CB Radio
jojek-1990 mysłowice mikołowska jak sie nie myle.
- Od: 9 cze 2007, 21:51
- Auto: była Mazda 323F 1,5....
...teraz Francuz 3,0 V6
Yellowmen mówisz o tym co jest nie daleko kauflanda?
Moja Madzia:)-------> http://www.polskajazda.pl/Samochody/Mazda/323/86620
Moja była ----> http://www.polskajazda.pl/Samochody/Mazda/323/63167
- Od: 17 lis 2008, 19:23
- Auto: Mazda 323F 2.0 v6 24v 96r:)
jojek-1990
sklep eurosat
ul. Mikołowska 42 b
41-400 Mysłowice
nie wiem czy koło kauflanda
sklep eurosat
ul. Mikołowska 42 b
41-400 Mysłowice
nie wiem czy koło kauflanda
...teraz Francuz 3,0 V6
spoko już wiem o jaki chodzi:)
Moja Madzia:)-------> http://www.polskajazda.pl/Samochody/Mazda/323/86620
- Od: 17 lis 2008, 19:23
- Auto: Mazda 323F 2.0 v6 24v 96r:)
hej ho
mam pytanie do użytkowników UNIDEN 520 XL
kupiłem w końcu to radyjko...ale mam z nim problem
mianowicie nawet dobrze odbiera, ale co do nadawania to już padaczka ;/
na krótkich odcinkach tj.500m-1000m słychać mnie w miarę wyraźnie...dalej to już tylko bełkot, szumy i trzaski.
dodam że radyjko kupiłem od kolesia u którego ponoć dobrze działało, tzn. standardowo wołaliśmy "sprawdzam radyjko, jak nie słychać". no i odpowiedź była natychmiastowa że OK.
W sumie mam nie zestrojona ta antenkę...ale zastanawiam się czy jest sens ją zestrajać skoro może być walnięte radio.
dodam jeszcze że w gruszce podregulowywałem jakaś śrubkę bo tak powiedział mi jeden taryfiarz. Zabieg ten poprawił jakość nadawania ale nie znacznie ;/
jakieś sugestie??
mam pytanie do użytkowników UNIDEN 520 XL
kupiłem w końcu to radyjko...ale mam z nim problem
mianowicie nawet dobrze odbiera, ale co do nadawania to już padaczka ;/
na krótkich odcinkach tj.500m-1000m słychać mnie w miarę wyraźnie...dalej to już tylko bełkot, szumy i trzaski.
dodam że radyjko kupiłem od kolesia u którego ponoć dobrze działało, tzn. standardowo wołaliśmy "sprawdzam radyjko, jak nie słychać". no i odpowiedź była natychmiastowa że OK.
W sumie mam nie zestrojona ta antenkę...ale zastanawiam się czy jest sens ją zestrajać skoro może być walnięte radio.
dodam jeszcze że w gruszce podregulowywałem jakaś śrubkę bo tak powiedział mi jeden taryfiarz. Zabieg ten poprawił jakość nadawania ale nie znacznie ;/
jakieś sugestie??
...teraz Francuz 3,0 V6
Hmmm – w U520 oryginalnie nie ma żadnej "śrubki" regulacyjnej w mikrofonie więc to co masz to już jakaś przeróbka jest.
Antena musi być zestrojona bo to znacząco wpływa na nadawanie (przy samym odbiorze nie ma aż takiego znaczenia).
No i jeszcze jedna kwestia o której niestety mało się wspomina – na pytanie "jak mnie słychać?" naprawdę sporadycznie się zdarzy, że uzyskasz wiarygodną odpowiedź. Sam nie raz byłem świadkiem sytuacji takich, że np. był silny sygnał a modulacja słabiutka na poziomie może 20% a odpowiedzi padały oczywiście, że wszystko jest OK
Napisz jeszcze jaką masz antenkę bo to głównie od niej zależą "osiągi" radia przy nadawaniu.
U mnie na takim samym radiu z busa przy 1.5m baciku łączność poza miastem na odległości ok. 10km zazwyczaj nie stanowi większego problemu.
Antena musi być zestrojona bo to znacząco wpływa na nadawanie (przy samym odbiorze nie ma aż takiego znaczenia).
No i jeszcze jedna kwestia o której niestety mało się wspomina – na pytanie "jak mnie słychać?" naprawdę sporadycznie się zdarzy, że uzyskasz wiarygodną odpowiedź. Sam nie raz byłem świadkiem sytuacji takich, że np. był silny sygnał a modulacja słabiutka na poziomie może 20% a odpowiedzi padały oczywiście, że wszystko jest OK
Napisz jeszcze jaką masz antenkę bo to głównie od niej zależą "osiągi" radia przy nadawaniu.
U mnie na takim samym radiu z busa przy 1.5m baciku łączność poza miastem na odległości ok. 10km zazwyczaj nie stanowi większego problemu.
Ford C-MAX 1.6TDCi & AR 156 2.0TS & Honda Shadow VT1100 C3 Aero ’99
Były:
323F BA Z5 & Xedos 9 KL ’01
Honda Shadow VT1100C2 Sabre ’03
Honda Shadow VT500C '84
Były:
Honda Shadow VT500C '84
Marek 161BD081 napisał(a):Hmmm – w U520 oryginalnie nie ma żadnej "śrubki" regulacyjnej w mikrofonie więc to co masz to już jakaś przeróbka jest.
jest w gruszce śrubka która trzyma to wszystko...i wystarczyło ją lekko poluzować. i od razu była poprawa...ale nie taka jakiej bym się spodziewał.
co do sprawdzania to przeszedłem z kolesiem kanał wyżej i tam mi pomagał. ale skutki tak jak pisałem.
Nie chciałem stroić jeszcze radia bo mam możliwość jego zwrotu. a wydać 20zł i nic z tego nie mieć.....
antenkę mam taką

...teraz Francuz 3,0 V6
Na tej antence bezproblemowo te kilka (a nawet kilkanaście) km zasięgu powinieneś mieć.
W kwestii radia to zawsze możesz spróbować je u kogos podłączyć aby się upewnić, ze jest OK.
Jednak co do strojenia to i tak Cie to nie ominie ale .... kup sobie miernik i po drugim strojeniu lub kontroli zestrojenia anteny (u siebie lub u kogoś) zacznie on zarabiać na siebie. Chociażby
taki bo jest najtańszy 
Obsługa tego jest banalnie prosta – reszta to już Cię praktyka nauczy.
W kwestii radia to zawsze możesz spróbować je u kogos podłączyć aby się upewnić, ze jest OK.
Jednak co do strojenia to i tak Cie to nie ominie ale .... kup sobie miernik i po drugim strojeniu lub kontroli zestrojenia anteny (u siebie lub u kogoś) zacznie on zarabiać na siebie. Chociażby

Obsługa tego jest banalnie prosta – reszta to już Cię praktyka nauczy.
Były:
Honda Shadow VT500C '84
Były:
Honda Shadow VT500C '84
a w jakimś servisie CB lub sklepie nie można by tego radia sprawdzić??
bo ono działa ale tak do kilometra (nadawanie) a potem jest masakra.
odbiór jest ok te 2-3km w mieście łapie.
bo ono działa ale tak do kilometra (nadawanie) a potem jest masakra.
odbiór jest ok te 2-3km w mieście łapie.
...teraz Francuz 3,0 V6
Takie zasięgi (a nawet nieco lepsze!) miałem jak testowałem u siebie 30cm antenkę typu Pr. Georgia. Jak możesz się domyslić b. szybko ją sobie odpuściłem 
Sprawdź samo radio podłączając pod inną antenę (sprawną stacjonarną lub mobilną) bo trzeba w końcu coś wykluczyć.
Osobiście jednak obstawiałbym jakieś kłopoty z anteną ale bez sprawdzenia radia nie przekonamy się o tym.
Sprawdź samo radio podłączając pod inną antenę (sprawną stacjonarną lub mobilną) bo trzeba w końcu coś wykluczyć.
Osobiście jednak obstawiałbym jakieś kłopoty z anteną ale bez sprawdzenia radia nie przekonamy się o tym.
Były:
Honda Shadow VT500C '84
Były:
Honda Shadow VT500C '84
byłem w sklepie i powiedzieli pokrótce że radio szajs....naprawa min70zł to olewam temat i oddaję radyjko
dzięki za pomoc
dzięki za pomoc
...teraz Francuz 3,0 V6
Yellowmen napisał(a):byłem w sklepie i powiedzieli pokrótce że radio szajs....naprawa min70zł to olewam temat i oddaję radyjko
dzięki za pomoc
No nie – to jest g...no nie serwis aby tak wyrokować o sprzęcie, który używa dosyć duża ilość osób i w większości mało kto na to narzeka.
Zawsze można wybrać się do innego sklepu ale takiego co wczesniej tez podobną branżę miał a nie sprzedaż bielizny.
Nie oszukujmy się – sklepów i "serwisów cb" narobilo się w pewnym momencie dosyć dużo ale z fachowością to niewiele mają oni wspólnego.
Tak nawiasem mówiąc – ile ten twój kolega chciał za to radio?
Były:
Honda Shadow VT500C '84
Były:
Honda Shadow VT500C '84
Za radyjko z antenką jakąś midlanda 200zł
dobra cena czy zawyżona??
bez papierów pudełek itp itd
firma od CB na rynku już kilka ładnych latek...
sklep eurosat
ul. Mikołowska 42 b
41-400 Mysłowice
link do jednej z ich aukcji:
http://allegro.pl/item908854248_radio_c ... owice.html
dobra cena czy zawyżona??
bez papierów pudełek itp itd
firma od CB na rynku już kilka ładnych latek...
sklep eurosat
ul. Mikołowska 42 b
41-400 Mysłowice
link do jednej z ich aukcji:

...teraz Francuz 3,0 V6
Cena nie jest zła – nie jest to "superokazja" ale i tez nie jest wcale przesadzona.
A czy pudełko i papiery są Ci do czegoś potrzebne poza paleniem w piecu?
Co do opisów aukcji to ... niewiele są lepsi od "konkurencji", każdy stara się zachwalić własny towar pisząc, ze jest najlepszy, oryginalny itd (np. " ... radio posiada filtry kwarcowe ...." – praktycznie każde radio CB coś takiego ma!).
Wstrzymaj się nieco i spróbuj tak jak Ci wcześniej mówiłem – jak na innej (i sprawnej antenie!) tez będzie źle to wówczas możesz przemyśleć temat zwrotu radia lub ... jego serwisowania.
A czy pudełko i papiery są Ci do czegoś potrzebne poza paleniem w piecu?
Co do opisów aukcji to ... niewiele są lepsi od "konkurencji", każdy stara się zachwalić własny towar pisząc, ze jest najlepszy, oryginalny itd (np. " ... radio posiada filtry kwarcowe ...." – praktycznie każde radio CB coś takiego ma!).
Wstrzymaj się nieco i spróbuj tak jak Ci wcześniej mówiłem – jak na innej (i sprawnej antenie!) tez będzie źle to wówczas możesz przemyśleć temat zwrotu radia lub ... jego serwisowania.
Były:
Honda Shadow VT500C '84
Były:
Honda Shadow VT500C '84
dzisiaj wezmę jeszcze raz antenkę od kolegi i zobaczymy co to za cudo 
serwisowanie nie wchodzi w grę bo wole oddać stare i kupić za 240zł nowe
a są takie okazje czasami.
no każdy zachwala swój towar jak może.....nie czarujmy się
jedna informacja więcej dla laika w tym temacie jest już znacząca 
serwisowanie nie wchodzi w grę bo wole oddać stare i kupić za 240zł nowe
no każdy zachwala swój towar jak może.....nie czarujmy się
...teraz Francuz 3,0 V6
Yellowmen napisał(a):... wole oddać stare i kupić za 240zł nowe...
To, że stare wcale nie oznacza złe czy gorsze.
Mój Jackson jest już pełnoletni i dopiero u mnie pierwszy raz "zobaczył" lutownicę (drobna poprawa "fabryki").
Ale wracając do twojego radia to spróbuj na początek je najnormalniej podłączyć np. u kolegi w aucie pod jego antenę i tak przetestuj bo ... to jest najłatwiejsze
Były:
Honda Shadow VT500C '84
Były:
Honda Shadow VT500C '84
Witam wszystkich
mam taki mały problem ze swoim CB
otóż kupiłem od znajomego radio INTEK M-550 POWER (200zł)
do tego dokupiłem Filtr przeciwzakłóceniowy (20zł) i antenę Sunker CB119 "Missouri" (80zł) (wszystko montowane w sklepie przez fachowca) radyjko chodziło przez kilka (dokładnie 3) dni ładnie ale potem coś się stało i przestało już ładnie chodzić! zaczęło ściągać wszystko co jest tylko w aucie (tzn. nawiew, silnik, spryskiwacze, wycieraczki) niedawno antenę mi ukradli
więc kupiłem nową tym razem jest to LEMM AT-1231 (135zł) (łamana) tej już nie stroiłem bo podobno są oryginalnie zestrojone (tak mi powiedzieli w sklepie) ale radio dalej ściąga co popadnie, dodam że jestem słyszany w odległości ok. 10 km i tak samo ja słyszę !
Nie wiem czy pakować się dalej w filtry, mierniki itp. czy po prostu sprzedać? już wydałem ok 450zł i dalej nie chodzi to tak jak bym chciał
Auto Mazda 323F BA Z5
Antena magnesowa
radio wpięte pod zapalniczkę
Pomocy bo już mnie to zaczyna denerwować jak mi "fachowcy" doradzają a to nic nie daje

mam taki mały problem ze swoim CB
otóż kupiłem od znajomego radio INTEK M-550 POWER (200zł)
do tego dokupiłem Filtr przeciwzakłóceniowy (20zł) i antenę Sunker CB119 "Missouri" (80zł) (wszystko montowane w sklepie przez fachowca) radyjko chodziło przez kilka (dokładnie 3) dni ładnie ale potem coś się stało i przestało już ładnie chodzić! zaczęło ściągać wszystko co jest tylko w aucie (tzn. nawiew, silnik, spryskiwacze, wycieraczki) niedawno antenę mi ukradli
Nie wiem czy pakować się dalej w filtry, mierniki itp. czy po prostu sprzedać? już wydałem ok 450zł i dalej nie chodzi to tak jak bym chciał
Auto Mazda 323F BA Z5
Antena magnesowa
radio wpięte pod zapalniczkę
Pomocy bo już mnie to zaczyna denerwować jak mi "fachowcy" doradzają a to nic nie daje
- Od: 25 maja 2009, 22:33
- Auto: Mazda 323F (BA – Z5) 1,5 97r.
slusek19 napisał(a): ...do tego dokupiłem Filtr przeciwzakłóceniowy (20zł)
Zazwyczaj zbyteczny zakup.
slusek19 napisał(a): radyjko chodziło przez kilka (dokładnie 3) dni ładnie ale potem coś się stało i przestało już ładnie chodzić! zaczęło ściągać wszystko co jest tylko w aucie (tzn. nawiew, silnik, spryskiwacze, wycieraczki)
Może po prostu wyłączyłeś przypadkiem filtr ANL?
slusek19 napisał(a): LEMM AT-1231 (135zł) (łamana) tej już nie stroiłem bo podobno są oryginalnie zestrojone (tak mi powiedzieli w sklepie)
Nie da się sprzedać anteny już zestrojonej! Takie bajki sprzedający to niech dla siebie zostawią.
Często sama zmiana umiejscowienia anteny na autku może dać dużą różnicę SWR (pisałem o tym chyba już w tym temacie).
slusek19 napisał(a):Nie wiem czy pakować się dalej w filtry, mierniki itp. czy po prostu sprzedać? już wydałem ok 450zł i dalej nie chodzi to tak jak bym chciał
Zazwyczaj sprzedawane są "filtry zasilania" do radyjek aby wytłumić zakłócenia przenoszone poprzez obwód zasilania.
Jednak większość zakłóceń jest po prostu odbierana przez antenę!
Zrób prosty test: odłącz antenę od radia, włącz radio i uruchom silnik czy też cokolwiek innego co dawało zakłócenia.
Oczywiście w tym czasie SQ przekręć na maxa w lewo i słuchaj czy dalej masz specyficzne trzaski czy tylko ciągły szum.
Zakładam, że w takim wypadku oczywiście nie będziesz miał znaczących zakłuceń.
Oczywiście nie próbuj nadawać bez anteny!
Antena MUSI być zestrojona a samo podłączenie miernika da jasny wynik czy z nią przypadkiem coś złego się nie dzieje (np. przełamany kabel).
Ale prosty miernik SWR to tez nie jest wielki wydatek wiec możesz w niego zainwestować jak nie chcesz wydawać nastepnych kilkunastu PLN na strojenie czy kontrolę za jakiś czas zarówno u siebie jak i np. u kolegi.
Były:
Honda Shadow VT500C '84
Były:
Honda Shadow VT500C '84