Upgrade radia w mazda 323f bj

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez cross » 14 lip 2010, 15:38

Mam pytanie,

w Mazdzie 323f , fabryczne radio można jakoś pogrzebać w radiu i zwiększyć jego shake memory. Bo niestety na naszych polskich drogach radio jest zbyt czułe , na jakiejkolwiek nierówności. Już nie pytam czy da radę przerobić tak , żeby mp3 czytało :>

chyba, że jakiś aux IN i podłączenie telefonu z mp3 ? \

chodzi o te radio

Obrazek
cross

Postprzez wtyku » 14 lip 2010, 17:20

ja nagrywam na Verbatim AUDIO lub TDK AUDIO z prędkością x2 i jest 100x lepiej jak na zwykłych płytach szybko nagrywanych. Trzeba wpaść w naprawdę spora dziurę aby przerwało.

a jak nie chcesz się bawić w płyty to:
http://allegro.pl/item1103600055_zmieni ... _b819.html

Pozdrawiam
Forumowicz

Od: 30 cze 2009, 16:53
Auto: Była 323F Sportive 131KM FS BP 2001r.
Jest Toyota Prius 2012r 1,8l BP HSD

Postprzez cross » 14 lip 2010, 18:51

ee ta a gdzie ja tego xcalinka zamontuje ;/
cross

Postprzez Borys » 14 lip 2010, 23:51

W schowku np., przecież to malutkie jest.
Obrazek Obrazek
Forumowicz

Od: 29 lip 2007, 00:00
Auto: Lancer

Postprzez cross » 18 lip 2010, 00:14

Hmm niby tak. Bo radio mazdy design ma fajny, ale strasznie wadliwe ma CD odtwarzacz. Na plytach TDK nagrywam predkoscia 4x i tnie gorzej anizeli na plytach esperanzy nagrywanych windows media playerem predkoscia 10x . Nie rozumiem tego.
cross

Postprzez wtyku » 18 lip 2010, 00:43

zobacz na verbatim audio, moj tez tdk czyta gorzej. Nagraj tez na innej nagrywarce bo obecny sprzet to kupa zlomu, im nowszy tym gorszy
Forumowicz

Postprzez cross » 18 lip 2010, 22:52

Ta a skąd ja ci wezme nagrywarke starą :D
cross

Postprzez Mako » 19 lip 2010, 09:05

Tez mam podobne radio i mialem podobny problem, czyli MP3 i po nagraniu plyty kiepsko odtwarzal. Rozwiazalem to w taki sposob ze w schowku mam drugie radio <diabełek> Mam teraz MP3, bezproblemowe czytanie nawet porysanych plyt, co najwazniejsze moge podlaczyc telefon i mam zestaw bezprzewodowy plus niewidoczne radioodtwarzacz dla potencjalnych zlodziei.
Jestem spokojnym, skromnym i dobrym człowiekiem. Po prostu nie każdy zasługuje na to, by mnie takiego oglądać.

Nic tak nie drażni kobiety jak....................................wszystko
Forumowicz

Od: 31 paź 2007, 22:54
Auto: Sirion 1.3 s
Fiat Panda 1.1

Postprzez cross » 19 lip 2010, 14:16

Ale mi się schowek za bardzo podoba by go radiem zapychać :)

A czy można do tego radia AUX podłączyć? Źródło zew.? Mam Sony Ericcsona AINO , chciałem go podłączyć pod radio. Żeby grało na głośnikach.
cross

Postprzez Mako » 20 lip 2010, 12:19

Niestety jest to wersja bez "Bose" wiec nie ma latwego sposobu wyciagniecia z niego sygnalu aux. Trzeba rozbierac dosyc mocno to radio i sie wlutowac w odpowiednie sciezki. Pewnie jakis ogarniety zaklad intalatorski audio nie bedzie mial problemu z tym. Widze ze jestes z Poznania wiec moge polecic zaklad Auto Stajnia na ul Lubeckiego. W razie czego zlinkuje fotorelacje z zagranicznego forum.
Jestem spokojnym, skromnym i dobrym człowiekiem. Po prostu nie każdy zasługuje na to, by mnie takiego oglądać.

Nic tak nie drażni kobiety jak....................................wszystko
Forumowicz

Od: 31 paź 2007, 22:54
Auto: Sirion 1.3 s
Fiat Panda 1.1

Postprzez cross » 20 lip 2010, 20:26

dzięki wielkie. BO radio ładnie wygląda ale muszę mieć coś pod mp3, bo to audio jest straszne.
cross

Postprzez cross » 25 lip 2010, 22:01

Nie ja już siły nie mam. Kuzyn dał mi płytę Emteca z nagraną muzą przez WMP. Jego płyta nie zacina aż tak. Mu dałem swojego TDK'a nagranego prędkością 4x , test zapisu i weryfikacja, mu w ogóle nie grała ta płyta. Teraz jak jechałem to jego płyta Emteca z kolei nagle, w moim radiu nie była odczytywana. Nie wypluwało ale tak jakby jej nie widział. NIe mam pojęcia co jest z tym Radiem. Ogólnie określam, że to jest DNO.
cross

Postprzez Jocker » 26 lip 2010, 01:03

Nie wiem czy moja wypowiedź coś tu wniesie, ale jeśli chodzi o optykę odtwarzaczy, płyty to z racji mojego zawodu mogę coś polecić.

Przede wszystkim... nie bawiłbym się w czyszczenie lasera płytami itd bo to daje nikły efekt lub krótkotrwały. Jeśli zależy Ci bardzo na tym radiu, albo wzmocnij siłę wiązki lasera (najlepiej niech zrobi to jakiś elektronik), albo po prostu wymień ją na nową. Pierwsze rozwiązanie często pomaga, ale zmniejsza też żywotność lasera.

Co do kwestii płyt, moim zdaniem najbardziej godnymi polecenia do nagrywania muzyki są płyty Sony. Radzą sobie z nimi bardzo dobrze nawet zajechane odtwarzacze. TDK, przynajmniej moim zdaniem nie nadaje się do nagrywania płyt z muzyką. Verbatimy już bardziej, aczkolwiek w moim przypadku na zajechanym odtwarzaczu najlepiej poradziły sobie Sony.

Aaa... i taka uwaga co do prędkości nagrywania. Nagrywanie w zbyt małej prędkości w przypadku płyt audio bardzo często może mieć odwrotny skutek do zamierzonego.
Forumowicz

Od: 28 mar 2010, 17:50
Auto: Mazda 323F BJ 2.0D, 1999r.

Postprzez cross » 27 lip 2010, 21:25

Wiesz, każdy mówi co innego, jedni , że TDK inni Verbatim, teraz ty, że Sony. Nagrałem Verbatimem. Wywala tez płytę. Męczy mnie już nagrywanie cały czas tego samego aby działało. To już przesada z tym radiem, nawet w niemczech, skąd pochodzi auto, nie ma takich dróg. Ja nawet jak najeżdżam na te kołki co są na środku jezdni na liniach, to radio przestaje grać. No parodia. To radio jest według mnie uszkodzone.
cross

Postprzez wtyku » 27 lip 2010, 21:41

no to zdecydowanie masz coś nie tak, u mnie przerywa jak jadę po baaardzo nierównej kostce gdzie ma się wrażenie ze zaraz samochód się rozleci lub gdy wpadnę w taka dziurę ze patrze czy kola nie zostawiłem.

Ponoć jest na forum jakiś specjalista od car audio. Poszukaj było o tym nie raz.
Forumowicz

Postprzez Jocker » 27 lip 2010, 23:04

cross napisał(a):Wiesz, każdy mówi co innego, jedni , że TDK inni Verbatim, teraz ty, że Sony. Nagrałem Verbatimem. Wywala tez płytę. Męczy mnie już nagrywanie cały czas tego samego aby działało. To już przesada z tym radiem, nawet w niemczech, skąd pochodzi auto, nie ma takich dróg. Ja nawet jak najeżdżam na te kołki co są na środku jezdni na liniach, to radio przestaje grać. No parodia. To radio jest według mnie uszkodzone.

Nie ulega wątpliwości, że nie tyle radio jest uszkodzone co najzwyczajniej laser pada i wcale tego nie kwestionuję. Żadna płyta i prędkości tego nie naprawią ;) Możesz jedynie minimalizować to zjawisko. A skoro już minimalizujesz to poleciłem Sony i nagrywanie na nieco większych prędkościach. Przynajmniej w przypadku sprzętu DJ'skiego to pomaga choć jest rozwiązaniem na krótką metę.
Forumowicz

Od: 28 mar 2010, 17:50
Auto: Mazda 323F BJ 2.0D, 1999r.

Postprzez cross » 28 lip 2010, 17:11

chyba po prostu pojdę gdzieś kto to naprawi plus dostawi mi AUX
cross

Postprzez artro219 » 17 kwi 2012, 14:51

Mako napisał(a): W razie czego zlinkuje fotorelacje z zagranicznego forum.

Możesz zapodać tego linka
Obrazek
Magnetyzer spełnia swe zadanie tylko z czip rezystorem i naklejkami,wydech z rynny i alukołpaki ze spinerami. Teścia Antka, szwagra brat ma taki zestaw i taaaak mu golf zapierda.. znaczy się śmiga ;)
Forumowicz

Od: 6 lip 2008, 14:21
Auto: Mazda 323F BJ 2,0 DITD 2001

Postprzez maciobrd » 12 kwi 2015, 23:22

Początkujący

Od: 9 sie 2011, 19:53
Auto: Mazda 323f 1.6 2001r.

Postprzez Cerveja » 22 kwi 2015, 22:00

Czy ktos się orientuje jak podłaczyć pilot przy kierownicy do radia SONY dsx-a40ui??
Cerveja