ABC Klimatyzacji – problemy oraz pytania.
A ja mam od zakupu auta zapach wanilii, który leci z kratek.
Auto sprowadzone ze Szwajacrii, i od pół roku zapach jest odczuwalny...
Ciekawe, czym to jest zrobione, chętnie bym powtórzył taki zabieg, bo jest wyjątkowo skuteczny.
Auto sprowadzone ze Szwajacrii, i od pół roku zapach jest odczuwalny...
Ciekawe, czym to jest zrobione, chętnie bym powtórzył taki zabieg, bo jest wyjątkowo skuteczny.
- Od: 6 paź 2008, 17:56
- Auto: mazda dwa zero
magicadm napisał(a):Ja polecam odgrzybiacz f-my Nigrin
[url]http://www.nigrin.pl/index.php?id=produktdetails_480&tx_ttnews[tt_news]=3574&tx_ttnews[backPid]=761&cHash=42ef8c3a2b[/url]
Do kupienia w OBI lub na Allegro za 30zł
Takie coś to tylko daje zapach ale na krótko,bo sam już to przerabiałem.
- Od: 20 cze 2008, 11:17
- Auto: 626 GH 2.2 163km
Grzyby napisał(a):Kupujecie Forte do klimy i robicie to sami.
Sęk w tym, że są tacy, którzy do oczyszczenia klimy z premedytacją wybiorą jonizator w profesjonalnym zakładzie. Zapewne zdrowszy. I niekoniecznie droższy (przynajmniej w Łodzi).
Jestem Swieżym posiadaczey MAZDY 323F z roku 1999 z sil.2000DITD i mam pytanie, czy jest możliwośc naprawy sprężarli od klimy w własnym zakresie .Chodzi mi oto czy ktoś rozbierał ten element i czy da się go naprawic,gdyż po nabiciu środka nie było chłodzenia i osoba z serwisu stwierdziła że sprężarka do wymiany.Prosze o odpowiedz i ewentuakny komentaż.Pozdrowienia.http://forum.mazdaspeed.pl/images/smiles/smutny.GIF
-
mazda91
Witam.
W piątek byłem w warsztacie celem nabicia i odgrzybienia klimy. Najpierw mi odessali stary czynnik (było 215g), przy okazji podobno maszyna sprawdza czy układ jest szczelny i nabili podajże 750g nowego czynnika.
Wszystko byłoby ok tyle, że ja wielkie różnicy przed a po nie widzę po za tym, ze jestem o dwie stówki lżejszy. Żeby było chłodno klima cały czas musi chodzić na 4-tym biegu wentylatora. Jeździłem kilkoma samochodami z klimą i najczęściej było tak, że chodziło sobie na 1-2 i to w zupełności wystarczało a na wyższy bieg włączało się tylko na chwilę żeby faktycznie szybko schłodzić nagrzany samochód (pomijam skutki zdrowotne). U mnie cały czas chodzi na maxa i owszem jest chłodniej ale zdecydowanie za ciepło. Co wy na to ?
No i druga sprawa to to, ze podczas załączania się sprężarki słychać dość wyraźny dźwięk ale mechanik powiedział, że to sprzęgło i taki odgłos jest jak najbardziej normalny.
Poprawiłem Ci troszkę temat.
Don
W piątek byłem w warsztacie celem nabicia i odgrzybienia klimy. Najpierw mi odessali stary czynnik (było 215g), przy okazji podobno maszyna sprawdza czy układ jest szczelny i nabili podajże 750g nowego czynnika.
Wszystko byłoby ok tyle, że ja wielkie różnicy przed a po nie widzę po za tym, ze jestem o dwie stówki lżejszy. Żeby było chłodno klima cały czas musi chodzić na 4-tym biegu wentylatora. Jeździłem kilkoma samochodami z klimą i najczęściej było tak, że chodziło sobie na 1-2 i to w zupełności wystarczało a na wyższy bieg włączało się tylko na chwilę żeby faktycznie szybko schłodzić nagrzany samochód (pomijam skutki zdrowotne). U mnie cały czas chodzi na maxa i owszem jest chłodniej ale zdecydowanie za ciepło. Co wy na to ?
No i druga sprawa to to, ze podczas załączania się sprężarki słychać dość wyraźny dźwięk ale mechanik powiedział, że to sprzęgło i taki odgłos jest jak najbardziej normalny.
Poprawiłem Ci troszkę temat.
Don
wsadz termometr w kratke nawiewu daj na maxa i patrz ile masz stopni ja mam 3
- Od: 11 lut 2008, 19:48
- Auto: RX8 Revolution 231HP 2004r
Musze gdzieś kupić jakiś termometr nawet taki samochodowy za kilka zł i sprawdzę ale obawiam się, że coś jest nie halo.
Zastanawiam się jeszcze nad wymianą filtra kabinowego bo może tu leży przyczyna ale zacznę od sprawdzenia temperatury żeby zobaczyć czy na prawdę jest źle czy to tylko moje odczucia.
Zastanawiam się jeszcze nad wymianą filtra kabinowego bo może tu leży przyczyna ale zacznę od sprawdzenia temperatury żeby zobaczyć czy na prawdę jest źle czy to tylko moje odczucia.
a ja polecam srodki firmy KENT – zmywacz do klimatyzacji, kilka zakladow w Bialymstoku uzywa ich i bierze za takie odgrzybianie grube pieniadze, a sam srodek mozna tanio dostac i dziala jak dla mnie bardzo dobrze
stosuje od 3 lat, robilem nim duzo aut w rodzinie, passaty, mazdy6, alfe 156 i w zadnym aucie (najstarsze ma ponad 10 lat) nie ma grzyba
stosuje od 3 lat, robilem nim duzo aut w rodzinie, passaty, mazdy6, alfe 156 i w zadnym aucie (najstarsze ma ponad 10 lat) nie ma grzyba
travisowski napisał(a):jak sie go stosuje?tak samo jak Forte?
TAK
Bez paprania sie z wężykami, z których cieknie piana, która po skropleniu pali każdą eletronikę po drodze
yaro626 napisał(a):Takie coś to tylko daje zapach ale na krótko,bo sam już to przerabiałem.
Bo to nie jest od "dawania zapachu" tylko od ubijania grzybów i innego robactwa!!!!!
PS
Od zapachu jest choinka WunderBaum :D
Ostatnio edytowano 20 maja 2009, 23:21 przez magicadm, łącznie edytowano 1 raz
Lepiej 5 minut później niż 50 lat za wcześnie...
magicadm napisał(a):z których cieknie piana, która po skropleniu pali każdą eletronikę po drodze
racja, a potem pojawiają się posty " wentylator dmucha tylko w pozycji 4". Nie wiem co tam jeszcze jest w przewodach ale ja rezystor dmuchawy wymontowałem przy odgrzybianiu a otwór zaślepiłem kawałkiem kartonika. Już to pisałem gdzieś ale jakby miało komuś pomóc to lepiej sie powtórzyć
- Od: 6 lut 2009, 00:44
- Auto: Premacy 2,0D '01 101KM
zbit napisał(a):a potem pojawiają się posty " wentylator dmucha tylko w pozycji 4".
Albo: radio nie gra, padł klimatronic, ECU i wiele innych, które można "przy okazji" zalać
Bo to nie jest od "dawania zapachu" tylko od ubijania grzybów i innego robactwa!!!
Tylko ze te preparaty wszystkie typu Nigrin,forte itp. to o kant d.. ,a ty magicadm umiesz czytac ze zrozumieniem??bo chyba jednak nie.
Dodam jeszcze że te preparaty pozostawiają jakiś zapach np.cytryna czy inny ale na krótko a potem i tak czuć grzybki.
- Od: 20 cze 2008, 11:17
- Auto: 626 GH 2.2 163km
yaro626 napisał(a):a ty magicadm umiesz czytac ze zrozumieniem??bo chyba jednak nie.
A co innego niby można zrozumieć z tekstu:
yaro626 napisał(a):Takie coś to tylko daje zapach ale na krótko,bo sam już to przerabiałem.
poza tym, że jedyne co zauważyłeś to "brak zapachu"????
yaro626 napisał(a):Dodam jeszcze że te preparaty pozostawiają jakiś zapach np.cytryna czy inny ale na krótko a potem i tak czuć grzybki.
Musisz mieć strasznie zasyfione autko, kąpiel w jeziorze wskazana
U mnie NIGRIN sprawdza się w 100% i nic nie śmierdzi, nawet jak już "nie pachnie"
PS
Zaproponuj coś sam malkontencie.
mxx_rs narazie wydmuchaj sobie ten filterek:)i zobacz czy jest różnica bo moze być tak mocno zawalony
- Od: 11 lut 2008, 19:48
- Auto: RX8 Revolution 231HP 2004r
Hieronim napisał(a):Tylko o co chodzi z tym filtrem przy chlodnicy Mam cos jeszcze wymieniac jak wszystko hula?
Jeśli miałeś rozszczelnioną klimę to jak najbardziej tak. Zadaniem osuszacza układu klimy jest wyłapywanie wilgoci, która może w przeciwnym wypadku zbierać się w sprężarce (grozi korozją) albo krzepnąć na zaworach (np. rozprężnym) co powoduje dziwne zachowanie się klimatyzacji.
Najbardziej niebezpieczne jest zniszczenie sprężarki... korozja i w efekcie zatarcie. A to już boli w kieszeń.
Jeśli masz pytanie o cokolwiek to najpierw poszukaj TUTAJ (PORADNIK) – pewnie ktoś już zadał to pytanie i odpowiedzi są już gotowe.
z przyczyn niezależnych bardzo ograniczony w dostępie – :(
z przyczyn niezależnych bardzo ograniczony w dostępie – :(
To w BA jest filtr kabinowy
??
gun21, Ty pytasz o MPVkę? A byłeś u speców od klimy? Masz odpowiednią ilość czynnika? Klima manualna czy automat?
gun21, Ty pytasz o MPVkę? A byłeś u speców od klimy? Masz odpowiednią ilość czynnika? Klima manualna czy automat?