Pielęgnacja lakieru
Pasta K2 Tempo bo chyba ta ci chodzi to ZŁOOOOOO. Proponuje abyś zakupił Meguiar's Ultimate Compound może cena nie jest niska ale pasta jest zdecydowanie lepsza lub próbkę Poorboy's SSR 2 średnio-ścierna pasta polerska 118ml do tego kup Flexipads ręczny aplikator polerski tri-color, jeśli to masz robić ręcznie i ta twardsza stroną trzesz aż, ci ręce do kostek będą sięgać
. Nakładaj pasty niedużo 2-3 ziarnka grochu

Ok, a po tym Meguiar's Ultimate Compound jeszcze jakaś glinka, czy już tylko wosk?
P.S. i czemu twierdzisz, że tempo
P.S. i czemu twierdzisz, że tempo
wilk28 napisał(a):to ZŁOOOOOO.

Sabat napisał(a):Poprawić , nie usunąć
a nakładanie PB BH to jest bajka, a on naprawdę dużo ukrywa.
Uzywam tego, wiec cus wiem.. drobne rysy kryje, ale spodziewałem sie wiecej,bez szału. Z tymi rysami powyzej,cięzko. Aplikacja wiecej niz zadowalajaca.
Mandey, zajrzyj na forum: kosmetykaaut.pl tam dowiesz sie podstaw
Ok, dzięki. Poczytam i w razie czego będę Was męczyć dalej 

bo tempo więcej ci szkód narobi w postaci dodatkowych rysek i nie da ci takiego efektu kup ta próbkę pad i działaj oczywiście mówimy tu o ręcznej polerce nie maszynowo. Najpierw dokładnie umyj powierzchnie, wysusz, przejedz glinka jak jest taka potrzeba, spłucz obszar po glince, pasta ścierna potem ipa do odtłuszczenia i usunięcia pozostałości pasty na koniec cleaner i wosk
Jaki chcesz wosk nakładać??

Zaczynam się dopiero interesować detailingiem. Mazda ma stosunkowo uszanowany lakier, dlatego ją tylko myłem i co jakiś czas nakładałem pastę koloryzującą. Mitsubishi jak widać, lakier ma nieco zaniedbany i chciałbym go jakoś "podkolorować" i zabezpieczyć. Myślałem waśnie żeby najpierw go wypastować jakąś pastą ścierną, później nałożyć glinkę i wosk koloryzujący. Poprzedni właściciel dbał bardzo o środek samochodu, ale z zewnątrz niestety wygląda jak wygląda. Zlewał go jedynie wodą i nic poza tym, dlatego Was pytam jak mu pomóc.
Najpierw zrobię kilka poprawek blacharskich i dopiero na koniec chciałbym żeby ten lakier jakoś odżył.
Najpierw zrobię kilka poprawek blacharskich i dopiero na koniec chciałbym żeby ten lakier jakoś odżył.

i nie używaj wosku koloryzującego typu tutle wax bo jest nietrwały i do pierwszego mycia. Jak chcesz aby ci wosk poleżał kilka miechów to kup próbkę Finish Kare 1000P Hi-Temp koszt niewielki ok. 24zł ale na kilka razy ci starczy. Ew. możesz użyć politury która wyciągnie głębie z lakieru ale przez to wosk będzie krócej leżał. Jaki masz kolor auta??

Mandey napisał(a):Myślałem waśnie żeby najpierw go wypastować jakąś pastą ścierną
Wypastować to sobie możesz ale buty do kościoła
Mandey napisał(a):później nałożyć glinkę
Glinki się nie nakłada
Mandey napisał(a):Zaczynam się dopiero interesować detailingiem
Czeka Cię sporo czytania,tak jak podawał kolega centrum informacji masz na kosmetyka aut
Mandey napisał(a):Najpierw zrobię kilka poprawek blacharskich i dopiero na koniec chciałbym żeby ten lakier jakoś odżył.

Więc właśnie od tego zacznij
wilk28 napisał(a):Jaki masz kolor auta??
Czarny.

Sabat napisał(a):Spokojnie część nawet ręcznie wyciągnie.
Megs UC albo Urban Shine twarda strona tricolora i będzie zdecydowanie lepiej.
przejechalem caly samochod UC megsa ale spedzialem nad tym ponad godzine wiec moze tylko "odswierzylem" a chcialbym konkretniej to zrobic.
no wlasnie panowie ile czasu przy srednim nacisku (Megs UC+ waffle pad) powinienem poswiecic na zrobienie recznie np dzwi?
oczywiscie nie mysle calkowicie usunac swirlsow i rysek a jedynie zminimalizowac!!
Gdyby Stanisław Ignacy Mickiewicz to widzial, to gdyby żył to by sie w grobie przewrócił – F.Kiepski
ymcamazda napisał(a):przejechalem caly samochod UC megsa ale spedzialem nad tym ponad godzine wiec moze tylko "odswierzylem" a chcialbym konkretniej to zrobic.
Cały samochód w 1h?

- Od: 29 wrz 2006, 14:11
- Auto: Mazda6 GG 2.0 MZR-CD 2004
Sabat napisał(a): tyle to chyba na same drzwi bym poświęcił
hehhehehe balem sie zeby nie zepsuc
ale teraz juz wiem i chyba recznie to jeden element dziennie bede robil
Gdyby Stanisław Ignacy Mickiewicz to widzial, to gdyby żył to by sie w grobie przewrócił – F.Kiepski
Miesiąc spokojnie wytrzyma.
Co wy macie obsesje z tym PB BH?
Robiłem takie kanapki tylko z innym cleanerem i po 1,5 miesiącach 3-4 myciach bez QD siedziało.
buczos nakładaj.
PB Natty Bluex2 na lusso oro własnie konczy 3 miesiąc i dalej siedzi, chociaż odprowadzanie wody już pada.
Co wy macie obsesje z tym PB BH?
Robiłem takie kanapki tylko z innym cleanerem i po 1,5 miesiącach 3-4 myciach bez QD siedziało.
buczos nakładaj.
PB Natty Bluex2 na lusso oro własnie konczy 3 miesiąc i dalej siedzi, chociaż odprowadzanie wody już pada.
ja nie do ciebie 
generalnie jak ktoś się wypowiada o jakiejś politurze to zawsze, aa zaraz spłynie , albo krótko trzyma.
Krótko tzn ile? Letni wosk i tak teoretycznie krótko trzyma ( niektórym Natty blue schodzi po 2 myciach)
Wszystko zależy od przygotowanej powierzchni i użytkowania auta.
Ostatnio stanąłem pod jakąs lipą i zatkałem wosk zupełnie.
Pojechałem umyłem ręcznie i jest ok. Wosk letni który teoretycznie powienien szybko spłynąc
dwie warstwy i idzie już 3 miesiąc.
Następny pewnie będzie lusso chyba ściągnę pb i nałożę.
PB BH i PB WD to sa bardzo fajne produkty i chętnie także po nie sięgam więc smaruj i się nie oglądaj
BTW
Na zimę pewnie trafi to.
generalnie jak ktoś się wypowiada o jakiejś politurze to zawsze, aa zaraz spłynie , albo krótko trzyma.
Krótko tzn ile? Letni wosk i tak teoretycznie krótko trzyma ( niektórym Natty blue schodzi po 2 myciach)
Wszystko zależy od przygotowanej powierzchni i użytkowania auta.
Ostatnio stanąłem pod jakąs lipą i zatkałem wosk zupełnie.
Pojechałem umyłem ręcznie i jest ok. Wosk letni który teoretycznie powienien szybko spłynąc
dwie warstwy i idzie już 3 miesiąc.
Następny pewnie będzie lusso chyba ściągnę pb i nałożę.
PB BH i PB WD to sa bardzo fajne produkty i chętnie także po nie sięgam więc smaruj i się nie oglądaj
BTW
Na zimę pewnie trafi to.
Sabat napisał(a):generalnie jak ktoś się wypowiada o jakiejś politurze to zawsze, aa zaraz spłynie , albo krótko trzyma.
A myślisz że kładąc BH na Swirls-X to długo wytrzyma?Bo ja myślę że max do mc.
Swirl-X teoretycznie jest cleanerem, fakt dość dużo wypełnia. I tak jak piszesz miesiąc spokojnie wytrzyma.
Normalnie jeżeli byśmy trzymali tej marki to byś leciał tak
Swirl-x + Meguiar's Deep Crystal Polish + np NTX Tech Wax 2.0
I lusterko jest.
Natty blue na PB BH trzyma się całkiem zacnie.
Normalnie jeżeli byśmy trzymali tej marki to byś leciał tak
Swirl-x + Meguiar's Deep Crystal Polish + np NTX Tech Wax 2.0
I lusterko jest.
Natty blue na PB BH trzyma się całkiem zacnie.