ABC Klimatyzacji – problemy oraz pytania.
Mimo, że moja mazda to MPV, objawy są identyczne jak opisał mxx_rs.
Mam klimatyzację manualną.
Byłem u speców od klimy tydzień temu. napełnianie + odgrzybianie + wymiana filra kabinowego.
Wczoraj był trochę cieplejszy dzień (24 stopnie + mocen słońce). Wentylator musiał chodzic na 4, żeby można było dostrzec efekt działania klimatyzacji.
Wydaje mi się, że gdy przyjda lipcowo-sierpniowe upały klimatyzacja sobie nie poradzi.
Powietrze z nawiewów nie jest szczególnie zimne. Domniemam wiec, ze nie jest to efekt obszerności kabiny.
Dodatkowo podczas jazdy slychac co chwilę odgłos włączania i wyłaczania sprzegiełka klimy. Czy to normalne przy manualnej klimie?
Mam klimatyzację manualną.
Byłem u speców od klimy tydzień temu. napełnianie + odgrzybianie + wymiana filra kabinowego.
Wczoraj był trochę cieplejszy dzień (24 stopnie + mocen słońce). Wentylator musiał chodzic na 4, żeby można było dostrzec efekt działania klimatyzacji.
Wydaje mi się, że gdy przyjda lipcowo-sierpniowe upały klimatyzacja sobie nie poradzi.
Powietrze z nawiewów nie jest szczególnie zimne. Domniemam wiec, ze nie jest to efekt obszerności kabiny.
Dodatkowo podczas jazdy slychac co chwilę odgłos włączania i wyłaczania sprzegiełka klimy. Czy to normalne przy manualnej klimie?
- Od: 8 cze 2009, 12:34
- Auto: MPV 2.0 MZR-CD, 136KM 2002r
gun21jak naj bardziej normalne
- Od: 11 lut 2008, 19:48
- Auto: RX8 Revolution 231HP 2004r
Grzyby napisał(a):To w BA jest filtr kabinowy??
chyba nigdy nikomu na forum nie udało się ustalić zależności dlaczego część 323F BA ma filtr kabinowy a część nie ma – ja mam np. BA z fabryczną klimą i filtra nie mam
- Od: 1 lis 2006, 15:47
- Auto: Galaxy MK2 2.3
ja u siebie mam i wymieniałem, za schowkiem przy nogach u pasażera jest zaślepka prostokątna z zaokrąglonymi krótszymi bokami, zamocowana na dwóch śrubach. Zaraz za nią jest filtr, ale owszem nie każda efka go ma (wniskuję po eksploracji forum) 
- Od: 15 lut 2009, 18:00
- Auto: była 323F BA BP 95r.
jest Mondeo MK4
Panowie ja u siebie sprawdzałem w 323f Ba na 4 stopniu i mam tylko 12 stopni
a filtra kabinowego niemam klima orginalna już wczoraj mi się nie podobało bo też sobie ledwo dawała rady w mieście
Klima była nabijana
To i ja o coś zapytam
Ostatnio jadąc w trasie miałem włączoną klimę.... wszystko było OK – chłodziło aż miło ;]
Aż w pewnym momencie (gdy nastał dzień i słonko grzało jak diabli) klima nie wyrabiała tzn. pomimo tego że nastawiłem ją na minimum (chyba 15.5 stopnia) dmuchało mi gorącym powietrzem
Myślałem że się uduszę w samochodzie, robiło mi się aż słabo z gorąca :/
Wyłączyłem klimę i jakoś dojechałem otwierając co jakiś czas okno i "wentylując wnętrze".
Co się mogło stać ? Klima była ponoć nabijana przez poprzedniego właściciela w marcu.
Doradźcie co i jak sprawdzić, bo z serwisu w tej chwili skorzystać nie mogę :/
Ostatnio jadąc w trasie miałem włączoną klimę.... wszystko było OK – chłodziło aż miło ;]
Aż w pewnym momencie (gdy nastał dzień i słonko grzało jak diabli) klima nie wyrabiała tzn. pomimo tego że nastawiłem ją na minimum (chyba 15.5 stopnia) dmuchało mi gorącym powietrzem
Wyłączyłem klimę i jakoś dojechałem otwierając co jakiś czas okno i "wentylując wnętrze".
Co się mogło stać ? Klima była ponoć nabijana przez poprzedniego właściciela w marcu.
Doradźcie co i jak sprawdzić, bo z serwisu w tej chwili skorzystać nie mogę :/
- Od: 19 mar 2009, 13:49
- Auto: Mazda 6 2.0 D Combi 2003r.
Mozesz sprawdzic czy wiatrak na klimie sie wlacza pod maska czy nie (powinien cyklicznie co pol minuty najrzadziej chyba), a reszte sprawdzi juz tylko serwis (serwis klimy, nie musi byc ASO Mazdy)
Zaufany warsztat: www.mazvagtech.pl
Z władzą nie polemizuję – i tak zawsze ma rację.
Mapy EU wschodnia i zachodnia 2010r do oryginalnej nawigacji Mazdy po liftingu
Najniższe notowane spalanie 5.2L, średnie 8L, maksymalne 12L.
Z władzą nie polemizuję – i tak zawsze ma rację.
Mapy EU wschodnia i zachodnia 2010r do oryginalnej nawigacji Mazdy po liftingu
Najniższe notowane spalanie 5.2L, średnie 8L, maksymalne 12L.
Odkopuje temat.
Zrezygnowany pojechałem do serwisu klimatyzacji. Znaleźli, że jednak mam filtry. Kupiłem – wymieniłem o niebo lepiej bo w końcu wieje i tak na codzień przy temp. 20-kilka stopni było ok.
Ale... przy dużym upale taki jaki dzisiaj jest w Warszawie klima nadal nie daje rady.
Owszem, chłodzi ale włączona cały czas na 4 i o tym, żeby było tak konkretnie zimno nie ma mowy (jedżę w pracy nie nabijaną od 2 lat lancią lybrą 1.8 i jest o wiele chłodniej jak dam na low)
Co gorsza ... sprężarka bardzo głośno chodzi, od czasu do czasu zapiszczy na chwilkę pasek no i 3 najistotniejsza sprawa – daje takie obciążenie dla silnika, że musze ruszać z min 2 tys obr i zmieniać przy 3-3.5 bo inaczej samochód się zachowuje jakbym wrzucił 4-ke przy 20 km/h.(I tu znowu porównanie do lybry – fakt tam jest 136 a nie 88 km a i nie pamiętam kiedy ostatnio zmieniłem bieg przy 3 tyś
ale tego, ze jest włączona sprężarka nic nie czuć w osiągach ani też nie słychać)
Zrezygnowany pojechałem do serwisu klimatyzacji. Znaleźli, że jednak mam filtry. Kupiłem – wymieniłem o niebo lepiej bo w końcu wieje i tak na codzień przy temp. 20-kilka stopni było ok.
Ale... przy dużym upale taki jaki dzisiaj jest w Warszawie klima nadal nie daje rady.
Owszem, chłodzi ale włączona cały czas na 4 i o tym, żeby było tak konkretnie zimno nie ma mowy (jedżę w pracy nie nabijaną od 2 lat lancią lybrą 1.8 i jest o wiele chłodniej jak dam na low)
Co gorsza ... sprężarka bardzo głośno chodzi, od czasu do czasu zapiszczy na chwilkę pasek no i 3 najistotniejsza sprawa – daje takie obciążenie dla silnika, że musze ruszać z min 2 tys obr i zmieniać przy 3-3.5 bo inaczej samochód się zachowuje jakbym wrzucił 4-ke przy 20 km/h.(I tu znowu porównanie do lybry – fakt tam jest 136 a nie 88 km a i nie pamiętam kiedy ostatnio zmieniłem bieg przy 3 tyś

No klimatyzacja na najwyzszym biegu zawsze bedzie zamulac silnik nie ma rady, sama klima tez jakos super wydajna nie jest, pamietaj ze to zawsze klimatyzacja manualna, u mnie przy w pelni sprawnej klimie z nowa chlodnica zostawione na kilka godzin w pelnym sloncu auto schlodzi sie do odczuwalnie nizszej temperatury po 20-30 minutach. A filtra niestety nie mam 
No coś w tym jest co mówisz, w prawdzie mało optymistycznego ale zawsze.
Chociaż jak jeździłem z zapchanymi filtrami to cały czas miałem na 4 i nie było takiego spadku mocy. Jutro sprawdzę czy jak zmniejszę prędkość wiatraka to coś to pomoże.
Chociaż był już tu temat o dużym spadku mocy i pomogła ... wymiana sprężarki
I muszę w końcu dorwać jakiś termometr bo to też wiele wyjaśni.
Chociaż jak jeździłem z zapchanymi filtrami to cały czas miałem na 4 i nie było takiego spadku mocy. Jutro sprawdzę czy jak zmniejszę prędkość wiatraka to coś to pomoże.
Chociaż był już tu temat o dużym spadku mocy i pomogła ... wymiana sprężarki
I muszę w końcu dorwać jakiś termometr bo to też wiele wyjaśni.
Na czym polega tryb "eco" pracy klimatyzacji?
Poza tym jest jakas regula kiedy sie zalacza a kiedy nie? Bo jak sie wlaczy, to wciskajac "AC" moge wymusic prace klimy bez "eco" ale odwrotnie sie nie da (albo nie wiem jak).
A poza tym gra jest warta swieczki? Tzn. na ile "oszczedniejszy" jest tryb "eco" od normalnego. Nie zebym szukal jakis specjalnych oszczednosci
ale troche mnie denerwuje jak nie wiem jak cos mi dziala w aucie
EdiT by mckoper
taki temat już był <=>
Poza tym jest jakas regula kiedy sie zalacza a kiedy nie? Bo jak sie wlaczy, to wciskajac "AC" moge wymusic prace klimy bez "eco" ale odwrotnie sie nie da (albo nie wiem jak).
A poza tym gra jest warta swieczki? Tzn. na ile "oszczedniejszy" jest tryb "eco" od normalnego. Nie zebym szukal jakis specjalnych oszczednosci
EdiT by mckoper
taki temat już był <=>
- Od: 29 cze 2008, 23:10
- Auto: 3 MPS '08
yodyna napisał(a):A czy wszystkie mazdy maja ten tryb eco?Nie zauwazylem aby ten tryb wlaczal sie u mnie
A masz automatyczną czy manualną? Prawdopodobnie jest tylko przy automatycznej.
"Nigdy nie polemizuj z idiotą – najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pokona doświadczeniem." – "Pozdrawiam" Dr House
Nie wiem czy o to chodzi akurat w maździe ale podejrzewam, że też. Tryb eco występuje tylko przy klimie automatycznej i polega na tym, że w ten sposób można wyłączyć sprężarkę. W ręcznej eco = AC.
Z taką zasadą działania spotkałem się w oplu astrze III, vectrze C i lancii lybrze więc podejrzewam, że chodzi właśnie o to.
Z taką zasadą działania spotkałem się w oplu astrze III, vectrze C i lancii lybrze więc podejrzewam, że chodzi właśnie o to.
yodyna napisał(a):Mam automatyczna.Uzywam klimy dosc intensywnie i nie widze zeby zapalal sie tryb eco
To jest problem. Jestem pewien, że już kiedyś był poruszany podobny temat. Poszperaj na forum.
M.in. było: http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.ph ... imatyzacja i tu http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.ph ... yzacja+eco
Może to jednak nie jest problem. Może kolega używa w nastawach klimy zbyt niskich temperatur i dlatego eco się nie pojawia. Przy aktualnych temperaturach to trzeba by ustawiać pewnie conajmniej 24-25 stopni a na to jest jednak trochę za ciepło.