CB Radio
To dla tego żeby dotarło do tych do których powinno. Myślę że to jest dość istotna kwestia jeśli chodzi o CB-radio. Uważam że dostęp do CB powinien być ograniczony. Kiedyś było o niebo lepiej. Teraz brak poszanowania dla CB widać w każdym mieście a co gorsza na trasie też.............
- Od: 10 paź 2009, 19:16
- Auto: Madzia 626 '99 GW 2,0 DiTD 90KM
hmmmm...... sposób i forma przekazania zbyt wyrazista, ale osobiście kolegę popieram – brak kultury na CB jest na porządku dziennym co mnie drażni
-
www.czelej.net
- Od: 4 lut 2008, 02:41
- Auto: GH '10 L5 125KW
CR '08 LF 107KW
najgorsze są gnojki co podniecają się jak usłyszą kobietę, albo prostaki co myślą, że swoją zaniżoną przez kompleksy samoocenę podniosą małostkowymi epitetami pod adresem innych... dyrektorki i krawaty, co mają radio tylko do "odsłuchu" też bywają wkurzający – jedzie takie panisko i nie odpowie na zadane pytanie, bo jak to! To on ewentualnie zada pytanie i masz odpowiedzieć, a najlepiej jak z radiem ma tylko do czynienia gdy je włącza i wyłącza... pet jeden
...
rafusmaximus, to pasmo obywatelskie. Ludzie się zachowują na CB tak jak na co dzień. Nie zmienisz tego. Jeśli chcesz mieć kulturę wypowiedzi to zostają pasma amatorskie. Zdajesz egazmin i masz czyste, piękne tylko... puste pasma
Taka prawda, mało kto rozmawia na pasmach amatorskich na UKFie.
73! SP4UBW
73! SP4UBW
Zgadnij kotku, co mam w środku....
- Od: 22 kwi 2006, 20:18
- Auto: M6 2.3 Sport
przem1806 napisał(a):Dla tego uważam że CB też powinno przechodzić selekcję....
Kiedyś za czasów jak radia CB podlegały rejestracji to i była wstępna selekcja.
Teraz ... jest jak jest i raczej małe szanse są na to aby się miało polepszyć.
Dlatego trochę jest to daremna dyskusja bo to jak "walka z wiatrakami" – albo to akceptujemy (niestety) albo i nie.
Każde radio ma "magiczny przycisk lub pokrętło" umożliwiające wyłączenie radia – próba doprowadzenia jakiegoś bałwana do porządku mija się zwykle z celem bo tych co to zrozumieją jest naprawdę mały odsetek.
Ford C-MAX 1.6TDCi & AR 156 2.0TS & Honda Shadow VT1100 C3 Aero ’99
Były:
323F BA Z5 & Xedos 9 KL ’01
Honda Shadow VT1100C2 Sabre ’03
Honda Shadow VT500C '84
Były:
Honda Shadow VT500C '84
niestety, taka to polska mentalność, 10 lat temu było całkiem inaczej, na 28 ciężko było wbić się na chwilę by kogoś wywołać, a 19 używali tylko zawodowi kierowcy i oni umieli go używać, obecne na 28 możesz se krzyczeć ile chcesz a i tak się prawie nikt nie odezwie, a na 19 jeden wielki bełkot.
najgorzej mnie wnerwia jak się taki jeden w warszawie pyta " czysty most Grota?" a tego mostu kawałem i tak dziurawy że 50mk/h to już przesada a on chce se polatać, jaki jest sens pytania się o jakąś uliczkę?
popierajmy akcję "Kulturalna 19-stka”
najgorzej mnie wnerwia jak się taki jeden w warszawie pyta " czysty most Grota?" a tego mostu kawałem i tak dziurawy że 50mk/h to już przesada a on chce se polatać, jaki jest sens pytania się o jakąś uliczkę?
popierajmy akcję "Kulturalna 19-stka”
-
www.czelej.net
CR '08 LF 107KW
PLaster napisał(a): niestety, taka to polska mentalność, 10 lat temu było całkiem inaczej, na 28 ciężko było wbić się na chwilę by kogoś wywołać, a 19 używali tylko zawodowi kierowcy i oni umieli go używać, obecne na 28 możesz se krzyczeć ile chcesz a i tak się prawie nikt nie odezwie, a na 19 jeden wielki bełkot. ...
Masz rację – wielu osobom przyznanie się do tego, że na czymś się nie zna to jest "wielka ujma na honorze"
Ale i sprzedający oraz instalujący sprzęt CB powinni być zobligowani do jakiegoś instruktażu dla nowego użytkownika.
jednak nie każdemu niestety się chce to robić a i ten "nowy" nie chce słuchać rad.
Prosty przykład – zobaczcie ile razy spotykacie się z sytuacją, gdy jakiś osobnik prowadząc rozmowę tak naciska "gruchę", że ucinane są pierwsze i ostatnie sylaby wypowiedzi?
Sam mam takiego znajomego i tłumaczenie mu tego, że źle robi zaczyna się robić nudne bo .... on i tak dalej po "swojemu" operuje PTT
Pomijam już milczeniem sytuację jak ktoś ze skrzeczącego i piszczącego radia zapyta "jak mnie słychać?" i dostaje odpowiedzi w stylu "dobrze cię słychać"

Ale to tylko po prostu niewiedza, brak doświadczenia i .... brak myslenia
Niestety – w wielu przypadkach wynika to wszystko z niewiedzy (a może "oszczędności"?) użytkowników CB.
W ostatni łikend miałem taki przypadek – wracalismy z wycieczki do Pragi i po drodze mieliśmy awarię autokaru.
Kierowca miał owszem zamontowane radio ale .... nie umiał tego zbytnio używać (wiedza ograniczona do tego jak włączyć i gdzie naciskać jak się mówi).
Sprzęt zainstalowany fatalnie i zapewne z uszkodzoną instalacją antenową bo niestety zupełnie nie mogłem z kimkolwiek nawiązać jakiejś udanej łączności
Ale .... radio "jest" więc kierowca jest spokojny
Dlatego ważam, że b. ważną rzeczą jest edukacja chociażby tych, którzy chcą się podszkolić.
Te wygłupy pozostałej częś ci osób po prostu najlepiej omijać i nie próbować "odszczekiwać" się
PLaster napisał(a):... najgorzej mnie wnerwia jak się taki jeden w warszawie pyta " czysty most Grota?" a tego mostu kawałem i tak dziurawy że 50mk/h to już przesada a on chce se polatać, jaki jest sens pytania się o jakąś uliczkę? ...
Ja słyszałem ciekawsze zapytania o to czy "stoją" na ulicach krótkich, takich gdzie nie ma szans na ustawienie sie z "suszarką" więc takie zapytanie jak podałeś wcale mnie nie dziwi
Mnie zaś irytuje zwykle co innego – używanie #19 do zwykłych pogawędek i dłuuugiego prowadzenia kogoś do celu.
Jest poza tym jedym kanałem jeszcze przecież 39 innych więc czy to aż taki wielki problem zmienić kanał?
PLaster napisał(a):popierajmy akcję "Kulturalna 19-stka”
Jestem jak najbardziej na TAK
Ufff – ale się rozpisałem
Spokojnej Nocki!
Ford C-MAX 1.6TDCi & AR 156 2.0TS & Honda Shadow VT1100 C3 Aero ’99
Były:
Honda Shadow VT500C '84
Były:
Honda Shadow VT500C '84
Marek 161BD081 napisał(a):Pomijam już milczeniem sytuację jak ktoś ze skrzeczącego i piszczącego radia zapyta "jak mnie słychać?" i dostaje odpowiedzi w stylu "dobrze cię słychać"
Ale to tylko po prostu niewiedza, brak doświadczenia i .... brak myslenia![]()
tak, to prawda
a jak komuś odpowiesz "Santiago 7" to nie wie o co chodzi
tak dla przypomnienia lub jak by ktoś nie wiedział
Raport oceny jakości i siły sygnałów wg skali RS (Radio Santiago)
R (Radio) – czytelność (ang. readability)
1 – nieczytelnie
2 – czytelnie z bardzo dużymi utrudnieniami
3 – czytelnie z trudnościami
4 – czytelnie z niewielkimi utrudnieniami
5 – w pełni czytelnie
S (Santiago) – siła sygnału (ang. signal strength)
1 – bardzo słaby, z trudem rozróżnialny
2 – bardzo słaby, ale słyszalny
3 – słaby
4 – odbierany
5 – dość dobry
6 – dobry
7 – średnio silny
8 – silny
9 – bardzo silny
73
PLaster / Marcin
-
www.czelej.net
CR '08 LF 107KW
Co do siły sygnału to w ostatniej "jezdzie polskiej" na TVN Turbo mierzyli zasięg dwóch róznych anten. Robili to okreslajac siłę sygnału – TYLKO – i do tego w skali od 1 do 10.
Oglądałem i śmiałem się do samego końca 
Zgadnij kotku, co mam w środku....
- Od: 22 kwi 2006, 20:18
- Auto: M6 2.3 Sport
chyba to widziałem:(
już czasami nie mogę na taki programy patrzeć, że robią to jak dla "deb*li" i w dodatek nie do końca poprawnie, a nawet jak już jest jakiś ciekawy temat (tak jak ten CB) to już mogliby zaprosić jakiegoś wyjadacza i niechby on wyjaśnił i omówił zasady korzystania z tego urządzenia
już czasami nie mogę na taki programy patrzeć, że robią to jak dla "deb*li" i w dodatek nie do końca poprawnie, a nawet jak już jest jakiś ciekawy temat (tak jak ten CB) to już mogliby zaprosić jakiegoś wyjadacza i niechby on wyjaśnił i omówił zasady korzystania z tego urządzenia
-
www.czelej.net
CR '08 LF 107KW
Topaz napisał(a):Co do siły sygnału to w ostatniej "jezdzie polskiej" na TVN Turbo mierzyli zasięg dwóch róznych anten. Robili to okreslajac siłę sygnału – TYLKO – i do tego w skali od 1 do 10.Oglądałem i śmiałem się do samego końca
Każdy odcinek "Jazdy polskiej" jest na takim poziomie albo niższym. Ten reporter nawet dobrze po Polsku nie mówi
WINNING BLUE MICA
- Od: 8 kwi 2008, 11:35
- Auto: Mazda 3 BK LF było....
Witam wszystkich chcę kupić sobie CB do mojej m6 ale kompletnie się na tym nie znam jakie kupić za ile żeby hulało bez problemów jak to zamontować proszę o pomoc z góry dzięki za wszystkie info.Pozdrawiam
- Od: 21 mar 2009, 17:30
jokerjack12 napisał(a):Witam wszystkich chcę kupić sobie CB do mojej m6 ale kompletnie się na tym nie znam jakie kupić za ile żeby hulało bez problemów jak to zamontować proszę o pomoc z góry dzięki za wszystkie info.Pozdrawiam
witaj kolego,
po pierwsze powiedz:
– do czego ma Ci ono służyć (miasto czy trasa)?
– jak często chcesz go używać?
– czy chcesz antenę na magnes czy montowaną na stałe?
– jaką kwotę chcesz przeznaczyć (tak na początek)?
odp, a następnie my Ci coś odpowiemy
-
www.czelej.net
CR '08 LF 107KW
Witam,radyjko będę używał bardziej w trasie ale dobrze by było żeby w mieście też grało antenę na magnes ,chyba że jest z taką problem?jeśli chodzi o kwotę to nie wiem w miarę tanie a dobre powiedzmy 500zł czekam na poradę Pozdrawiam
jak bym miał kasę to bym nie pytał co kupić he he ale dzięki za info
a więc tak, radyjko ok 300zł:
http://www.allegro.pl/item1089474156_un ... _m_cy.html – brak homologacji (niezłe)
http://www.allegro.pl/item1074310887_cb ... _w_wa.html
lub jakiegoś starszego alana,
i antenka do ok 200zł:
http://www.allegro.pl/item1080635710_an ... _lodz.html
http://www.allegro.pl/item1074059753_an ... fv_ss.html
http://www.allegro.pl/item1078568610_pr ... _guma.html
http://www.allegro.pl/item1074362207_si ... _lodz.html
http://www.allegro.pl/item1087177702_an ... ursus.html
ja mam niskobudżetowy taki zestaw:
http://www.allegro.pl/item1084577117_ra ... press.html
http://www.allegro.pl/item1074461494_cb ... a_vat.html
chodzi to w miarę średnio, antenę mam rozstrojoną.
radio jak na trasę ok, ale na miasto to tak średnio

lub jakiegoś starszego alana,
i antenka do ok 200zł:

ja mam niskobudżetowy taki zestaw:

chodzi to w miarę średnio, antenę mam rozstrojoną.
radio jak na trasę ok, ale na miasto to tak średnio
-
www.czelej.net
CR '08 LF 107KW
U 520 jest jak najbardziej godna polecenia. Jeździ ze mną już ok. 2 lat. Teraz jako bata mam magnes Sirio MiniSnake 27
http://allegro.pl/item1087782331_antena ... fv_gw.html
Antenka krótka i poręczna. Wystarczy zestroić i wrzucić na dach i miodzio malinka.
Polecam taki zestaw. A na początek jako antenę magnesową możesz kupić nawet Hustlera IC100 – koszt nowej ok 50-60 zł.

Antenka krótka i poręczna. Wystarczy zestroić i wrzucić na dach i miodzio malinka.
Polecam taki zestaw. A na początek jako antenę magnesową możesz kupić nawet Hustlera IC100 – koszt nowej ok 50-60 zł.
www.mtj.auto.pl
- Od: 7 lut 2008, 01:20
- Auto: była eFka BaGietka '92 jest
Accord CG8 1.8 16V