Maciek90 napisał(a):... a dioda jak naciskam jakiś przycisk to miga.
Masz na myśli zapewne diodę w pilocie a nie jakąś dodatkową na desce rozdzielczej?
W wiekszości obecnie stosowanych alarmów stosuje sie kod zmienny w łączności pilota z centralką. Jednak czasem (szczególnie przy wolnej wymianie baterii) centralka może "zgubić" synchronizację z pilotem(-ami) i wówczas konieczne jest ponowne zaprogramowanie pilotów aby centralka "wiedziała z kim rozmawiać".
Ten pilot co posiadasz nie wygląda mi na oryginał z Mazdy więc nie pozostaje nic innego jak odszukać tą dołożoną centralkę i zobaczyć – może da się określić jej producenta i typ w celu znalezienie procedury programowania pilotów.
Sam początkowo szukałem oryginalnych pilotów (moje są na IR) ale w końcu kupiłem cały kompletny alarm, podłączyłem go i .... po kłopocie.
Proponuję Ci też pójść tą drogą bo jak będziesz dokładnie wiedział jaki masz zamontowany alarm (czy też samo sterowanie centralnym) to zawsze będziesz mógł sie postarać nawet o dodatkowe piloty (zwykle max 4 na raz mogą być obsługiwane).
Wymieniając centralkę na nową zyskujesz gwarancję tego, że wiesz co masz i jakimi funkcjami dysponujesz.
Powodzenia!
Marek