Wolne obroty-brak podbicia a silniczek krokowy (IAC valve)
1, 2
Coprawda jezdze starszym modelem efki, ale z tego co czytalem, po zabawach z silniczkiem krokowym/przepustnica zawsze powinno sie zresetowac komputer 
Witam, tez miałem problem z obrotami Bj 1999 w gazie, próbowałem wszystkiego co laik może zrobic
czyściłem krokowca ale co tam kurde czyścić jak czysty jest jak łza.
Jeśli obroty spadają w momencie dojeżdżania do świateł (u mnie było tak-dojechałem wszystko ok a po około 10 sek był spadek do 200, czasem gasł a potem wracał i tak kilkanaście razy podczas postoju)
-krokowiec czysty(tego bym nie radził najczęściej polecane a nic nie daje
-nie tylko moja opinia.
-lewego powietrza brak
-wyregulowane zawory ( od tego zaczęli w warsztacie-bzdura wogole nie potrzebnie 350zł w plecy)
-sonda dobra
-wszytko z filtrem powietrza i przepustnicą ok
-reset kompa ok
-czujniki temp. ok
-świece zmienione
-przewody sprawdzone jeden wymieniony na orginalny
Próbowałem wszystkiego co na forach było do sprawdzenia
A się okazało, że to uszczelka pod kolektorem ssącym (żaden mechanik na to nie zwracał uwagi, dopiero znalazł się taki co mnie posłuchał i sam ucho wytężył bo słychać było syk silnika i odnalazł usterke)
Po zmianie uszczelki ok 60 zł wszytko przeszło
Jeśli obroty spadają w momencie dojeżdżania do świateł (u mnie było tak-dojechałem wszystko ok a po około 10 sek był spadek do 200, czasem gasł a potem wracał i tak kilkanaście razy podczas postoju)
-krokowiec czysty(tego bym nie radził najczęściej polecane a nic nie daje
-lewego powietrza brak
-wyregulowane zawory ( od tego zaczęli w warsztacie-bzdura wogole nie potrzebnie 350zł w plecy)
-sonda dobra
-wszytko z filtrem powietrza i przepustnicą ok
-reset kompa ok
-czujniki temp. ok
-świece zmienione
-przewody sprawdzone jeden wymieniony na orginalny
Próbowałem wszystkiego co na forach było do sprawdzenia
A się okazało, że to uszczelka pod kolektorem ssącym (żaden mechanik na to nie zwracał uwagi, dopiero znalazł się taki co mnie posłuchał i sam ucho wytężył bo słychać było syk silnika i odnalazł usterke)
Po zmianie uszczelki ok 60 zł wszytko przeszło
-
Kazikpl
1, 2