Konserwacja antykorozyjna podwozia
Chyba będzie problem zrobić to w garażu. Karczer bym załatwił, no ale przy myciu podwozia cały kanał mi sie zaleje, a przy tym i ja. A co do bitex-u to słyszałem że zagraniczne środki są lepsze.
If you’re in control, you’re not going fast enough.
Na mycie pojedź na myjnie. Niewiele kosztuje a o zalany kanał niech sie oni martwią
CO do biteksu nie mam dobrego zdania. Bardzo długo schnie. Jak popeplałem zbiornik to sechł chyba ze 4 dni. Polecam Bitgum, chyba nawet tańszy od bitexu a wysycha szybciej a pewnie ma takie same parametry jak biteks, no może ma odrobinę miększą podłogę. Ja biore się za konserwacje w przyszłym tygodniu ale najpierw spawanie tu i tam hehe

CO do biteksu nie mam dobrego zdania. Bardzo długo schnie. Jak popeplałem zbiornik to sechł chyba ze 4 dni. Polecam Bitgum, chyba nawet tańszy od bitexu a wysycha szybciej a pewnie ma takie same parametry jak biteks, no może ma odrobinę miększą podłogę. Ja biore się za konserwacje w przyszłym tygodniu ale najpierw spawanie tu i tam hehe
hmm, a na ręcznej ostatnio widziałem taką dziwną maszynę do przewracania samochodu na bok i troche sie boje, nie wiem czy mi sie coś nie wegnie
. Słyszałem jeszcze o dwóch preparatach: Valvoline Tectyl i jakiś Baranek z wurtha? Który jest najlepszy? A zbiornik oleju czym czyścić? Papierem, czy jakąś szlifierką. Tak żeby dzióry nie zrobić 
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
If you’re in control, you’re not going fast enough.
MarciniAnia napisał(a):Z tego co się orientuje to dobry jest środek firmy Wurth. Tworzy się guma a nie nie tak jak w przypadku Bitexu twarda powłoka, która przy zachaczeniu podwoziem pęka.
Tyle się dowiedzielismy od sąsiada lakiernika.
Pozdrowionka
zbujtaj napisał(a):Jest Super naprawde swietny preparat chyba maja tego ze 4 rodzaje w zaleznosi od zastosowan niektore mozna pokrywac lakierem ,tworza elastyczna powloke na duzo lat Firma ktora to produkuje nazywa sie SIKA -Poland jest fo firma szwajcarska ma oddzialy w najwiekszych miastach w Polsce w Warszawie na ulicy Karczunkowskiej(boczna od Pulawskiej.) jedyny minus jest drogi,acha w sklepach kupic raczej trudno firma nie prowadzi sprzedazy detalistom.pozdrawiam
czepik napisał(a):ja potraktowalem podwozie i elementy zawieszenia Cortanitem F a poźniej "barankiem" (coś jak bitex tylko w spreju). środek ten wiaże luźne zardzewiale elementy tworząc jednolitą powierzchnię i zapobiega dalszemu korodowaniu. malowałem gdzie dostałem (z kanału) dwie warstwy. uwaga smród jak cholera i środek zrący.
na początku progi od spodu pomalowałem minią i bitexem ale teraz już widać jak w miejscach gdzie były ogniska korozji zaczęły sie od nowa pojawiać. tam gdzie Cortanit F – nic nie widać jak na razie i oby tak było. koszt jednej buteleczki to 9.50 PLNów i spokojnie wystarczyło na 2 razy.
"W niebie Cię czeka nagroda, wielka nagroda tylko grzeszyć się nie waż, bądź nam posłuszny to pójdziesz do nieba
W niebie Cię czeka niewyobrażalne, totalne i spektakularne, męczeństwo Twoje nie poszło na marne
W niebie Cię czeka religii sens taki, że masz być jak te pokraki bez myśli, Bóg Ojciec o wszystkim i tak za Ciebie pomyśli
Do nieba pójdziesz za czyny prawe, a nie za zabawę, religia daje niewolę, ale daje i strawę"
Kult – Park23
W niebie Cię czeka niewyobrażalne, totalne i spektakularne, męczeństwo Twoje nie poszło na marne
W niebie Cię czeka religii sens taki, że masz być jak te pokraki bez myśli, Bóg Ojciec o wszystkim i tak za Ciebie pomyśli
Do nieba pójdziesz za czyny prawe, a nie za zabawę, religia daje niewolę, ale daje i strawę"
Kult – Park23
tomekrvf napisał(a):Valvoline Tectyl Niczego lepszego nie stosowalem
i ja tak twierdze
3-sta 2-ste 3-Cie marzenie spełnione
- Od: 5 cze 2006, 10:46
- Auto: Mazda 323 C 1.5 16V
tomekrvf napisał(a):Valvoline Tectyl Niczego lepszego nie stosowalem
Slyszalem, ze wlasnie Tectyl Valvoline jest najlepsza dostepna seria srodkow do zabezpieczen. W stolicy mozna sobie zamowic taka usluge w ASO DU, niedaleko ulicy Zamienieckiej – bylem, polecam.
the right man in the wrong place...
a w Krakowie ?
Maciek
moja madzia na sprzedaż – http://www.msrm.pl/4146/mazda323p/index.php
moja madzia na sprzedaż – http://www.msrm.pl/4146/mazda323p/index.php
- Od: 6 paź 2005, 12:28
- Auto: 323P 1.3 16V IGS LO
Witka!!!
Odświerze temat.Słyszeliście coś na temat środków do konserwacji podwozia firmy "RUST CHECK"????
Zadzwoniłem do firmy w Rzeszowie i dowiedziałem się że profile zamknięte i te trudno dostępne miejsca robi się własnie w/w preparatem kanadyjskim a później Valvioline Tectyl.Całosc kosztuje 690 zł jak do mojej Mazdy.
Samo podwozie 483 zł.Co o tym sądzicie????
Odświerze temat.Słyszeliście coś na temat środków do konserwacji podwozia firmy "RUST CHECK"????
Zadzwoniłem do firmy w Rzeszowie i dowiedziałem się że profile zamknięte i te trudno dostępne miejsca robi się własnie w/w preparatem kanadyjskim a później Valvioline Tectyl.Całosc kosztuje 690 zł jak do mojej Mazdy.
Samo podwozie 483 zł.Co o tym sądzicie????
– Kochanie, marzy mi się, żeby założyć na plażę coś takiego, co
sprawiłoby, że wszyscy by osłupieli.
– Łyżwy załóż.
– Łyżwy załóż.
Valvoline ma w ofercie Tectyl oraz drugi srodek (nazwy nie pamietam) ktorym zabezpiecza sie wlasnie profile zamkniete....... macie jakies metody jak to tam zaaplikować?
mam pistolet, i pomyslalem ze moze na jakims węzyku, tylko zeby nie zapchac np. odpływów na dole drzwi
moze macie jakies porady?
acha i czy zabezpieczajac spod malowac naloty rdzy jakas farba czy bezposrednio bez podkladu natryskiwac ten Tectyl.... ?
Chcialem zabezpieczyc GFke bo szczerze mowiac widze fabryczne braki i odpryski w pewnych miejscach......![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
Chcialem zabezpieczyc GFke bo szczerze mowiac widze fabryczne braki i odpryski w pewnych miejscach......
Cześć!
Przekonał mnie do Rust Check kolega który jeżdził starą Skodą Favorit której karoseria wyglądała jak nowa. Szprycowałem tym moje stare autko (Poldka) które z natury było bardzo wrażliwe na korozję i rezultaty były rewelacyjne. Właśnie progi i inne profile zamkniete były najlepiej chronione.
Ale aby mieć gwarancję to trzeba było robić zabezpieczenie co roku (wtedy od 250 do 400 zł. jednorazowo). Teraz nie wiem ale chyba nie taniej :–(
I nie wiem jak zadziała na samochodzie juz skorodowanym
Pozdrowienia
HOGUM napisał(a):Słyszeliście coś na temat środków do konserwacji podwozia firmy "RUST CHECK"
Przekonał mnie do Rust Check kolega który jeżdził starą Skodą Favorit której karoseria wyglądała jak nowa. Szprycowałem tym moje stare autko (Poldka) które z natury było bardzo wrażliwe na korozję i rezultaty były rewelacyjne. Właśnie progi i inne profile zamkniete były najlepiej chronione.
Ale aby mieć gwarancję to trzeba było robić zabezpieczenie co roku (wtedy od 250 do 400 zł. jednorazowo). Teraz nie wiem ale chyba nie taniej :–(
I nie wiem jak zadziała na samochodzie juz skorodowanym
Pozdrowienia
-- krzysm
- Od: 9 mar 2007, 16:23
- Auto: Mazda 626 '99, Kombi, Diesel
Mazda 6 '06, Kombi, Diesel
Dzięki za info krzysm Czuje że to i tak dobry wybór w porównaniu z moimi umiejętnościami i umiejętnosciami pseudo fachurów.Dostaje gwarancje pisemną na 3 lata,:)
Pozdrawiam
P.S. A jak się twoja 626 disel sprawuje???
Pozdrawiam
P.S. A jak się twoja 626 disel sprawuje???
– Kochanie, marzy mi się, żeby założyć na plażę coś takiego, co
– Łyżwy załóż.
– Łyżwy załóż.
HOGUM napisał(a):A jak się twoja 626 disel sprawuje?
Powiem tyle. Jak mnie żona wiezie civiciem to głowa mnie boli ze zdenerowania. A w M'626 mogę spać, tak jest spokojnie
Tylko korozja podwozia mnie trochę martwi. I coś zaczyna wyłazić na nadkola
Widziałem nowszą trochę od mojej na ulicy i tylne nadkole miała zaatakowane przez korozję.
Pozdrowienia
-- krzysm
- Od: 9 mar 2007, 16:23
- Auto: Mazda 626 '99, Kombi, Diesel
Mazda 6 '06, Kombi, Diesel
Pzrymierzam się, aby zabezpieczyć przed korozją swój bolid. Na rynku z bardziej znanych jest Rust Check i Valvoline. Rust Check trzeba co roku powtarzać, natomiast Valvoline podobno starcza na 5 lat. Nie wiem co wybrać. Czy macie jakieś doświadczenia na tym polu ?
- Od: 16 lut 2007, 20:43
- Auto: Mazda 323F BG 1.6i 16V `92
Polecam Valvoline.Bardzo skuteczne.
Tu kupisz:
http://moto.allegro.pl/search.php?strin ... &country=1
Tu opis:
http://www.valvoline.pl/index_Tectyl.html
Tu kupisz:

Tu opis:
http://www.valvoline.pl/index_Tectyl.html
- Od: 1 maja 2007, 08:07
- Auto: Mazda Premacy 2.0 DITD, 1999.
Przyłącze się do tematu! Jakie środki polecacie? Z braku kasy muszę zastosować jakieś środki w sprayu. Kolega Sł@w swoje Renault Megane zakonserwował bitexem w sprayu, ale Ja jakoś nie jestem przekonany do tego środka. Może ktoś zna jakieś godne polecenia środki do konserwacji podwozia?? Słyszał ktoś o środku Antigravitex Ranal – na bazie żywic winylowo-kauczukowych?? (można go nakładać także pędzlem) A może jeszcze jakieś inne??
- Od: 24 cze 2006, 20:21
- Auto: Toyota Yaris Hybrid '19
BratCukierka jutro oddaje swoja madzie do konserwacji więc jak zdąze sie podpytać to napisze czym mi mechanik zabezpiecza, wiem ze ma sprawdzone srodki, robił uniaka ojcu ze 3 lata temu i świetnie zakonserwował oraz malucha mi kiedyś robił i również trzymał sie zabójczo dobrze. Wiem ze na spod daje jakiś czarny preparat-na pewno nie bitex oraz w profile zamknięte coś bezbarwnego śmierdzącego i w miejsca takie jak drzwi, maska itp również substancja bezbarwna tylko bardziej gesta. Jak tylko dowiem sie czegoś to postaram sie napisać
cob_ra czekam na jakieś info
najbardziej chciałbym jakieś info o tej bezbarwnej substancji
najbardziej chciałbym jakieś info o tej bezbarwnej substancji
- Od: 24 cze 2006, 20:21
- Auto: Toyota Yaris Hybrid '19
Może ktoś kto się zna albo już to robił napisze co należy po kolei robić jakich preparatów użyć itd...czego nie pokrywać kauczukiem tj. np rury wydechowej....jak usunac rdze jezeli jest czy takie miejsca poza wyczyszczeniem jakos zabezpieczyć itd itd
- Od: 29 sie 2007, 13:02
- Auto: Mazda 323C BA