Przegląd po 37 tys mil. – jakie materiały? zamienniki?

Postprzez travisowski » 14 lip 2009, 11:43

Arek_78 napisał(a):A olej wymienia się tak jak w silniku – odkręcamy korek, spuszczamy ile zleci, zalewamy nowy olej z góry przez otwór gdzie jest bagnet.

taka wymiane to sam sobie mozesz zrobic pod blokiem albo na podworku.po co masz placic za odkrecenie sruby?
podstawowa rzecz to zdjecie i oczyszczenie misy olejowej.z tego co przeczytalem twoj mechanik tego nie bierze pod uwage. nie ma znaczenia czy pod deklem jest filtr czy nie ma. miske trzeba oczyscic
Forumowicz

Od: 6 maja 2008, 13:12
Auto: Mazda 3S 2.3L 2006

Postprzez GILB » 14 lip 2009, 18:29

travisowski napisał(a):nie ma znaczenia czy pod deklem jest filtr czy nie ma. miske trzeba oczyscic

właśnie dlatego, że dekla ściągnąć nie można, nie wymienia się filtra więc z czyszczenia miski nici,
koleś z Soto-Serwisu sprzedał mi info, że w roczniku który posiadam filtra nie wymienia się,
pozostaje wymiana płynu dynamiczna lub statyczna
Forumowicz

Od: 13 cze 2007, 19:16
Auto: Mazda 6 3.0 V6 GY

Postprzez Arek_78 » 14 lip 2009, 18:47

Tak mi się zdaje, że własnie tak jest. Jak odbiore w przyszłym tyg auto z prostowania sanek to przejadę się do długołęki i wypytam. Od razu dowiem się o dodatkową chłodnicę oleju.
Forumowicz

Od: 1 cze 2009, 06:15
Auto: Mazda 6 3.0 V6 2006 r. 6-bieg; CarPC :)

Postprzez travisowski » 14 lip 2009, 18:57

GILB napisał(a):właśnie dlatego, że dekla ściągnąć nie można, nie wymienia się filtra więc z czyszczenia miski nici,
koleś z Soto-Serwisu sprzedał mi info, że w roczniku który posiadam filtra nie wymienia się,
pozostaje wymiana płynu dynamiczna lub statyczna

to pewne info??? sprawdzales na podnosniku czy oby napewno miska jest na stale i nie mozna jej zdjac?

nie mowie ze tak nie ma ale z tymi info od mechanikow bylbym ostrozny
Forumowicz

Postprzez Arek_78 » 14 lip 2009, 19:36

Miska jest przykręcana, ale nie znajduje się pod skrzynią biegów tylko z boku (chyba od przodu). Poza tym nie ma uszczelki tylko jakiś silikon bądź inne paskudztwo do uszczelniania. Więc każdorazowe ściągniecie miski to sporo zabawy z czyszczeniem – no i trzeba uważać żeby paprochy się do skrzyni nie dostały. A miejsca tam za wiele nie ma, szczególnie na górze.
Forumowicz

Postprzez travisowski » 14 lip 2009, 21:39

jesli miska jest przykrecana i mozna ja normalnie odkrecic to mozna i ja zdjac. znaczy ze problemu zadnego nie ma. niewiem jak w 6-ce ale w M3 us spec miska idzie fabrycznie na silikon. silikon jest najlepszy do uszczelniania a uszczelki to mozna sobie schowac w buty. w serwisie do mojej bryki nie kupisz nawet uszczelki. owszem nie ktore firmy robia i mozna kupic na rynku ale to nie jest gra warta swieczki.i nie jest to produkt oryginalny poniewaz producent takiego patentu nawet nie przewiduje.

jak juz jest ingerencja w podzespoły wewnętrzne skrzyni to polecam naprawde dobrego fachowca lepiej zabulic wiecej ale miec spokojny sen. trzeba zachowac troszke higieny po zdjeciu miski oczyscic delikatnie krawedzie skrzyni z silikonu itd. a jak mechanik jest jełop to ci tam burdelu narobi. podstawowa kwestja to naprawde porzadne oczyszczenie i odtluszczenie miski.

– spuszczasz olej z korka
– odkrecasz miche i czyscisz ja solidnie (odtluszczenie i strzelic porzadnie powietrzem ze sprezarki zeby bron boze zadnych drobinek nie bylo
– kladziesz ja na silikon i skrecasz (zadne uszczelki)
– po godzinie smialo zalewasz ATF

tak wymienisz 50% nie wiecej.

jesli chcesz przeplukac uklad i wymienic 100% robisz wymiane dynamiczna

zadne paprochy sie nie dostana bez obaw. jak grzebac tam nie bedziesz to spokojna glowa.

jesli filterek znajduje sie na sterowaniu pod miska to mozna go spokojnie wymienic.
trzeba poprostu troszke pomyslec i zdjac miske. no chyba ze filtr jest gdzies wewnatrz skrzyni. w co watpie.
dla mechaników od ASB w Polsce wiele rzeczy nie da sie zrobic. bo nie maja pojecia
samko sramko jedna chwala tacy sami specjalisci
kiedys w jednym z zakladów pod ASB jak powiedzialem o wymianie dynamicznej to w szoku byli twierdzac ze to nie mozliwe.
Forumowicz

Postprzez Arek_78 » 15 lip 2009, 07:48

Dlatego pojadę do firmy którą polecają nawet w lubuskim. Zobaczymy co oni sądzą o tej skrzyni. Umówię się na montaż dodatkowej chłodnicy oleju i wtedy wymienię wszystko tak jak pisałeś.
Forumowicz

Postprzez travisowski » 15 lip 2009, 14:18

jesli mowisz ze dostep do michy jest utrudniony to trzeba poprostu po kombinowac jak dostac sie do niej bez wyjmowania skrzynki. reszta to juz banal i nie trzeba nawet speca od AT tylko zwyklego mechanika ktory umie obchodzic sie z kluczem, ma narzędzia i klad juz nie raz jakakolwiek miske na silikon.zdjac filterek i zalozyc z powrotem tez zaden problem.
Forumowicz

Postprzez GILB » 15 lip 2009, 21:41

jeśli filtru nie wymienia się podczas wymiany więc konstruktorzy musieli przewidzieć większą powierzchnię filtrującą,
Arek_78 możesz podać jaką powierzchnię filtrującą ma Twój nowy filtr (który czeka na remont AT ;) )
travisowski orientujesz się jaką ma Twój?
chcę porównać to może wykluczyć konieczność wymiany filtra,

podczas wymiany odseparuję 200ml płynu i oddam do badania w firmie zajmującej się serwisem olejowym, dowiem się ile zanieczyszczeń mam w płynie i jakiego pochodzenia, może to pośrednio świadczyć o zużyciu skrzyni jak i jakości zastosowanego specyfiku MOPAR ATF +4 w ilosci 8 l
Forumowicz

Postprzez Krisek » 15 lip 2009, 22:48

rozmiar powierzchni filtrujacej duzo nie wniesie jesli niewiemy z czego zostal wykonany filtr jaka ma przepustowosc itd ...

wiem jedno ... ze wydania 40zl na filtr liniowy to zaden wydatek ... a moze uchronic przed sporymi kosztami ... montaz tego to 10 minut ... nie trzeba nic w skrzyni rozbierac ...
Forumowicz

Od: 20 sty 2008, 07:24

Postprzez travisowski » 15 lip 2009, 22:52

GILB napisał(a):travisowski orientujesz się jaką ma Twój?

nie mam pojecia. nigdy sie nad tym nie zastanawialem i nie rozwijalem tego temat.

Panowie jesli miska jest na sruby to znaczy ze mozna ja zdjac. kwestja w tym jak dobrac sie do miski bez wyciagania skrzyni. jesli jest taka mozliwosc to trzeba sprobowac. filtr napewno jest pod miska na sterowaniu.

GILB napisał(a):podczas wymiany odseparuję 200ml płynu i oddam do badania w firmie zajmującej się serwisem olejowym, dowiem się ile zanieczyszczeń mam w płynie i jakiego pochodzenia, może to pośrednio świadczyć o zużyciu skrzyni jak i jakości zastosowanego specyfiku MOPAR ATF +4 w ilosci 8 l

chetnie poznam wyniki tej analizy. mam nadzieje ze sie podzielisz informacjami na ten temat.
Forumowicz

Postprzez travisowski » 15 lip 2009, 22:55

krisek czy moglbys nam wkleic tutaj zdjecie ze swojego auta jak wyglada po zamontowaniu filterem zewnetrzny??
Forumowicz

Postprzez Krisek » 16 lip 2009, 05:38

tak ... ale to slabo widac bo jest pomiedzy wentylatorem a blokiem prubowalem juz kiedys zrobic ... moze od spodu zrobie ...
Forumowicz

Postprzez GILB » 16 lip 2009, 05:59

Panowie, rozstrzygamy tu kwestię czy podczas wymiany płynu wymienia się filtr znajdujący się wewnątrz skrzyni czy też nie ?
dwie niezależne osoby w różnych zakładach zajmujących się ASB zdobyły taką samą informację,
Krisek, co na to spece na wielką wodą gdzie jest to chleb powszedni? Mówimy o M6 rocznik od '05 z 6 biegowym AT – konkretnie ten model.

Krisek napisał(a):rozmiar powierzchni filtrujacej duzo nie wniesie jesli niewiemy z czego zostal wykonany filtr jaka ma przepustowosc itd ...

powierzchnię można połączyć z ''przepustowością'' im większa tym więcej przefiltruje w tym samym czasie, filtr jest z siatki metalowej

Krisek napisał(a):wiem jedno ... ze wydania 40zl na filtr liniowy to zaden wydatek ... a moze uchronic przed sporymi kosztami ... montaz tego to 10 minut ... nie trzeba nic w skrzyni rozbierac ...

zgadza się sposób prosty łatwy i tani
Forumowicz

Postprzez Krisek » 16 lip 2009, 06:31

no jesli filtr jest z siatki metalowej .. to nie tyle filtr co screen ... i niewymienia sie tylko sie czysci ...
Normalne filtry sa ze syntetycznego szkla naprzyklad ... albo papieru itd itd

filtr siatkowy jest w Acurze TL 01 naprzyklad ...

Obrazek

6 z filtrem na lini ... :)

z tego co wiem filtr jest nie serwisowalny .. wiec praktycznie filtr liniowy to mussssssssssss

Instrukcja instalacja Coolera ..
http://web.archive.org/web/200710300948 ... 0&Itemid=1

ps ja u siebie w 3 dodalem kolanka do fitra liniowego zeby nie zaginac weza mocno ..
Forumowicz

Postprzez travisowski » 16 lip 2009, 12:37

Krisek napisał(a):z tego co wiem filtr jest nie serwisowalny .. wiec praktycznie filtr liniowy to mussssssssssss

producent musial przewidziec ochrone skrzyni jesli zastosowal filtr nie podlegajacy serwisowi. toc ten filtr nie siedzi w bloku skrzyni tylko ma swoje okreslone miejsce w mechanizmie. Panowie nie sugerujcie sie informacjami od mechanikow ASB nie majacych pokrycia. czy jakis dobry spec ogladal wasze autka??powiedzial definitywnie gdzie dokladnie znajduje sie filtr? jaki to jest filtr? jak dziala w tym modelu? jak sie do niego dobrac? jak zdjac miche olejowa bez wyciagania skrzyni?? jesli tak to oki. ale jesli nie to info ktore uzyskaliscie od nich to suche info nic nie znaczace nie majace odzwierciedlenia w praktyce.

Arek walnij fotke filtra AT ktory kupiles i kopsnij na tamet. popatrzymy jak wyglada i sprawa moze sie wyjasni.

jestem na 100% pewny ze mozna dobrac sie u was do miski , sdjac ja umyc przy wymianie oliwy a to czy filtr sie wymienia czy czysci z racji swojej funkcji to juz inny temat
Forumowicz

Postprzez Arek_78 » 17 lip 2009, 19:34

Oto fotki filtra oleju do skrzyni biegów.

Obrazek
Forumowicz

Postprzez Krisek » 17 lip 2009, 19:35

Modele ponizej 05 mialy skrzynie Jatco ...

ps jesli twoja Mazda uzywa Aisin Warner skrzynie
koniecznie musisz stosowac ATF Plyn Toyota Type T-IV / JWS3309
zalanie jakiegos innego Dexrona/Mercona grozi blokada sprzegiel ...

Budowa skrzynki

http://www.google.ca/url?sa=t&source=we ... yqmdxeRDMQ

wyglada ze po usunieciu miski mozna odkrecic filter .. i zmienic :)
Forumowicz

Postprzez travisowski » 17 lip 2009, 20:47

no filterek jak ta lala elegancki ;) solidny a jaka bedzie przyjemnosc po wymianie :P

Krisek napisał(a):wyglada ze po usunieciu miski mozna odkrecic filter .. i zmienic

:D

szukaj dobry zaklad od AT. niech chlopaki obejrza jak odkrecic miske bez wyciagania transmisji i jesli sa w stanie bezproblemowo zalatwic temat to zlecaj i ciesz sie jazda.
olej juz podalem TOP 1 bedzie idealny
Forumowicz

Postprzez Arek_78 » 17 lip 2009, 21:35

Mam już kupione 8l Top1 więc mam wszystko. Jak odbiore auto z prostowania sanek to przejadę się do speców od automatów.
Dzisiaj do nich dzwoniłem w sprawie montażu dodatkowej chłodnicy oleju – powiedzieli, że tak co jest wystarcza. Prędkość podróżna jak to oni określili to 85 mil/h – czyli spokojnie do około 140km/h można jeździć. Dodatkowe chłodnice montuje sie przy ciąganiu przyczep, kampingów itp. Przy jeździe "solo" nie ma potrzeby się z tym bawić.

Tak czy inaczej to były rozmowy na tel. – jak zobaczą auto to będzie diagnoza.
Forumowicz