Kable WN, Kopułka, Palec – Co kupić !?
Strona 1 z 1
Jak w temacie.
Założyłem LPG i mam problem z szarpaniem przy mocniejszym wdepnięciu gazu.
Dowiedziałem się że kable mam do wymiany, wygląda na to że kopułka i palec też nie były od nowości ruszane a już 121kkm zrobione.
W związku z tym co kupić, jakie są ceny, konkretne propozycje ?
Założyłem LPG i mam problem z szarpaniem przy mocniejszym wdepnięciu gazu.
Dowiedziałem się że kable mam do wymiany, wygląda na to że kopułka i palec też nie były od nowości ruszane a już 121kkm zrobione.
W związku z tym co kupić, jakie są ceny, konkretne propozycje ?
- Od: 19 maja 2010, 12:16
- Auto: 626 GF 2,0 136 KM 1998
Już machnąłem na LPG 2500km w miesiąc i już jest po "ułożeniu" wtryskiwaczy i membrany parownika i po tym po regulacji i dopracowaniu map.
Kable po prostu są styrane i stare tak jak kopułka i palec które chyba po 120 tyś należy w końcu ruszyć.
Chodzi mi o wasze propozycje co do firmy kabli, kopułki itd. Jakiś kompromis cena/ jakość, czyli polski standard jak najlepiej ale jak najtaniej.
Kable po prostu są styrane i stare tak jak kopułka i palec które chyba po 120 tyś należy w końcu ruszyć.
Chodzi mi o wasze propozycje co do firmy kabli, kopułki itd. Jakiś kompromis cena/ jakość, czyli polski standard jak najlepiej ale jak najtaniej.
Mówisz i masz.
Przewody WN – NGK
Świece – Denso lub NGK (mi się lepiej jeździ na denso). Zalecane do Twojego samochodu. Pod LPG standard – żadnych platynowych, czteroelektodowych, nuklearnych wynalazków
Kopułka/palec – Oryginał
Wymienisz przewody/świece i zobaczysz efekty. Jeśli zdecydujesz, żeby ruszać kopułkę/palec to dopiero kupisz. Na razie nie widzę sensu na zapas tego wymieniać skoro działa bez zarzutu
Pozdrawiam
Przewody WN – NGK
Świece – Denso lub NGK (mi się lepiej jeździ na denso). Zalecane do Twojego samochodu. Pod LPG standard – żadnych platynowych, czteroelektodowych, nuklearnych wynalazków
Kopułka/palec – Oryginał
Wymienisz przewody/świece i zobaczysz efekty. Jeśli zdecydujesz, żeby ruszać kopułkę/palec to dopiero kupisz. Na razie nie widzę sensu na zapas tego wymieniać skoro działa bez zarzutu
Pozdrawiam
- Od: 17 cze 2008, 23:48
- Auto: 323 BG 1.6 16V
&
626 GV 2.2i 12V
Nie mówię, że "platynówki" są złe. Po prostu jest to przerost formy nad treścią. Układ zapłonowy jest obliczony na jakiś tam opór i wkręcenie "lepszych" świec nic nie da. Zdarzały się przypadki, że niektóre silniki nie lubią mniejszego oporu prądu na zapłonie i wręcz nie chcą się wkręcać na obroty... LPG ma trochę inną kaloryczność i temp. spalania. Tak czy owak trzeba będzie w miarę regularnie wymieniać świeczki 
Z własnego (niestety) doświadczenia wiem, że najlepszym połączeniem są świece denso + przewody NGK. Świece platynowe (z tego co wiem) idealnie sprawują się w silnikach gdzie odległość elektrody wynosi powyżej 1.1mm.
Za komplet świec platynowych można mieć cztery komplety oryginalnych świec denso
Jeśli już ktoś zdecyduje się na świece denso to proponuje "made in france" omijać szerokim łukiem
Pozdrawiam
Z własnego (niestety) doświadczenia wiem, że najlepszym połączeniem są świece denso + przewody NGK. Świece platynowe (z tego co wiem) idealnie sprawują się w silnikach gdzie odległość elektrody wynosi powyżej 1.1mm.
Za komplet świec platynowych można mieć cztery komplety oryginalnych świec denso
Jeśli już ktoś zdecyduje się na świece denso to proponuje "made in france" omijać szerokim łukiem
Pozdrawiam

Która następna? :)
&
626 GV 2.2i 12V
no tak tylko świec nie powinno się kupować pod LPG. bo silnik jakby nie było jest benzynowy i startuje na benzynie, poza tym czasami trzeba jezdzic na benzynie zeby go troche przekopcic no i zeby popracowaly niektore rzeczy od czasu do czasu
Masz absolutną rację
Nie kupuje się świec tylko pod LPG – tym bardziej pod sekwencje.... Wszelkie propozycje na temat takich świec/przewodów (tylko pod lpg) jest zabiegiem czysto marketingowym. Takim samym wybiegiem na kasę są świece platynowe do standardowych silników. Nie będą one dużo bardziej żywotne niż dobre standardy z wyższej półki, a i zapłon będzie taki sam. Nie ma cudów – więcej prądu z zapłonu nie poleci
Opór prądu przy Ni-Cr+Cu czy Pt+Cu jest bardzo porównywalny. Dlatego poleciłem oryginalne denso. Fakt – trochę ciężko je kupić, ale jak ktoś chce to może wszystko
Stosunek ceny do jakości w tym przypadku uważam za bardzo akceptowalny. Przy świecach radził bym bardziej skupić się na "wartości cieplnej". Pytanie – czy będziesz tylko katował silnik w trasie, w ruchu miejskim czy mieszanym.
Jak pisałem wcześniej – Przetestowałem na sobie różne możliwe opcje: świece jakieś tam + Sentech, NGK+Sentech, NGK VLine+NGK, Denso+NGK i wyszło na to, że przy ostatniej opcji mam najlepsze spalanie i nic nie "podszarpuje" na całej szerokości obrotów zarówno na benzynie jak i LPG
Nie dam głowy, że akurat dexxbiker będzie z tej opcji w 100% zadowolony. Tu wchodzą jeszcze inne czynniki takie jak stopień zużycia silnika, zapłonu, jakości benzyny/lpg, czy szczęścia
Pozdrawiam
Jak pisałem wcześniej – Przetestowałem na sobie różne możliwe opcje: świece jakieś tam + Sentech, NGK+Sentech, NGK VLine+NGK, Denso+NGK i wyszło na to, że przy ostatniej opcji mam najlepsze spalanie i nic nie "podszarpuje" na całej szerokości obrotów zarówno na benzynie jak i LPG
Pozdrawiam

&
626 GV 2.2i 12V
Ale się dyskusja pod moją nieobecność rozkręciła.
No to tak: będę jeździł głównie w ruchu miejskim i to w tej najgorszej opcji czyli krótkie odcinki średnio po 12-20km.
Czytałem w wątku o świecach że chyba najlepszą opcją jest kupić 4x NGK podstawowe za 7.50 zł za sztukę niż raz jakiś wyższy model z "technologią NASA" po 45zł/szt.
A jakieś orientacyjne ceny tych elementów moglibyście podać bo katalog online intercars'u się coś zepsuł i mi nie śmiga od tygodnia.
No to tak: będę jeździł głównie w ruchu miejskim i to w tej najgorszej opcji czyli krótkie odcinki średnio po 12-20km.
Czytałem w wątku o świecach że chyba najlepszą opcją jest kupić 4x NGK podstawowe za 7.50 zł za sztukę niż raz jakiś wyższy model z "technologią NASA" po 45zł/szt.
A jakieś orientacyjne ceny tych elementów moglibyście podać bo katalog online intercars'u się coś zepsuł i mi nie śmiga od tygodnia.
dexxbiker napisał(a):Ale się dyskusja pod moją nieobecność rozkręciła.
I właśnie to jest najlepsze na tym forum
Od razu napiszę – w sprawach zapłonu olej IC. Mają ceny z kosmosu...
Świece i przewody NKG kupowałem u dystrybutora http://www.e-ngk.pl/
Mogę jedynie powiedzieć że szybko i taniej niż w sklepach.
Świece denso kupowałem (od ręki – sklep 1,5 km ode mnie
Możesz jeszcze odwiedzić http://www.e-denso.pl/samochody-osobowe ... 14_18.html
Obecnie przeleciałem na denso jakieś 30k km – z tydzień temu wykręciłem celem przeczyszczenia (a miałem dobry humor). Po stwierdzeniu, że świece praktycznie nie wykazują elementu zużycia wkręciłem z powrotem
Pozdrawiam

&
626 GV 2.2i 12V
Radex84 napisał(a):u mnie też od jakiś 30tkm siedzą świece ngk platynowe ( około 60 zł sztuka o zgrozo!!!
Właśnie – zgrozo

Spokojnie na tych świecach zrobisz jeszcze z 50k km
Uważam, że w mojej 626 wynik spalania jest również zadowalający. Średnio wychodzi ok 9,5/100 LPG przy silniku F2

Pozdrawiam

&
626 GV 2.2i 12V
No mi też się od dawna ceny w IC nie podobały ale e-ngk mnie nie pocieszyło 242PLN za kable !? [tiiit] !
A tak właśnie pomyślałem że spalanie 14-15 l LPG to może nie tylko wynik ciężkiej nogi.
Ale co jak co ale świece i kable to na prawdę są zgony u mnie ! No to czas zrobić inwest w układ zapłonowy, tylko jakaś tańsza opcja by się przydała nawet jak będę to musiał wymienić za 20tyś km to i tak wtedy mój budżet będzie prawdopodobnie wyglądał lepiej niż teraz.
A tak właśnie pomyślałem że spalanie 14-15 l LPG to może nie tylko wynik ciężkiej nogi.
Ale co jak co ale świece i kable to na prawdę są zgony u mnie ! No to czas zrobić inwest w układ zapłonowy, tylko jakaś tańsza opcja by się przydała nawet jak będę to musiał wymienić za 20tyś km to i tak wtedy mój budżet będzie prawdopodobnie wyglądał lepiej niż teraz.
dexxbiker napisał(a):No mi też się od dawna ceny w IC nie podobały ale e-ngk mnie nie pocieszyło 242PLN za kable !?
No cena jest adekwatna do jakości... W tym przypadku uważam, że warto
Jakie przewody do Twojego silniczka wchodzą? Mam na zbyciu swoje poprzednie sentecha (z ngk rc-zx14). Nie są to przewody najwyższych lotów (nie wiem czy w ogóle jakichkolwiek lotów
Pozdrawiam

&
626 GV 2.2i 12V
Nie wiem ale wg katalogu Sentecha mają oznaczenie ST 8488 ich długości to 48,50,60,70. Jak coś to jakoś byśmy się dogadali.
No to kicha. Masz dłuższe, plastikowe fajki. Ja mam krótkie gumowe. Niestety nijak nie podejdą
http://www.e-ngk.pl/rczx14-przewody-zap ... -1036.html
Może jak musisz to kup sentechy. Niestety musisz mieć na uwadze fakt, że te przewody to loteria. Mogą paść po 10 jak i po 70k km.
Pozdrawiam
http://www.e-ngk.pl/rczx14-przewody-zap ... -1036.html
Może jak musisz to kup sentechy. Niestety musisz mieć na uwadze fakt, że te przewody to loteria. Mogą paść po 10 jak i po 70k km.
Pozdrawiam

&
626 GV 2.2i 12V
No to niestety niefart. Będę coś kombinował albo po oszczędzam jeszcze chwile i już się szarpnę na NGK.
A z tymi świecami to rzeczywiście tak jest ? Lepiej 4 razy kupić po 7,50 zł/szt czy raz a po 45 zł/szt !?
A z tymi świecami to rzeczywiście tak jest ? Lepiej 4 razy kupić po 7,50 zł/szt czy raz a po 45 zł/szt !?
dexxbiker napisał(a):No to niestety niefart. Będę coś kombinował albo po oszczędzam jeszcze chwile i już się szarpnę na NGK.
I ja bym pooszczędzał. Sentech ok 130, NGK ok 240. Co prawda prawie dwa razy tyle, ale przy NGK nie masz ruletki
świece... Przelicz sobie – Platynówki wytrzymują 2-3 razy dłużej niż standard. Nie ważne które wybierzesz i tak będzie dobrze. Jedyna różnica polega na tym, że standardowe masz rozłożone na raty
Pozdrawiam

&
626 GV 2.2i 12V
markmas napisał(a):świece... Przelicz sobie – Platynówki wytrzymują 2-3 razy dłużej niż standard. Nie ważne które wybierzesz i tak będzie dobrze. Jedyna różnica polega na tym, że standardowe masz rozłożone na raty![]()
Pozdrawiam
dodatkowo jesli bedzie je zamawial w odstepach straci czas i kase na dostawe/przesylke
do tego czas i/lub kase za ich wymiane...
Kupiłem świece Boscha FR7DC+ i przestał szarpać, są to jedyne nie platynowe świece do tego silnika pasujące wg katalogów. Cena 12 zł/szt jest spoko, a kable i resztę zapłonu zakupie na pewno przed zimą.
Strona 1 z 1