta mp3, ponadto jest dodatkowe wejście na kartę SD (oprócz tej na której mamy zapisaną mapę) więc można tam umieścic cała muzykę. Ponadto wejście USB (w schowku) na pendrive'a – też można miec muzyke. Mam soft po angielsku więc polskie znaki w opisie muzyki są POMIJANE. Aha jest cos takiego jak "wirtualne cd" tyle że można tam skopiować z płyty CD maksymalnie 60 utworów (nie jestem pewien, ale to ten rzad wielkości).
-Automapa działa ok. (oryginalnie wrzucają destinatora 8). Komendy głosowe z mapy wyłaczają muzykę (osobiście mnie to wkurza, bo potem muzyka ładuję się DOBRĄ CHWILĘ. Można?? ustawić, ze Automapa (obraz navi) wyskakuje na czas komendy "nad" menu muzyka (muzyka ciągle gra) jako zapowiedź manewru (musze to przerobić).
– Po wejściu do "zimnego"auta (po uruchomieniu zapłonu) CHWILĘ trwa uruchomienie jednostki. Przez to kamera (cofanie) załącza się ZDECYDOWANIE później niz to było z oryginalna jednostką (przy natychmiastowej chęci cofania np. garażu itp). Przy już uruchomionym systemie BRAK jest tego opóźnienia po przełączeniu na wsteczny. Można podłaczyć sensory parkowania (oczywiście chyba TYLKO firmy Phantom -choć nie jestem pewien tego). Na obrazie z kamery (oryginalnej w moim przypadku) generowany jest obrazek (schemat) z czujnikami przód/tył.
– czujników cisnienia w oponach nie podłączałem (opcja niedostępna w tej chwili). Instalacja czujników Phnatom potrzebna.....beeee
– sterowanie muzyką, radiem DZIAŁA z kierownicy
– z radiem niczego specjalnie dziwnego nie zauważylem. Nie miałem czasu testowac, jestem poza domem, a zresztą nie przepadam za newsami radiomaryjnymi czy radiozetowskimi (tyle samo są warte). Plus to że mamy dostepne wszystkie częstotliwości (mam na myśli w stosunku do aut amerykańskich).
– Mam wersje z BOSE. Nie zauważylem polepszenia (pogorszenia) dzwięku (muzyka) po wymianie jednostki. Chociaż to mało miarodajna opinia- mam "drewniane" ucho....
– czytelność, kontrast, jasność ekranu dużo lepsza od oryginału (zwłaszcza w czasie dnia kamera!). O jakości obrazu nie mówie (HD ). Kto ma oryginalny ekranik Mazdy ten wie co na nim widac w pełnym słońcu.....
– jednostka czytnik dvd w bagażniku jest niepotrzebna (balast można wyrzucić)
Podsumowując:
1. Chcąc mieć porzadny bluetooth (sporo telefonujemy w aucie) to nie tędy droga. Lepiej poszukac dodatkowego bluetootha (wspomniany Parrot) – może będzie w pełni kompatybilny ze sterowaniem z kierownicy?
2. Jednostka "trochę" czasu staruje, ale bezstronny obserwator stwierdził, ze przy pionierach (Avic) to i tak mistrzostwo....
3. Można miec nawigację zewnętrzna . Trzeba sobie uczciwie policzyc plusy i minusy instalowania jednoski wewnetrzej. Co sie zyska, a co sie straci. Zona ma pełnowypasiony CRV i nie montuje tam nawigacji (mamy zewnętrzna), bo: ipod działa, bluetooth ze sterowaniem też, dodatkowych monitorów nie chcemy, nawigacja "na szybie " działa identycznie jak na ekranie 7" HD

więc co zyskam? -DVD kosztem 2-3tys. w zależności od wersji (z montażem bliżej 3k). Tracę nieźle działający CD z 6 płytami. Niewiadoma- radio czy nowa jednostka ma choć zbliżone parametry (gadżety) co stare radio. Zwykle jest tylko gorzej...