Od 4tys jeżdżę na Orlenie, tankuję prawie zawsze na tej samej stacji, z tego samego dystrybutora i w identyczny sposób (bez "dobijania", czasu na odpowietrzenie itp. cudów). Będę tak robił jeszcze przez 3 miesiące, potem przesiądę się na Shella (potem BP itd). W ten sposób sprawdzę z możliwie małym błędem spalanie i przy okazji czy występują różnice w jakości paliw między koncernami. Orlen na którym tankuję wybudowano rok temu, więc zbiorniki i sprzęt jeszcze czyste.
Spalanie (oczywiście uśrednione) "orlenowskiej" 95 waha mi się od 7,26 do 9,14 co przy 1,8 16V i okazyjnej zmianie biegów za 6tys obrotów jest satysfakcjonującym mnie wynikiem. Olej Orlen Platinum 10W40.
Jeszcze kwestia, którą można potraktować w kategoriach ciekawostki – znajomy kierowca cysterny wożący paliwa powiedział mi kiedyś, że w okolicy Poznania wszystkie stacje (każdego koncernu) i tak biorą paliwo z jednej bazy naftowej. Nie jestem przekonany, czy to znaczy, że w mojej okolicy Orlen, Shell i BP sprzedają dokładnie to samo, ale być może tak jest.
Co do jakości paliw Polska – Niemcy. Kolegi ojciec ma firmę transportową. Załadowany zestaw (TIR z naczepą i przyczepą) pali w Polsce 41 litrów, a w Niemczech 35 litrów. On uważa, że chodzi o jakość diesla. Poszukałem w temacie i skłaniam się ku bardziej logicznemu wyjaśnieniu. Jest spora różnica w jakości, ale nie paliw, tylko infrastruktury drogowej. Okazuje się, że w Niemczech średnia prędkość ciężarówki jest o 17km/h wyższa. Mało? Bardzo dużo! Dlaczego? Bo ciągnik (o ile nie jedzie koleją) wpada na autostradę i... po prostu jedzie. Mija miasta, nie zwalnia, nie stoi w korkach, nie niszczy nawierzchni "lekkich" dróg, nie powoduje utrudnień ruchu. U nas nie ma niestety sieci autostrad, czego skutki odczuwają ludzie i gospodarka. Jaskrawym przykładem jest tzw."obwodnica Poznania" czyli wąska ulica ciągnąca się przez przedmieścia i oddalone osiedla, zupełnie nieprzejezdna w godzinach szczytu.
Podsumowując, coś mi się wydaje, że za pół roku na forum pojawi się post na temat braków różnic między paliwami różnych koncernów, czego wszystkim życzę