Witam.
Mam taki problem :
W mojej Mazdzie 3 2,3l '04 (automat 4-biegowy) gaśnie silnik przy hamowaniu. Dzieje się to głównie gdy silnik jest jest jeszcze nierozgrzany.
Jeśli ktoś zna możliwą przyczynę takiego zachowania prosił bym o pomoc.
Pozdrawiam
Mazda 3 2.3l(USA) gaśnie przy hamowaniu
Strona 1 z 1
Kiedy skrzynia jest w pozycji P silnik pracuje równo, ale jak jest wrzucony bieg to obroty lekko spadają i zaczynają oscylować na poziomie ok.500 obr/min(silnik na luzie utrzymuje ok. 650 obr/min tak jak mówi instrukcja). Jak silnik jest rozgrzany raczej takie zjawisko nie występuje.
- Od: 16 wrz 2008, 01:25
- Auto: Mazda 3 GT USA 2.3l 2004 A/T
Zdarzyło mi się takie zgaśnięcie kilka razy ( 2.0 automat rok 2007) i było to po odłączeniu/podłączniu akumulatora, po rozgrzaniu silnika dałem gaz w podłogę do czerwonego pola
i już po problemie, spróbój u mnie pomogło.
- Od: 11 lis 2009, 15:22
- Auto: była Mazda 3 2.0 16V 2007 tiptronic
jest Mercedes C SportCoupe 200 kompresor
Moze to jakis czujnik w skrzyni padl? Wyglada jakby skrzynia nie dostawala sygnalu o hamowaniu i nie zrzucala biegu .... Mialem cos takiego w Jeepie.
Nie. Przy ruszaniu skyrznia dziala jakby na "polsprzegle". Wiec wtedy auto nie gasnie. Inne sprawa, ze u mnie auto raz gaslo , a raz nie wiec nie wystepowalo to przy kazdorazowym hamowaniu. Wymiana jakiegos czunika pomogla.
Kolego masz samochód z 2004 a więc jeszcze masz silnik krokowy i przepustnice na linkę, generalnie polecam przeczyszczenie całego układu dolotowego silnika (wygląda na to, że coś go za bardzo przytyka), przepustnicy, spraw jakoś połączeń gumowych (czy nie dziurawe), przeczyść krokowy, sprawdź błędy, sprawdź filtr powietrza.
P.S.Jeszcze jedno co mi przychodzi do głowy to EGR.
P.S.Jeszcze jedno co mi przychodzi do głowy to EGR.

- Od: 5 sie 2009, 11:50
- Auto: mazda 3 2.0. v8
Nie ma przepustnicy na linke , jest sterowana elektronicznie. Przy awarii ukladu dolotowego wyskakiwalby raczej blad Check engine.... ja tam mialem przy nieszczelnym dolocie.
To masz zle informacje 
W wersji 2.3 przepustnica zawsze byla elektroniczna niezaleznie od rocznika
Wiem bo mialem 2.3 z 2004 roku
W wersji 2.3 przepustnica zawsze byla elektroniczna niezaleznie od rocznika
Wiem bo mialem 2.3 z 2004 roku
Strona 1 z 1