Zabezpieczenia antykradzieżowe

Postprzez JackB » 12 sie 2004, 07:13

qrna, wy tu o odsetkach, a mi chodziło o co innego,

"okularnik" był ubezpieczony na 130.000 PLN, PZU nie chciało wypłacić kasy z różnych względów (zaczęli wymyślać nawet, że ojciec kupując furę wiedział, że jest kradziona, a sprowadzał mu ją jakiś gościu z RFN, oczywiście auto było poobijane) i stary oddał sprawę do sądu, która się ciągnie od czerwca 98. Niby teraz 20 sierpnia ma zapaść wyrok, tylko PZU przysłało na rozprawę nowego radcę prawnego, który chce jeszcze robić jakieś ekspertyzy odnośnie tego systemu satelitarnego.
Mam jeszcze taką myśl, jeśli to był system satelitarny na potrzeby zlokalizowania skradzionego auta, to mógł on działać tylko i wyłącznie w Reichu, a w Polsce w tamtym okresie był tylko atrapą, i stąd moje pytanie od kiedy takie coś zaczęło działać w Polsce, i czy systemy zaistalowane poza Polską działałyby w Polsce

podpowiedźcie coś, please
Jacek
Forumowicz

Od: 29 kwi 2004, 14:18
Auto: Mazda 121 Canvas Top DB B3 '91

Postprzez Herdi » 12 sie 2004, 07:56

Tomasz760 napisał(a):Herdi z tego co wiem to odsetki ustawowe to na dzień dziisejszy to około 12 procent w skali rocznej wiec tą kwotę którą tam policzyłeś to jest z kosmosu – zbyt piękne by możliwe

Uuuuuuuu no coś ty – aż sprawdzę – bo to było może żeczywiście zbyt piękne :D
Pozdrawiam Herdi

Gravity Audio Experts
Forumowicz

Od: 16 lis 2003, 13:21
Auto: 323 1.8 GT

Postprzez polnik@studio » 12 sie 2004, 10:11

Mam jeszcze taką myśl, jeśli to był system satelitarny na potrzeby zlokalizowania skradzionego auta, to mógł on działać tylko i wyłącznie w Reichu, a w Polsce w tamtym okresie był tylko atrapą, i stąd moje pytanie od kiedy takie coś zaczęło działać w Polsce, i czy systemy zaistalowane poza Polską działałyby w Polsce

hmm system satelitarny ma to do siebie, że działa na cały świat (no prawie) i nie ma czegoś takiego jak na niemcy i koniec. Problem jest tego typu, że prawdopodobnie to o czym ty mówisz nie było włączone ponieważ taki system trzeba aktywować i opłacać co miesiądz stały abonament. Rozumiem, że takiej sytuacji nie było więc ten system był nieaktywny.
[url=http://www.polnik-studio.pl/]systemy informatyczne[/url] || [url=http://www.athleticshop.com.pl/]sprzęt fitness[/url] || [url=http://www.trampoliny.com.pl.pl/]trampoliny[/url] || [url=http://www.ogrodowe-meble.pl/]meble ogrodowe[/url]
Forumowicz

Od: 18 lis 2003, 16:31
Auto: Kia pro cee'd/ Toyota Starlet

Postprzez JackB » 12 sie 2004, 11:58

właśnie o to mi chodziło, nie płacisz abonamentu – nie działa system,

no i dlatego cały czas nasuwa się pytanie – czy wtedy w Polsce takie systemy działały, gdzie płaciłeś grubą kasę za abonament, a na drugi dzień okazywało się, że twoja beemka lub inne ustrojstwo jeździ po ulicami Moskwy lub St. Petersburga, bo tam go namierzył satelita :D , czy wtedy było to w powijakach
Jacek
Forumowicz

Postprzez Globy » 12 sie 2004, 12:03

Nie pamietam, kiedy to dokladnie bylo, ale jak bylem dzieckiem i ogladalem program "Auto" na TVP 2, prezentowali takie cos, na L... sie nazywalo (firma obslugujaca). To bylo dobrych pare lat temu.
Klubowicz

Od: 24 paź 2003, 22:02
Auto: C140 M120

Postprzez JackB » 12 sie 2004, 12:21

Globy napisał(a):Nie pamietam, kiedy to dokladnie bylo, ale jak bylem dzieckiem i ogladalem program "Auto" na TVP 2, prezentowali takie cos, na L... sie nazywalo (firma obslugujaca). To bylo dobrych pare lat temu.

chodzi o LoJack ?
Jacek
Forumowicz

Postprzez Globy » 12 sie 2004, 13:07

Tak.
Klubowicz

Od: 24 paź 2003, 22:02
Auto: C140 M120

Postprzez SANEONE » 12 sie 2004, 13:27

Ja mam tylko jedno pytanie. Bo rozumiem, że korzystne dla Twojego ojca byłoby posiadanie takiego systemu, tak? Taki system wymaga monitorowania przez specjalizującą się w tym firmę. TU może poprosić o dowód, że Twój tata korzystał z usług takowej firmy w tamtym czasie, co wtedy?
MX-6 – Streets will never be the same...
はやい マツダ〪
Forumowicz

Od: 12 sty 2004, 13:35
Auto: MX-6

Postprzez JackB » 12 sie 2004, 14:46

SANEONE napisał(a):Ja mam tylko jedno pytanie. Bo rozumiem, że korzystne dla Twojego ojca byłoby posiadanie takiego systemu, tak? Taki system wymaga monitorowania przez specjalizującą się w tym firmę. TU może poprosić o dowód, że Twój tata korzystał z usług takowej firmy w tamtym czasie, co wtedy?

jak był kupowany okularnik, to PZU stwierdziło w kwitach tylko istnienie takiego systemu, ale nie wymagało by był on uaktywniony, ponieważ nie dali mu na niego żadnej zniżki, wymagali tylko aby oprócz seryjnego alarmu i immobilisera zamontował blokadę na skrzynię biegów. Ten system satelitarny już był zamontowany jak stary go kupował w komisie.
Zresztą, czytając stronę firmy LoJack, coraz bardziej skłaniam sie ku temu, że była to jakaś wczesna wersja nawigacji satelitarnej, ponieważ na klapie bagażnika był zamontowany odbiornik sygnału GPS, a system pomocny przy lokalizacji skradzionego auta jest montowany tak, że nawet właściciel auta nie wie gdzie on jest.
Jacek
Forumowicz

Postprzez polnik@studio » 12 sie 2004, 15:51

że była to jakaś wczesna wersja nawigacji satelitarnej, ponieważ na klapie bagażnika był zamontowany odbiornik sygnału GPS,

Wydaje mi się, że to tylko zwykły GPS i nic ponad to niestety. System monitoringu GPS zawsze można wymontować i zamontować do innego auta. Przecież nikt by nie oddawał za darmo takiego systemu szczególnie, że pewnie poprzedni właściciel zakupił nowy samochód.
[url=http://www.polnik-studio.pl/]systemy informatyczne[/url] || [url=http://www.athleticshop.com.pl/]sprzęt fitness[/url] || [url=http://www.trampoliny.com.pl.pl/]trampoliny[/url] || [url=http://www.ogrodowe-meble.pl/]meble ogrodowe[/url]
Forumowicz

Od: 18 lis 2003, 16:31
Auto: Kia pro cee'd/ Toyota Starlet

Postprzez Carrrlos » 12 sie 2004, 18:06

tco_tm napisał(a):
plus odsetki

Odsetki? Buahaha :(. Gdyby odsteki cos znaczyly dla TU, to nigdy, ale to nigdy nie opoznialiby sie tak z wyplatami OC/AC. Sredni czas oczekiwania na AC to 2-3 miesiace. Na OC (tu mam doswiadczenie) nie raz czekalem ponad dwa razy dluzej, niz ustawa przewiduje. Ostatnio czytalem, ze czlowiek za 19-miesieczne opoznienie odszkodowania na kwote 4000PLN dostal odsetki niecale 30PLN (naliczone przez TU).

tu sprawa skończy sie w sądzie a nie na widzismisie TU i ich Odestkach, przykład który przytoczyłeś jaest jak najbardziej adekwatny, 4000 zł na 19 m-cy da ci włsanie coś koło 30 zł, pewnie to jeszcze wyliczneia z czasu (rok, pół temu) gdy stopy były najniższe od kilku lat.
Ale merol za np. 90 tysiaków i odestki od tej kwoty za czasów gdy była inna konikunktura / tfu np. stopy redyskontowe i np. osdestki ustawowe na poziomie np. 25-30% rocznie, to już nie 30 zł
Forumowicz

Od: 21 paź 2003, 21:49

Postprzez Carrrlos » 12 sie 2004, 18:12

JackB napisał(a):
Globy napisał(a):Nie pamietam, kiedy to dokladnie bylo, ale jak bylem dzieckiem i ogladalem program "Auto" na TVP 2, prezentowali takie cos, na L... sie nazywalo (firma obslugujaca). To bylo dobrych pare lat temu.

chodzi o LoJack ?

Lo jack był kiedyś i pewnie jest nadal monitorowany przez radiowozy z 4 antenkami (na pewno takie widzeiiście) i jest to taki pół środek, niezawodny jest system oparty na połączniu minitorowania w systemie GSM/GPS. koszt montażu ok. od 2000 zł przy zakupie auta, abonament ok. 200 zł – wiec wcale nie jakies tam kolosalne koszta. niestety jak każda elektronika potrafi fałszywie alarmować, np. przy chowaniu auta do podziemnych garaży, szczególnie wielopoziomowych a takich np. w W-wie jest już ze 200.
poza tym jak każdą elektronikę, w tym sygnał GSM i/lub GPS można zakłucić i ekranować.
niemniej jednak charakterystyczna antena monitoringu GPS działa na złodzieja prewencyjnie
Forumowicz

Postprzez Krzysztof_323F » 27 paź 2004, 17:58

Witam

Co sądzicie o kupnie systemu GPS zamiast standardowego autoalarmu typu antynapad?
Ceny juz nie sa takie straszne, a w razie (odpukac) kradzieży mozna samemu namierzyc auto. Wiadomo jak dziala nasza policja. Zanim sie rusza, powypisuja te wszystkie papierki to minie 100 lat.

Prosze o opinie

Krzysztof_323F
Początkujący

Od: 19 lis 2003, 12:07
Auto: Mazda 626 '98

Postprzez profesor » 27 paź 2004, 18:39

Nie mozna namierzyc bo zlodzieje maja np krotkofalowki ktore zagluszaja sygnal nadawany przez gps.
Tak czy siak jak beda chcieli to ukradna a ty go nie znajdziesz.
Polecam poduszke z haczykami albo gaz :D
Forumowicz

Od: 27 sie 2004, 10:17
Auto: Mazda 323f 1.6 16v 1991r

Postprzez Rokoś » 27 paź 2004, 19:21

najpierw musza wiedziec ze gps jest zamontowany w danym aucie...
Forumowicz

Od: 12 sie 2004, 21:39
Auto: sprzedany

Postprzez Waclaw_Szubert » 27 paź 2004, 19:30

Krzysztof_323F napisał(a):Co sądzicie o kupnie systemu GPS
Ceny juz nie sa takie straszne

To prawda cena zestawu jest nawet przystepna ale z tego co wiem placi sie odpowiednie abonamenty miesiecznie i z tego powodu jest to jeszcze wydatek dosc spory – jak dla mnie :(
pozdrawiam
Wacław Szubert
Forumowicz

Od: 28 sie 2004, 12:33
Auto: AUDI A6 2.5 TDI QUATRO

Postprzez profesor » 27 paź 2004, 19:30

A Ty myslisz ze oni kradna auta od tak sobie ??.
Zlodzieje to nie banda dzieciakow. To dobrze zorganizowana grupa przestepcza. Moga cie rozpracowywac tygodniami , jednak jezeli beda chcili ukrasc to i tak ukradna. A krotkofalowki biora sobie od tak -asekuracyjnie.
Forumowicz

Od: 27 sie 2004, 10:17
Auto: Mazda 323f 1.6 16v 1991r

Postprzez Carrrlos » 27 paź 2004, 20:50

monitoring pojazdów nierówny monitoringowi pojazdów – odradzam firmy, które montują zabawki po GPSie i GSMie za 500 zł z abonamentem po 50 zł, to byle chłystek wyrwie z flakami ewentulanie zagłuszy sygnał (ekran), nie mam problemu. monitoring to uzupełnienie systemu ochrony pojazdu, z doświadczenia moich klientów najskutecznijesze jest 2 zabezpieczenia elektroniczne z czego jedno zasadnicze widoczne dla zmyłki, drugie niestandardowe, proste zwykłe, wręcz Heńkowe, no i jakies konkretne zabezpiecznie mechaniczne typu blokada skrzyni, ale też określonego typu, tylko bolec, możliwie krótki, rozparty na zamku i kawałku płaskownika po drugiej stronie, inne starego typu multilock, pałąki dookoła lewarka załatwia się w max. 10 sekund., zwykłe bolce oparte tylko na zamku też załatia się w 15 sekund.... a klient o tym nie wie.

oczywiście ma to sens przy zabezpieczaniu auta powyzej 60 tysięcy, bo robienie fortecy w aucie za 15 kawałków to pomyłka. a podstawa to AC, przynjamnije śpisz spokojnie

więcej info na priv
Forumowicz

Postprzez AleXandeR » 28 paź 2004, 01:04

Ja zabezpieczam samochód samoróbą. Znajomy elektronik samochodowy się tym zajął i już przygotowuje. Będzie to podwójne zabezpieczenie – odcięcie zapłonu i paliwa. Po wyłączeniu stacyjki automatycznie będzie się uzbrajało a wyłączenie będzie polegało na wykonaniu odpowiedniej kombinacji czynności – coś w stylu włącz nawiew na 2, naciśnij pedał hamulca, poruszaj lewym lusterkiem i podłub w nosie :). Koszt części + robocizna około 150 – 200 zł. I jest to dużo lepsze rozwiązanie niż alarmy, które złodziej i tak mają rozplanowane.
Forumowicz

Od: 1 lip 2004, 21:53
Auto: GE FP '97

Postprzez Krzysztof_323F » 28 paź 2004, 10:04

"oczywiście ma to sens przy zabezpieczaniu auta powyzej 60 tysięcy, bo robienie fortecy w aucie za 15 kawałków to pomyłka. a podstawa to AC, przynjamnije śpisz spokojnie"

No własnie, wszyscy za kazdy razem mowia o super zlodziejach, ktorzy sa wykwalifikowani w swoim fachu, ktorzy obserwuja auto kilka tygodni. Podjezdzaja tirem zeby auto zagluszyc w naczepie itp. Ludzie czy taki zlodziej kradnie samochod warty 10 000zł czy 20 000zł ????
Tego typu samochody kradną gówniarze, ewentualnie zwykli zlodzieje. To nie znaczy ze sie nie znaja na sprawie, ale bez przesady. Natomiast AC od 20 000 jest droższe niz GPS. No i jak kupisz lepszy GPS to mozna go potem przelozyc do nastepnego samochodu.
Początkujący

Od: 19 lis 2003, 12:07
Auto: Mazda 626 '98