Witam
W oczekiwaniu na swoją Mazdę 3 bm (połowa maja) i przeglądając forum zaraziłem się detailingiem

Chciałbym skompletować zestaw rzeczy do pielęgnacji auta, przeglądnąłem cały wątek na forum powyciągałem pewne wnioski i chciałbym was prosić o opinię na temat kosmetyków które chciałbym zakupić:
1. Zacznę od mycia, oczywiście na dwa wiadra. Zastawiam się nad rękawicami Gyeon Q2M Mitt (dwustronna – podobno bardziej pije wodę) czy Woolie (jednostronna), która z nich jest lepsza i bardziej trwała, jaka jest żywotność takich rękawic, może inne propozycje?
2. Do wycierania na sucho Poorboy's World Waffle Weave i FLUFFY DRYER, czy opłaca się mieć oba, z tego co wyczytałem na pierwszą wodę stosuje się Waffle a potem żeby dokończyć to Fluffy?
3. Szampon Meguiars Gold Class czy Gyeon Bathe? ten pierwszy za tą samą cenę oferuje więcej płynu, jest jeszcze Bathe+ ale z racji że będę używał wosku i wet coat to chyba nie ma go sensu stosować?
4. Prawdopodobnie 2-3 razy w roku chciałbym auto zabezpieczyć woskiem, mój wybór padł na Collinite 476. Czy można go stosować cały rok, czy na zimę i lato coś innego proponujecie? Czy felgi aluminiowe też można tym woskiem zabezpieczyć?
5. Dresing do opon, Gyeon Q2 Tire, chciałbym aby opony miały satynowy kolor, nie żeby się bardzo błyszczały, czy Gyeon Tire to dobry wybór?
6. Pomiędzy kolejnymi woskowaniami, co ok 2 miesiące chciałbym zabezpieczać po myciu na bezdotyku auto Gyeon WetCoat, wiele osób zachwala tutaj ten produkt, więc będzie chyba dobrze "kropelkować"
7. Czy opłaca się zastosować Gyeon Q2 Rim Kit do zabezpieczenia felg, ma ktoś jakie wyrobione zdanie o trwałości takiej powłoki?
8. Czym zabezpieczać czarne elementy karoserii samochodu, chodzi mi np. o pionową ramkę w drzwiach (to też można woskować?) czarny dół zderzaka z tyłu itd?
9. Co radzicie do mycia szyb, jakiś środek z niewidzialną wycieraczką, czy na pewno są one bezpieczne dla szyb bo skoro woda bardzo szybko spływa to chodząca wycieraczka porusza się po "suchej" szybie, gdzieś tak wyczytałem w interencie. Co polecacie, żeby tez nie zostawiało maz na szybie.
10. Jaki preparat polecacie do konserwacji tapicerki-plastików wewnątrz samochodu, MEGUIARS – Natural Shine Protectant będzie dobrym wyborem?
Będę wdzięczny za wskazówki i rady doświadczonych detailerów

Pozdrawiam