Domowe sposoby regeneracji/malowania felg – Fotorelacja
Hmm – a dlaczego robiłeś to wraz z oponami – nie było prościej zająć się samymi felgami?
Jeśli masz pytanie o cokolwiek to najpierw poszukaj TUTAJ (PORADNIK) – pewnie ktoś już zadał to pytanie i odpowiedzi są już gotowe.
z przyczyn niezależnych bardzo ograniczony w dostępie – :(
z przyczyn niezależnych bardzo ograniczony w dostępie – :(
xANDy napisał(a):nie było prościej zająć się samymi felgami?
ale wpierw trzeba zdjąć opony, a to samemu nie takie proste

xANDy napisał(a):a dlaczego robiłeś to wraz z oponami
Tak jak napisał ivo nie jest to proste a poza tym autko było mi potrzebne aby wrócić do domu bo pod blokiem tego nie robiłem. Drugiego kompletu kół nie posiadam więc musiałem sobie jakoś radzić.
ivo napisał(a):ale chyba jeszcze potrzebny jest tzw. klar czyli bezbarwny lakier kryjący
Widzisz moje niedopatrzenie. Tak to jest jak się nie czyta informacji na opakowaniu.

Myślę że nie będzie żadnej zmiany jeśli wykonam ten zabieg za parę dni?
- Od: 22 kwi 2005, 10:15
- Auto: 6 kombi 2.0 diesel 2004r
Czy mogę czyścić alufelgi benzyną ekstrakcyjną? Co są warte gotowe środki do czyszczenia po 12-15 zł? Zabrudzenia typu pył od klocków hamulcowych i inne pozostałości po pobycie u wulkanizatora.
-
Gość
Da radę takimi środkami, ale jak już kiedyś pisałem – najlepszy jest kwas solny 
Trusted computing – Yes or No?
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
gratulacje za dobrą robotę....
bardzo ładnie połozyłes lakier jak na parkigowe warunki...
jedno ale...
bezbarwny raczej przy felch konieczny...
nawet dobrze ja podwójna warstwa-utwardza całosc...
troszke kicha-zeby teraz to trysnac bezbarwnym musisz idealnie wyczyscic i odtłuscic-pracochłonnna (podwójna dla Ciebie teraz)robota...
bardzo ładnie połozyłes lakier jak na parkigowe warunki...
jedno ale...
bezbarwny raczej przy felch konieczny...
nawet dobrze ja podwójna warstwa-utwardza całosc...
troszke kicha-zeby teraz to trysnac bezbarwnym musisz idealnie wyczyscic i odtłuscic-pracochłonnna (podwójna dla Ciebie teraz)robota...
Edit by mod: Rozmiar samej fotografii/grafiki w podpisie (i całego podpisu) jest jasno określony w temacie FAQ przyklejonym w każdym z działów. Proszę o przestrzeganie zaleceń.
- Od: 30 maja 2006, 17:59
- Auto: D15B7
Marcino napisał(a):Po 45 dniach lakier trzyma się na swiom miejscu i wygląda tak samo jak dnia pierwszego.
Więc chyba jednak odpuszczę sobie malowanie bezbarwnym.
przyjda trudniejsze warunki atmosferyczne (deszcz/wysoka temp/pył z klocków itd)i będzie kicha...
ale, moze sie myle ?
Edit by mod: Rozmiar samej fotografii/grafiki w podpisie (i całego podpisu) jest jasno określony w temacie FAQ przyklejonym w każdym z działów. Proszę o przestrzeganie zaleceń.
- Od: 28 maja 2006, 20:52
- Auto: D16Z6
taaa bedzie kicha!!
Poprzedni wlasciceil mojego samochodu po malym klepanku pomalowal maske i nie pokryl jej tym klarem.. Mowil ze samochod bity byl jakis rok temu. Po roku (zima, mroz, sól na ulicach itd..) maska wyglada nieciekawie (blada, matowa na szczescie wosk czyni cuda
)
Felgi pracuja w ciezszych warunkach wiec sadze ze tak ladny efekt dlugo sie nie utrzyma ale moze sie myle
Poprzedni wlasciceil mojego samochodu po malym klepanku pomalowal maske i nie pokryl jej tym klarem.. Mowil ze samochod bity byl jakis rok temu. Po roku (zima, mroz, sól na ulicach itd..) maska wyglada nieciekawie (blada, matowa na szczescie wosk czyni cuda
Felgi pracuja w ciezszych warunkach wiec sadze ze tak ladny efekt dlugo sie nie utrzyma ale moze sie myle
- Od: 21 cze 2006, 15:34
- Auto: MAZDA 323 C V (BA) 1.3 16v
Swoje czyscilem jakims cudem (różowy plyn w takiej butelce jak plyn do mycia szyb) za 12zl.. producent FORLEGA .. ten sam co robi PLAK (spray do czyszczenia plastikow we wnetrzu).
Felgi mialem ostro zajechane .. bylo na nich doslownie wszystko.. mysle ze od nowosci nie byly porzadnie umyte, a efekt dzialania tgo srodka rewelacyjny !
Wystarczy szmatka troche wody do splukania i godzina albo dwie wolnego czasu – felgi wygladaja jak nowe
ps: benzyna ekstrakcyjna nie daje rady.. ten wynalazek za 12 zeta jest 100 razy skuteczniejszy
ps2: zawiera kwas fosforowy, tez skuteczny i nie pali paluchów jak kwas solny
Felgi mialem ostro zajechane .. bylo na nich doslownie wszystko.. mysle ze od nowosci nie byly porzadnie umyte, a efekt dzialania tgo srodka rewelacyjny !
Wystarczy szmatka troche wody do splukania i godzina albo dwie wolnego czasu – felgi wygladaja jak nowe

ps: benzyna ekstrakcyjna nie daje rady.. ten wynalazek za 12 zeta jest 100 razy skuteczniejszy
ps2: zawiera kwas fosforowy, tez skuteczny i nie pali paluchów jak kwas solny
Myśle,ze to czym pomalowałeś fele to nie była zwykła baza ale jakaś emalia w szpreju,więc wytrzyma długo bez claru. Warto podkład lekko zmatować przed kolorem. Najbardziej szkodliwe dla felg są psie szczochy ,więc odganiaj je teraz kijem.
pozdrawiam.
ps.częste mycie specjalnymi środkami jest też szkodliwe.Moze lepiej myc normalnie ale częściej ?!
pozdrawiam.

ps.częste mycie specjalnymi środkami jest też szkodliwe.Moze lepiej myc normalnie ale częściej ?!
MINI COOPER + D15B2 = 
- Od: 11 mar 2006, 00:38
- Auto: mazdaBA / Mini Cooper
ADI 33 napisał(a):Myśle,ze to czym pomalowałeś fele to nie była zwykła baza ale jakaś emalia w szpreju
Podkład do aluminium
ADI 33 napisał(a):ps.częste mycie specjalnymi środkami jest też szkodliwe.Moze lepiej myc normalnie ale częściej ?!
I tu masz rację bo jedną już muszę poprawić. Psiknąłem tak na próbę i dziadostwo zmiękczyło lakier, chyba nie muszę pisać jaki jest efekt po dotknięciu tego palcem

Mozna tez wyszkiełkować felgi... to samo co piaskowanie tylko zamiast piasku stosuje sie granulat szklany.. swietny efekt! Nawet ostro zajechane aluminium staje sie gladkie.
Tylko ciekawe ile kosztowalo by zrobienie 4 kol
Przed:

Po:

Tylko ciekawe ile kosztowalo by zrobienie 4 kol
Przed:

Po:

ADI 33 napisał(a):chyba jednak niebawem jeszcze raz dędzie malowanko
Jak będe miał wolny dzionek to się tym zajmę
ADI 33 napisał(a):a co z palcem ? popaliło go ?
popalić to dałem temu środkowi. Zapalniczka do ręki i normalny miotacz powstał
Marcino napisał(a):Po 45 dniach lakier trzyma się na swiom miejscu i wygląda tak samo jak dnia pierwszego.
Więc chyba jednak odpuszczę sobie malowanie bezbarwnym
+
I tu masz rację bo jedną już muszę poprawić. Psiknąłem tak na próbę i dziadostwo zmiękczyło lakier, chyba nie muszę pisać jaki jest efekt po dotknięciu tego palcem
gdybys uzył bezbarwnego i porządnie zrobił to "dziadostwo" jak i sól miałbys w nosie przez najblizszy rok....
a tak.... sam widzisz...
- Od: 30 maja 2006, 17:59
- Auto: D15B7