kryystian napisał(a):5d nie ogarne, zamieniam na 7d, zresztą ff nie ma takiego znaczenia, ja skłaniam się ku 1
skoro nie ogarniesz 5d to w jakim celu skłaniasz się ku 1???? Jak dla mnie zarówno 5D, 7D, nawet 50D będzie się w Twoich rękach marnował

Z tego co piszesz nie masz jeszcze zielonego pojęcia o fotografii, dlatego zainwestuj w miarę tanią puchę (jak masz kasę to 50D ale to max (a nawet lepiej 40D bo matryce mają dużo lepsze niż 50d)) i do tego jakieś standardowe szkiełko. Naucz się obsługi aparatu, jak się robi zdjęcia (ekspozycja, zasady kadrowania, co to ISO, WB itd), porób trochę zdjęć i sam będziesz wiedział czy wolisz szeroki kąt, standard czy tele. Będziesz wiedział czym się różni 24-70/2.8L od 24-105/4L

no i będziesz wiedział, że puszka to jest sprawa trzeciorzędna w fotografii (najpierw jest... fotograf, szkło, puszka – nawet jeszcze światło powinno być miedzy fotografem a szkłem

)
Dlaczego powinieneś darować sobie 7D, 5D i 1D

? dlatego że to puszki dla profesjonalistów – tutaj musisz wiedzieć, dlaczego robisz zdjęcie z takimi ustawianiami a nie innymi – one za Ciebie nie poprawią zdjęcia.
Jakiś czas temu przesiadłem się z 50D na 1D i różnica jest kolosalna ! pierwsze zdjęcia z "jedynki" wyszły beznadziejnie. Dlatego, że w tym aparacie wszystko musisz sam poustawiac i on Ci przypomni co to korekcja ekspozycji, o której aż tak nie musowo było pamiętać w 20/30/40/50D. Praca 1D jest przyjemnością, ale tylko wtedy jak wiesz co to jest fotografia.
Pogadaj z każdym, kto jest z zawodu fotografem/fotoreportem – powiedzą Ci to samo co ja.
Pozdrawiam udanych kadrów życzę. Jakby była potrzebna pomoc w fotografii zapraszam