Mam pytanko
Czy ktos wie jak wyjąć włącznik/wyłącznik TCS?? Dla tych co go nie maja znajduje sie obok włączników halogenów i regulacji świateł.
kontrolka TCS
1, 2
Jak otworzysz drzwi to z boku konsoli jest taki dekiel na zatrzaskach. Podważasz lekko śrubokrętem, i wychodzi. A potem można już włożyć rękę, i od tyłu ściskając wyłącznik w pionie wypchnąć go do przodu.
Tak jest w 323 BJ, podejrzewam że w 626 jest tak samo.
Tak jest w 323 BJ, podejrzewam że w 626 jest tak samo.
- Od: 25 paź 2008, 20:07
- Auto: Mazda 323F BJ DiTD 2001r
JanuszM napisał(a):keczu Mylisz TCS z ASR.
TCS – system kontroli trakcji (inne oznaczenie to ESP) – to układ elektroniczny stabilizujący tor jazdy samochodu, zabezpieczający przed niekontrolowanym poślizgiem.
Z kolei ASR (Acceleration Slip Regulation) to tak jak piszesz – system zapobiegający utracie przyczepności kół podczas przyspieszania.
Obawiam się że ciężko pomylić TCS z ASR, bo to jest nazwa tego samego systemu używana przez różnych producentów. Odpowiada on właśnie za ograniczenie poślizgu kół podczas przyśpieszania.
http://pl.wikipedia.org/wiki/System_kontroli_trakcji
TCS nie powinien być natomiast mylony z systemem ESP, któy odpowiada za utrzymanie toru jazdy w przypadku wystąpienia nadsterowności lub podsterowności na zakręcie.
http://pl.wikipedia.org/wiki/ESP_(motoryzacja)
-
KonJarek
Witam ja mam taki problem ze ja wsiadam do samochodu i zapalam odrazu nie czekam az kontrolki zgasna to swieci sie sama kontrolka TCS off musze wylaczyc i na nowo odpalic silnik i zniknie, i jak ruszam gwaltownie np na sliskiej nawierzchni to sie nie zapala TCS a powinno wczesniej jakos mi dzialalo, zorbie jeszcze test i zobacze co wkarze a i moze ktos juz mial takie cos w Mazdzie 323f BJ 2000r?
1- Byla Mazda 323f BJ 1.5 2000r. 2- Obecna Mazda 323f BJ 2.0 DiTD 2003r. 3- potem Mazda 6 lub 3 nastepca 323F :D:D
- Od: 6 maja 2009, 22:16
- Auto: Mazda 323f BJ 2.0 DiTD 2003r
Siwy19 napisał(a):Witam ja mam taki problem ze jak wsiadam do samochodu i zapalam odrazu nie czekam az kontrolki zgasna to swieci sie sama kontrolka TCS off musze wylaczyc i na nowo odpalic silnik i zniknie, i jak ruszam gwaltownie np na sliskiej nawierzchni to sie nie zapala TCS a powinno wczesniej jakos mi dzialalo, zorbie jeszcze test i zobacze co wskarze a i moze ktos juz mial takie cos w Mazdzie 323f BJ 2000r?
zrobilem test i nic nie wykazalo, nie wiem co moze byc nie tak zawsze jak ruszałem z piskiem czy to na asfalcie albo drodze polnej to sie zapala kontrola TCS , prosze pomóżcie
1- Byla Mazda 323f BJ 1.5 2000r. 2- Obecna Mazda 323f BJ 2.0 DiTD 2003r. 3- potem Mazda 6 lub 3 nastepca 323F :D:D
Witam.
Odwiezam post.
U siebie mam problem z palacymi sie kontrolkami tcs off oraz poslizg,
Co moze byc przyczyna bledu?
prosze o pomoc
dadaje ze czujniki mierzylem maja ok 1.4 k ohma i abs dziala.
Odwiezam post.
U siebie mam problem z palacymi sie kontrolkami tcs off oraz poslizg,
Co moze byc przyczyna bledu?
prosze o pomoc
dadaje ze czujniki mierzylem maja ok 1.4 k ohma i abs dziala.
-
zwola90
Witam. prośba o pomoc po zapięciu wtyczki od webasta zaswiecają mi się kontrolki TCS I TCS OFF, po rozpięciu wtyczki webasta kontrolki gasną
- Od: 16 paź 2015, 16:26
- Auto: MPV Diesel 2.0 2005r
1, 2