Pielęgnacja lakieru

Postprzez Tomek6 » 5 wrz 2012, 21:47

Ogarnąłbym Ci tą 3jkę, że byłbyś zadowolony, ale to za daleko. http://forum.kosmetykaaut.pl/index.php?redirect=index.php napisz w odpowiednim miejscu na tym forum, że zlecisz dekontaminację lakieru + zabezpieczenie woskiem i myślę, że ktoś się znajdzie z Twojego rejonu. Osoba prywatna zrobi to taniej niż firma detailingowa.
Forumowicz

Od: 5 lip 2009, 23:42

Postprzez Beny » 6 wrz 2012, 10:31

Tomek6 widzę że sie nieźle obłowiłeś na KA,wczoraj nie włączałem kompa i mnie taka wyprzedaż minęła <glupek2>

Mrj napisz do Malkolma lub @tomek@ są z twoich rejonów.

Lub firma http://forum.kosmetykaaut.pl/viewtopic. ... sc&start=0
Obrazek
Przemek...
Klubowicz

Od: 8 wrz 2006, 16:22
Auto: Mazda 6gh 2.5pb
Mazda Xedos 9 2.5V6 KL
Mazda 323f 2.0 V6 GT

Postprzez kubsztyk » 6 wrz 2012, 12:14

Beny napisał(a):Tomek6 widzę że sie nieźle obłowiłeś na KA,wczoraj nie włączałem kompa i mnie taka wyprzedaż minęła <glupek2>

Na tym KA nie da się nic kupić <dupa> Chciałem kupić RainX za małą kasę – już wykupione, zainteresował mnie inny produkt – już sprzedany.. <killer>
Forumowicz

Od: 25 gru 2010, 11:23
Auto: Volvo S60 2.0T 2006;
ex mazda 6 TDI '03

Postprzez Beny » 6 wrz 2012, 13:00

No trzeba mieć czasami szczęście,ja ostatnio kupiłem za 55zł lekko używany Wosk Collinite 476s i nówkę sztuke Naturall Look też jakoś za 50zł bo opakowanie było wgniecione :P
Obrazek
Przemek...
Klubowicz

Mazda Xedos 9 2.5V6 KL
Mazda 323f 2.0 V6 GT

Postprzez Tomek6 » 6 wrz 2012, 14:12

Beny napisał(a):Tomek6 widzę że sie nieźle obłowiłeś na KA,wczoraj nie włączałem kompa i mnie taka wyprzedaż minęła <glupek2>

Przez przypadek <lol> Napisałem wczoraj rano do Pawła z mxnowicki żeby zrobił dla mnie jakiś dobry zestaw z Lare EPL-41. Miałem brać u niego wszystko. Wchodzę wieczorem a tu DAS-6 Pro po taniości :D Resztę padów i pasty muszę domówić. Koniec końców wyszedłem 150zł taniej niż zestaw z Lare, ale maszyna jest używana i bez gwarancji – coś za coś ;)
Forumowicz

Postprzez Sabat » 6 wrz 2012, 18:14

Tomek6 napisał(a):

Przez przypadek <lol> Napisałem wczoraj rano do Pawła z mxnowicki żeby zrobił dla mnie jakiś dobry zestaw z Lare EPL-41. Miałem brać u niego wszystko. Wchodzę wieczorem a tu DAS-6 Pro po taniości :D Resztę padów i pasty muszę domówić. Koniec końców wyszedłem 150zł taniej niż zestaw z Lare, ale maszyna jest używana i bez gwarancji – coś za coś ;)

Ty to jestes :P
ja rano się loguje a tam już same resztki zostały :D
Chciałem właśnie maszynkę wciągnąć., nic trzeba być czujnym 24h ;D
Forumowicz

Od: 29 wrz 2006, 14:11
Auto: Mazda6 GG 2.0 MZR-CD 2004

Postprzez Beny » 7 wrz 2012, 09:11

Jeszcze wcześniej był Kastrel DAS-6 za 380 poszedł od razu.
Tomek będziesz się uczył na maździe polerować czy masz jakieś auto do testów :D

A co powiecie na kobietę w akcji :D Normalnie miażdży system
http://forum.kosmetykaaut.pl/viewtopic. ... sc&start=0

Jak mam nałożony wosk który za niedługo pewnie zmyje,jak powinienem przygotować powierzchnie pod następny,inny wosk?
Wystarczy mycie czy trzeba glinkować?
I czym myć żeby usunąć stary wosk?
Obrazek
Przemek...
Klubowicz

Mazda Xedos 9 2.5V6 KL
Mazda 323f 2.0 V6 GT

Postprzez Tomek6 » 7 wrz 2012, 11:13

Beny napisał(a):Jeszcze wcześniej był Kastrel DAS-6 za 380 poszedł od razu.

Spóźniłem się wtedy <lol> Naprawdę trzeba mieć fuksa na KA. Chociaż jest metoda, żeby wiedzieć o wszystkim w drugiej kolejności poza wystawiającym temat ;)

Beny napisał(a):Tomek będziesz się uczył na maździe polerować czy masz jakieś auto do testów :D

Mazda nie wymaga polerowania <faja> Na nią będę narzucał maszynowo cleanery ;)

W ramach testów będę chciał ogarnąć auta mamy i dziadka ;) Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Beny napisał(a):A co powiecie na kobietę w akcji :D Normalnie miażdży system
http://forum.kosmetykaaut.pl/viewtopic. ... sc&start=0

Tak jak ktoś napisał, moglibyśmy Justynie mikrofibry podawać <lol>

Beny napisał(a):Jak mam nałożony wosk który za niedługo pewnie zmyje,jak powinienem przygotować powierzchnie pod następny,inny wosk?

Samo mycie to moim zdaniem za mało. Glinka i cleaner proszę pana ;) A co będziesz kładł?
Forumowicz

Postprzez @tomek@ » 7 wrz 2012, 15:04

Beny napisał(a):Jak mam nałożony wosk który za niedługo pewnie zmyje,jak powinienem przygotować powierzchnie pod następny,inny wosk?

Tomek6 napisał(a):Samo mycie to moim zdaniem za mało. Glinka i cleaner proszę pana ;) A co będziesz kładł?

Ja mam inne zdanie,cleaner jak najbardziej,glinka nie z tego co wiem to nie dawno robiłeś korekcję wiec nie widzę potrzeby jechania całego samochodu glinką :)
Czym usuniesz stary wosk?A choćby właśnie cleanerem ;)
Obrazek
Forumowicz

Od: 6 sie 2008, 12:33
Auto: Jest:
Mazda mx 5 2.0NC 3rd generation
Mazda 121 DB 1.3 KAT:p
Było:
Mazda 323F BA 2.0 V6 KF
Mazda Mx5 NB 10th anniversary
Mazda 323F BA 1.5 Z5
Fiat cinquecento 700+gasss:)

Postprzez Beny » 7 wrz 2012, 23:16

Tomek6 napisał(a):A co będziesz kładł?
colli
@tomek@ napisał(a):Czym usuniesz stary wosk?A choćby właśnie cleanerem ;)
właśnie miałem tester i chyba nie starczy.

A jakiś płyn do mycia garów?Dużo osób z tego co widziałem na KA pierwsze mycie zaczyna od Ludwika :D
Obrazek
Przemek...
Klubowicz

Mazda Xedos 9 2.5V6 KL
Mazda 323f 2.0 V6 GT

Postprzez malkolm » 8 wrz 2012, 08:57

ludwik na 99% usunie stary wosk, tylko również wysuszy lakier, po takim myciu tym bardziej przydała by się jakaś odżywka .
jeśli masz jakiś szampon CG to możesz dać dwukrotnie więcej niż zaleca producent i również usunie wosk.
Forumowicz

Od: 12 lis 2008, 14:30
Auto: 626DiTD GF 1998, astra2

Postprzez Dominooo » 16 wrz 2012, 20:03

Dziś mordowałem się z lakierem na Magdzie.
Umyłem auto szamponem Nigrin, później w ruch poszła glinka Bilt Hamber Medium, następnie Ultimate Compound Meguiarsa i... i robota masakra. Wszytko ręcznie zajęło mi ponad 6 godzin. Nie wyrobiłem się ponieważ zaczęła robić się już rosa na dachu. Zostały mi drzwi przednie i tylne od strony kierowcy...
Jak skończę robić UC to muszę jeszcze polecieć Ultimate Polisch Pre-Waxing i na koniec mam wosk NXT 2.0. Wiedziałem, że długo to trwa, ale nie spodziewałem się, że nie skończę tego w jeden dzień.

Niestety jutro autem muszę jechać do pracy i dopiero po południu do tych zabiegów przystąpię. Tylko zastanawiam się czy mogę kontynuować pracę? Bo nie chciałbym zaczynać UC od nowa. Chciałbym tylko skończyć drzwi UC następnie UP PreWaxing i wosk.

Generalnie większych rys nie jestem w stanie zniwelować. Tylko drobne ryski i to z kłopotem. Niestety mam wiele odprysków na masce, kilka na dachu i niestety nie wygląda to najlepiej ale nic z tym nie zrobię. Głównym efektem było porządne oczyszczenie lakieru, delikatna polerka oczyszczająca i nadająca więcej głębi lakierowi oraz zabezpieczenie tego woskiem.
Obrazek
Forumowicz

Od: 1 wrz 2010, 05:47
Auto: マツダ 3 Y6 BK '05

Postprzez corrado1980 » 16 wrz 2012, 20:23

Witajcie ... po przejrzeniu forum http://www.forum.kosmetykaaut.pl – zapragnąłem doprowadzić lakier swojej fuly – do niemalże ideału !

To główne wady lakieru auta :

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Jako , że nie interesowałem się wcześniej temat odświeżania lakieru i jego regeneracją – prosiłbym innych o pomoc w wyborze środków , preparatów , itp .
Obrazek
Forumowicz

Od: 26 sie 2012, 21:22
Auto: Aurora Blue

Postprzez Don Corleone » 16 wrz 2012, 20:26

Dominooo zawsze tak jest za pierwszym razem :D
Mi pierwsza robota Miaty zajęła 10 godzin rozłożone na dwa dni pracy. Każdy następny raz to już połowa tego czasu mniej więcej :)

Dominooo napisał(a):Niestety jutro autem muszę jechać do pracy i dopiero po południu do tych zabiegów przystąpię. Tylko zastanawiam się czy mogę kontynuować pracę? Bo nie chciałbym zaczynać UC od nowa.

UC nie musisz zaczynać od nowa, bo to środek du usuwania zmatowień i wysycenie lakieru (głównie) i nie usuniesz ich bardziej ;)
Umyj tylko porządnie auto, no i zależnie od tego jak będzie wyglądało może jeszcze raz glinka przed robieniem reszty elementów.

Dominooo napisał(a):Generalnie większych rys nie jestem w stanie zniwelować.

UC Ci się nie uda. Do tego jest ScratchX:

corrado1980 to w dużej mierze wygląda jak ubytki klaru. Dobrze widzę?
Padre
Forumowicz

Od: 26 sty 2007, 11:14
Auto: BA KF->NB BP->FE 13B

Postprzez corrado1980 » 16 wrz 2012, 20:38

Don Corleone napisał(a):corrado1980 to w dużej mierze wygląda jak ubytki klaru. Dobrze widzę?

na słupku jest lekka dziurka <płacze> ale mam zamiar ją uzupełnić – korektorem , na narożniku tylnym była rysa głęboka więc ja wypełniłem korektorem – trochę niedbale – ale i tak miało to być polerowane .
reszta lakieru nie jest taka zła, mało ,,kółek" , rys – raczej płytkie ... wiec podpytuje tutaj i tam :D

takie gotowy zestaw chyba zastosuję , ułożony przez jednego z forumowiczów -kosmetyki aut ...

Zestawy: <500

Zestaw by pawelszakal:
1. Mycie – Meguiars Gold Class Car Wash
Cena: 35zl
2. Przygotowanie powierzchni – Glinka Bilt Hambler soft 100g
Cena: 32zl
3. Polerowanie – Meguiars Ultimate Compound
Cena: 55zl
4. Woskowanie – Meguiars 16# / Collinite 476 / Meguiars NXT2
Cena: 90zl
5. Konserwacja – Ultimate Quik Detailer
Cena: 55zl
6. Opony – Endurance High Gloss Meguiars
Cena: 45zl
7. Felgi – APC 1l
Cena: 34zl
8. Plastiki zewnetrzne – Gold Class Trim Detailer Meguiars
Cena: 32zl
9. Plastiki wewnetrzne – Meguiars Natural Shine
Cena: 45zl
10. Szyby – AG Car Glass Polish
Cena: 33zl
11. Mikrofibry – 3szt
Cena: 17zl
12. Aplikatory Meguiars (zolte) – 3szt
Cena: 27zl
Obrazek
Forumowicz

Postprzez Dominooo » 16 wrz 2012, 21:07

Don Corleone napisał(a):
Dominooo napisał(a):Generalnie większych rys nie jestem w stanie zniwelować.

UC Ci się nie uda. Do tego jest ScratchX.

I tym ScratchX rysy miejscowo polerować?

corrado1980 napisał(a):12. Aplikatory Meguiars (zolte) – 3szt.

Oprócz tych aplikatorów kup sobie aplikator Monster Shine Aplikator Tri-Color German. Dużo lepiej się trzyma w dłoni. Przed Tobą długa droga do doprowadzenia lakieru do perfectu :D a ręka może Ci odpaść jak zaczniesz pracować tą małą okrągłą gąbeczką Meguiarsa ;)

Generalnie pozostałe kosmetyki na liście są na "piątkę" :)
Obrazek
Forumowicz

Postprzez corrado1980 » 16 wrz 2012, 21:47

Dominooo napisał(a):
corrado1980 napisał(a):12. Aplikatory Meguiars (zolte) – 3szt.

Oprócz tych aplikatorów kup sobie aplikator Monster Shine Aplikator Tri-Color German. Dużo lepiej się trzyma w dłoni. Przed Tobą długa droga do doprowadzenia lakieru do perfectu :D a ręka może Ci odpaść jak zaczniesz pracować tą małą okrągłą gąbeczką Meguiarsa ;)

Generalnie pozostałe kosmetyki na liście są na "piątkę" :)

thx , dodałem ,,niemca" do listy zamówienia <cisza> , teraz tylko wybór polerki

szukam na allegro http://allegro.pl/listing.php/search?string=polerka+szlifierka&category=0&sg=1
Obrazek
Forumowicz

Postprzez Dominooo » 16 wrz 2012, 22:13

corrado1980 napisał(a):thx , dodałem ,,niemca" do listy zamówienia <cisza> , teraz tylko wybór polerki

szukam na allegro http://allegro.pl/listing.php/search?string=polerka+szlifierka&category=0&sg=1

A to inna bajka...
Look-nij na forum kosmetyka aut i zdobędziesz wiedzę odnośnie taniej maszyny polerskiej lub jak już idzesz po bandzie to fajna jest Meguaiars'a ;)
Do polerki potrzebujesz innych aplikatorów, więc lista jeszcze się powiększy :)
Obrazek
Forumowicz

Postprzez malkolm » 16 wrz 2012, 22:22

Don Corleone napisał(a):UC nie musisz zaczynać od nowa, bo to środek du usuwania zmatowień i wysycenie lakieru (głównie) i nie usuniesz ich bardziej

usuniesz tylko że nie ręcznie, uc na maszynie jest dość mocną pastą, szczególnie na mazdowskie miękkie lakiery

Don Corleone napisał(a):Umyj tylko porządnie auto, no i zależnie od tego jak będzie wyglądało może jeszcze raz glinka przed robieniem reszty elementów.

nie ma potrzeby stosowania glinki, umyj auto, wytrzyj i dodzieła

Dominooo napisał(a):
Generalnie większych rys nie jestem w stanie zniwelować.
[/quote]
dlatego ze ęcznie

Don Corleone napisał(a):UC Ci się nie uda. Do tego jest ScratchX:

możesz sprawdzić megsową listę past a z niej wynika że ScratchX jest słabszy od uc.
Forumowicz

Od: 12 lis 2008, 14:30
Auto: 626DiTD GF 1998, astra2

Postprzez Dominooo » 16 wrz 2012, 22:37

malkolm napisał(a):możesz sprawdzić megsową listę past a z niej wynika że ScratchX jest słabszy od uc.

Właśnie troszkę się zdziwiłem z tym ScratchX bo już gdzieś przeczytałem, że UC jest mocniejszy. Jeszcze bardziej dziwi mnie ten filmik na YT gdzie tak "ślicznie" wypolerowali gąbką ręcznie :)
Obrazek
Forumowicz