roleta nie wytrzymała presji również i u mnie
Dzięki obszernemu opisowi naprawa udała się bezproblemowo.
Zobaczymy jak długo pochula
Pozdro,
Pabiq.
www.mazdaspeed.pl
daimio75 napisał(a):Witam. Zamieszczam małe fotostory pt. "Jak naprawiłem roletę i zaoszczędziłem 500 PLN". Myślę, że niestety jeszcze się to może komuś przydać. Naprawa dzięki wskazówkom na forum jest naprawdę prosta.
1. Odkręcamy lewy plastik z kasety rolety i wyjmujemy ją.
2. Delikatnie należy odkleić materiał rolety od rurki, też z lewego końca, z którego wystaje pręt. Pręt będzie "wpadnięty" do środka, co świadczy o zerwaniu sprężyny.
Na zdjęciu widać jedną "wgniotkę" którą należy rozwiercić.
3. Rozwiercamy obie "wgniotki".
Sorry, ale nie zauważyłem, że ostro wyszedł dywan![]()
4. Wyciągamy zaślepkę, ja zrobiłem to obcęgami i przez szmatkę.
Tak wygląda sprężyna osadzona w oryginalnym rowku.
Mała próba naprawy "po swojemu" – sprężyna została wklejona w stary rowek poksyliną.
Szkoda czasu, nie wytrzymała napięcia![]()
5. Wytapiamy nowy rowek na sprężynę w zaślepce. Ja zrobiłem to gwoździem rozgrzewanym na kuchence gazowej.
6. Całość wkładamy z powrotem do rurki, wciskamy zaślepkę. Można delikatnie "pomóc" młotkiem.
7. Robimy własne "wgniotki". Trzeba mocnoi to nie raz!
8. Zaklejamy materiał rolety. Nie ma potrzeby użycia kleju, taśma klejąca, która tam jest dobrze znosi te eksperymenty. W końcu to jest made in japan![]()
9. Zwijamy roletę, wkładamy do kasety, prawy koniec umieszczamy we właściwym miejscu, na wystający z lewego końca pręt, który będzie teraz wystawał kilkanaście centymetrów, zakładamy plastik z kasety rolety.
10. Nakręcamy sprężynę – 10 obrotów, przeciwnie do ruchu wskazówek zegara.
11. Nakładamy lewy plastik na kasetę rolety i przykręcamy.
12. Cieszymy się działającą roletą![]()
Ogromne dzięki dla Wszystkich, którzy zamieścili opisy naprawy: waldino, apax, misiecki, przemek_w, panPrzemyk, andrewtro i gfx2005.
guru_79 napisał(a):Mam nadzieje, że komuś się to przyda
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości
Moderatorzy 6 / 626 / MX-6 / Xedos 6