Filtr DPF a inny olej

Postprzez stavrosik » 28 kwi 2010, 12:15

Rozmawiałem dzisiaj z gościem pracującym w niestety jedynym w okolicy serwisie samochodów japońskich na temat wymiany oleju (bo takową się również chwalą). Zapytałem, czy mają Dexelia DPF i usłyszałem że nie i tylko ASO mają (co nie jest do końca prawdą bo na Allegro można spokojnie kupić). Zapytałem więc jak wymieniają olej w Mazdziorkach z DPF-em i usłyszałem – "Wlewamy olej z certyfikatem C1 i nikt się nie skarży na większe problemy z DPFem niż mieli do tej pory. Co prawda Mazda tłumaczy się koniecznością większego rozcieńczenia klasycznego oleju ELFa, ale prawda jest taka, że filtr zapycha się niezależnie od oleju a procedury działają tak samo w przypadku każdego oleju DPF". Zapytałem również o fakt szeroko rozpisywany na necie czyli wpinania w komputer i kasowania ustawień na co usłyszałem śmiech i słowa "Czego to ludzie nie wymyślą żeby nagonić sobie klientów".
Dodam że gość sam jeździ Mazdą 6 a dpfem i swój samochód podobno traktuje tak samo.

Zaznaczam, że uslyszałem to w rozmowie z gościem i nie jest to moje stanowisko. Prosiłbym o komentarze do tej wypowiedzi, ponieważ kupiłem używany samochód i zastanawiam się czy z każdą pierdołą pchać się do ASO
Początkujący

Od: 11 lut 2010, 15:15
Auto: Mazda 5 MZR-CD 143KM 2006r

Postprzez pseeast » 30 kwi 2010, 07:45

Witam. Wczoraj wymieniłem olej i filtr po roku użytkowania (ok. 9000 km – spokojna jazda). Pierwotnie zalany(a) był olej Dexelia. Ja w ubiegłym roku zamieniłem na Castrol Edge 5W-30. Wczoraj po wyjęciu filtr był "zmasakrowany". Dla świętego spokoju teraz chyba będę wymieniał w krótszym okresie.
Początkujący

Od: 28 maja 2009, 11:10