Jak zamontować klimatyzację ? Czy warto ?
No i kupilem klime.Teraz tylko to zalozyc.Juz sie zaczal problem,bo wtyczke granatowa na blotniku mam ale chyba brakuje jeszcze kawaleczka.Kostka jest na 6 pinow ale wpiete sa trzy.Rozumiem,ze dwa ida do wentylatora a jeden do sprezarki.Jesli tak to brakuje kawalka kabla miedzy granatowa kostka a sprezara i wentylatorem.Dobrze mysle,tak jest oryginalnie???A nagrzewnica w wersji z klima i bez jest taka sama???A zeby zamontowac element,ktory chlodzi powietrze(chyba skraplacz)trzeba rozbierac kokpit.Podobno jest za schowkiem.A jak sie to cos laczy z nagrzewnica???A czy pod schowkiem sa jakies kable do tego czegos od klimy???A ile musze miec przekaznikow?Miejsca mam na cztery(trzy 4pinowe i jeden 6pinowy)Aktualnie posiadam jeden niebieski.Czy koniecznie musze posiadac komplet??POMOCY
-
waldii
witam.w związku z tym że niestety muszę wpakować w moją madzie sporo kaski to wszystko wskazuje na to że pejeżdżę nią jeszcze ze 2 sezony, stąd pytanko:) chciałbym przed wakacjmi uzbroić ją w klimatyzacje. Wiecie może kto zrobi to porządnie i jaki koszt wchodzi w gre?
-
Gość
Zamontowanie to pryszcz ( czyt. szybka sprawa ) w GE jest prosta sprawa lecz jest tylko jeden problem , przed zakupem instalacji musisz sprawdzic ( o ile wiesz co i jak ) czy otwory w bloku silnika ( tam przymocowany jest uchwyt spręzarki) nadają się wogole do gwintowania – korozja robi swoje. Widzialem juz silniki w ktorych nie ma mozliwosci przykręcenia owego uchwytu. Koszt dobrej spręzarki + całej reszty oscyluje w granicach 1200-1600 zł. Na allegro mozesz kupic taniej lecz nikt nie zagwarantuje sprawnosci ( nie wspomnę ) legalnosci sprzedawanych częsci.halski_79 napisał(a):Wiecie może kto zrobi to porządnie i jaki koszt wchodzi w gre?
Serwis Mazdy Warszawa ( specjalizacja mazda nie mylić z autoryzacją :) ) http://www.autojaksa.com.pl Piaseczno ul. Sękocinska 19 ZAPRASZAMY
Ja też byłbym zainteresowany taką usługą, choć mam Xedosa 6. Czy jest ktoś mi w stanie powiedzieć, jaki warsztat w Warszawie lub Białymstoku mógłby solidnie i niedrogo sprawdzić, czy w moim autku są jeszcze jakieś pozostałości klimatyzacji i ew. sprawdzić, czy da się wpakować ją jeszcze raz, wycenić koszt czegoś takiego. Wtedy zebrałbym kaskę i uzupełnił braki w swoim Xedosie...
- Od: 4 lut 2006, 00:00
- Auto: M6 '08 GH 2.5 MZR TOP
Witam,
zbierałem się trochę z tym tematem, aż w końcu postanowiłem napisać. Moja Mazda Xedos od mojego zakupu była pozbawiona klimatyzacji – prawdopodobnie albo było bum i poprzedni właściciel nie zadbał o wstawienie klimy, albo jakiś kretyn wymontował ją i sprzedał. Potrzebuję następujących informacji i będę wdzięczny za udzielenie pomocy w tej kwestii.
1. Co / jakie części wchodzą wskład systemu klimatyzującego Xedos 6 (wiem, że: dodatkowa chłodnica, wentylator, sprężarka klimatyzacji)? Czy jeszcze od razu mam kompletować jakieś przewody łączące te wszystkie elementy, czy zrobi to już warsztat, do którego oddam Mazdę?
2. Czy w momencie poszukiwania części powinienem na coś szczególnie zwrócić uwagę?
3. Czy części do klimatyzacji muszą być koniecznie z modelu Xedosa z 93 r., czy mogą być młodsze, jeśli tak, to do którego rocznika włącznie?
4.W jakim zakładzie / warsztacie na terenie Warszawy i ew. Białegostoku polecilibyście sprawdzenie auta / zamontowanie klimatyzacji / nabicie?
5. No i finał... jaki jest przybliżony koszt zamontowania, sprawdzenia, nabicia klimatyzacji?
Niedługo lato, temperatury wzrosną, chciałbym móc wsiąść do mojej Madzi i skorzystać z tego, czego w niej brakuje. Będę wdzięczny za każdą informację. Jeśli macie jeszcze jakieś porady – to bardzo proszę o informację.
zbierałem się trochę z tym tematem, aż w końcu postanowiłem napisać. Moja Mazda Xedos od mojego zakupu była pozbawiona klimatyzacji – prawdopodobnie albo było bum i poprzedni właściciel nie zadbał o wstawienie klimy, albo jakiś kretyn wymontował ją i sprzedał. Potrzebuję następujących informacji i będę wdzięczny za udzielenie pomocy w tej kwestii.
1. Co / jakie części wchodzą wskład systemu klimatyzującego Xedos 6 (wiem, że: dodatkowa chłodnica, wentylator, sprężarka klimatyzacji)? Czy jeszcze od razu mam kompletować jakieś przewody łączące te wszystkie elementy, czy zrobi to już warsztat, do którego oddam Mazdę?
2. Czy w momencie poszukiwania części powinienem na coś szczególnie zwrócić uwagę?
3. Czy części do klimatyzacji muszą być koniecznie z modelu Xedosa z 93 r., czy mogą być młodsze, jeśli tak, to do którego rocznika włącznie?
4.W jakim zakładzie / warsztacie na terenie Warszawy i ew. Białegostoku polecilibyście sprawdzenie auta / zamontowanie klimatyzacji / nabicie?
5. No i finał... jaki jest przybliżony koszt zamontowania, sprawdzenia, nabicia klimatyzacji?
Niedługo lato, temperatury wzrosną, chciałbym móc wsiąść do mojej Madzi i skorzystać z tego, czego w niej brakuje. Będę wdzięczny za każdą informację. Jeśli macie jeszcze jakieś porady – to bardzo proszę o informację.
ostatnio nabijałem swoją, czyściłem itd, ogólnie było fachowo i niedrogo. mogę polecić śmiało ten warszat w Białymstoku (mają też mozliwość zakupu części używanych):
Autkolima – inż. Marcin Wierzbicki, ul. Szosa Baranowicka 21/1 tel. 604901987 lub 85 7402226. Stronka www.autoklima.bialystok.pl
Autkolima – inż. Marcin Wierzbicki, ul. Szosa Baranowicka 21/1 tel. 604901987 lub 85 7402226. Stronka www.autoklima.bialystok.pl
- Od: 21 mar 2005, 16:59
- Auto: Mazda 3 BN 2,5
ja zakładałem cały komplet kupiony tanio na e-bayu
rzeczywiste koszty przekroczyły ponad dwu krotnie planowaną wartość inwestycji.
kilkaset złotych to były same telefony wydzwonione w sprawie małych niepasujących pierdółek.
Jezeli nie planujesz zbyt długiego używania tego samochodu to inwestycja jest całkowicie nieopłacalna.
rzeczywiste koszty przekroczyły ponad dwu krotnie planowaną wartość inwestycji.
kilkaset złotych to były same telefony wydzwonione w sprawie małych niepasujących pierdółek.
Jezeli nie planujesz zbyt długiego używania tego samochodu to inwestycja jest całkowicie nieopłacalna.
Szukam kogoś kto zaopiekuje się GD GT 4WS
Samochód ogólnie sprawny z zadbaną tapicerką co jest unikalne w tym wieku auta.
Wymagający jednak poprawek blacharskich i lakierniczych na które ani ja ani Mazda nie mamy czasu.
Ewentualnych kandydatów zapraszam na PW
Wymagający jednak poprawek blacharskich i lakierniczych na które ani ja ani Mazda nie mamy czasu.
- Od: 18 lis 2003, 15:56
- Auto: 626GD89 GT 4WS
Witam,
http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=21156 potrzebne Ci jest to co w tym linku + chłodnica i wentylator. Nie wiem jak jest z instalacją elektryczną w x6 i czy uchwyt sprężarki będzie pasował do silnika typu K..Jeżeli chodzi o ceny montażu w W-wie to mało kto Ci się tego podejmie, oni w większości chcą tylko nabijać i kase brać (od 150 do 400 zł). Ja przechodziłem ten temat 2 lata temu jak sobie montowałem klime w oplu. Montaż klimy w mazdzie mx-6 jest bardzo prosty i bez większych problemów można to zrobić w czasie około 2-3 godzin bez specjalnego przygotowania, myślę (ale mogę się mylić), że w xedach będzie bardzo podbnie.
Pozdrawiam
http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=21156 potrzebne Ci jest to co w tym linku + chłodnica i wentylator. Nie wiem jak jest z instalacją elektryczną w x6 i czy uchwyt sprężarki będzie pasował do silnika typu K..Jeżeli chodzi o ceny montażu w W-wie to mało kto Ci się tego podejmie, oni w większości chcą tylko nabijać i kase brać (od 150 do 400 zł). Ja przechodziłem ten temat 2 lata temu jak sobie montowałem klime w oplu. Montaż klimy w mazdzie mx-6 jest bardzo prosty i bez większych problemów można to zrobić w czasie około 2-3 godzin bez specjalnego przygotowania, myślę (ale mogę się mylić), że w xedach będzie bardzo podbnie.
Pozdrawiam
Sprzedam różne części do mx-6
- Od: 23 sie 2005, 08:49
- Auto: Q50 3,0 TT, było 3 BL 2,3 MPS, mx6,626, 6 GH 2,5
Jak widzę, zdania są podzielone...
Za dużo włożyłem w swojego Xeda, żeby się teraz go pozbyć, tylko ze względu na to, że nie ma klimatyzacji. Poza tym, pojeżdżę nim pewnie jeszcze rok i przekażę w 'spadku' rodzicom, więc jeśli zamontuję klimatyzację, to im się również przyda ;–)
Pogodziłem się już z faktem i przyszykowałem 2000, tylko chciałbym zrobić wszystko ok, żeby było sprawne i zamontowane tak jak trzeba.
Ostatnio tyle Xedosów do rozbiórki się widzi (nawet na Allegro), że z częściami nie byłoby problemu (podejrzewam), natomiast głównie chodzi mi o fachowca, który mógłby sprawdzić możliwość zamontowania (ew. jakie będą trudności) i któryby to fachowo zrobił.
Za dużo włożyłem w swojego Xeda, żeby się teraz go pozbyć, tylko ze względu na to, że nie ma klimatyzacji. Poza tym, pojeżdżę nim pewnie jeszcze rok i przekażę w 'spadku' rodzicom, więc jeśli zamontuję klimatyzację, to im się również przyda ;–)
Pogodziłem się już z faktem i przyszykowałem 2000, tylko chciałbym zrobić wszystko ok, żeby było sprawne i zamontowane tak jak trzeba.
Ostatnio tyle Xedosów do rozbiórki się widzi (nawet na Allegro), że z częściami nie byłoby problemu (podejrzewam), natomiast głównie chodzi mi o fachowca, który mógłby sprawdzić możliwość zamontowania (ew. jakie będą trudności) i któryby to fachowo zrobił.
Moja nowa Mazda 6 "wyjechała z tłumu"... http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=59909&start=0
2000 może się okazać za mało
zawsze coś jest nie tak
a to wężyk trzeba przerobić a to tulejkę a to coś innego
za wszystko nawet w troszkę znajomym warsztacie nieźle sobie liczą
klima to luxus więc ceny za wszystko są luksusowe i tak pewnie jeszcze jakiś czas będzie.
samo płukanie układu kosztowało mnie 150zł (chemia) można bęnzyną ekstrakcyjną za 20 zł ale inwestując 2000 chcesz mieć pewność że zrobiłeś to jak najlepiej.
Tych drobiazgów się nazbiera kilkaset złotych do tysiąca, zakład będzie chciał też kilkaset złotych nawet jak sam założysz większość elementów,
Za dorobienie wiązki elektrycznej jeśli jej nie ma też chca kilkaset złotych,
w nowszych do klimy chyba jest jakiś moduł który też kosztuje kilkaset złotych .
Musisz dokładnie określić co masz na pokładzie i jakie elementy trzeba dokupić następnie pomnożyć to dwa razy i wyjdą mniej więcej rzeczywiste koszty inwestycji.
Pamiętaj tez o tym że kupując samodzielnie elementy klimatyzacji dajesz panom do ręki argument że to nie oni coś źle zrobili tylko że zakupiony przez ciebie element był wadliwy, na konsultacje w takiej sprawie nie pojedziesz do konkurencji bo to wygeneruje jeszcze większe koszty.
zawsze coś jest nie tak
a to wężyk trzeba przerobić a to tulejkę a to coś innego
za wszystko nawet w troszkę znajomym warsztacie nieźle sobie liczą
klima to luxus więc ceny za wszystko są luksusowe i tak pewnie jeszcze jakiś czas będzie.
samo płukanie układu kosztowało mnie 150zł (chemia) można bęnzyną ekstrakcyjną za 20 zł ale inwestując 2000 chcesz mieć pewność że zrobiłeś to jak najlepiej.
Tych drobiazgów się nazbiera kilkaset złotych do tysiąca, zakład będzie chciał też kilkaset złotych nawet jak sam założysz większość elementów,
Za dorobienie wiązki elektrycznej jeśli jej nie ma też chca kilkaset złotych,
w nowszych do klimy chyba jest jakiś moduł który też kosztuje kilkaset złotych .
Musisz dokładnie określić co masz na pokładzie i jakie elementy trzeba dokupić następnie pomnożyć to dwa razy i wyjdą mniej więcej rzeczywiste koszty inwestycji.
Pamiętaj tez o tym że kupując samodzielnie elementy klimatyzacji dajesz panom do ręki argument że to nie oni coś źle zrobili tylko że zakupiony przez ciebie element był wadliwy, na konsultacje w takiej sprawie nie pojedziesz do konkurencji bo to wygeneruje jeszcze większe koszty.
Szukam kogoś kto zaopiekuje się GD GT 4WS
- Od: 18 lis 2003, 15:56
- Auto: 626GD89 GT 4WS
adam626 napisał(a):Musisz dokładnie określić co masz na pokładzie i jakie elementy trzeba dokupić następnie pomnożyć to dwa razy i wyjdą mniej więcej rzeczywiste koszty inwestycji.
I właśnie szukam fachowca, który dokładnie się zna na rzeczy i może to wszystko sprawdzić...
adam626 – Dzięki za dużo porad...
jakieś półtora roku temu mój znajomy zakładał klimę do xeda i z tego co wiem to akurat w tym modelu jest to bardzo proste, gdyż wszystko jest przystosowane pod klimę; cała operacja trwała 4 godziny, a kosztowała niecałe 1000 zł + nabicie + dojazd;
- Od: 13 sty 2006, 12:36
- Auto: xedos 6 V6
bazakbal – a w jakiej części Polski było to robione?
Moja nowa Mazda 6 "wyjechała z tłumu"... http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=59909&start=0
To ja sie tutaj podepne ze swoim pytaniem co by nie zakladac nowego watku ..
Moze i pytanie tendencyjne
ale jak jest lepiej chlodzic wnetrze auta podczas jazdy z otwartym obiegiem czy z zamknietym ..a jak to jest na postoju ..
Ostatnio burzliwa dyskusja wynikla u mnie w robo .. 
Moze i pytanie tendencyjne
..... " Mazda " szkoda ze tak pozno ja poznalem ...
- Od: 27 maja 2005, 16:49
- Auto: Mazda 6 GY Kombi 2,0 PB 2006
Zamkniętym ( przy AC zawsze )Marcin ( Pycia ) napisał(a):jak jest lepiej chlodzic wnetrze auta podczas jazdy z otwartym obiegiem czy z zamknietym ..a jak to jest na postoju
Serwis Mazdy Warszawa ( specjalizacja mazda nie mylić z autoryzacją :) ) http://www.autojaksa.com.pl Piaseczno ul. Sękocinska 19 ZAPRASZAMY
Jaksa napisał(a):Zamkniętym ( przy AC zawsze )
czemu