nakrętki felg stalowych i alu
1, 2
Ja używam tych samych nakrętek do stalówek i do alu, a więc można
Musisz tylko sprawdzić czy ich łepek pasuje do wycięć w felgach, bo są chyba różne wersje : stożkowe, kuliste, płaskie? Ja mam np takie ścięte na kształt stożka i okazało się, że podpasowały
Pozdrawiam
Musisz tylko sprawdzić czy ich łepek pasuje do wycięć w felgach, bo są chyba różne wersje : stożkowe, kuliste, płaskie? Ja mam np takie ścięte na kształt stożka i okazało się, że podpasowały
Pozdrawiam
Poznasz głupiego po postach jego

- Od: 23 sie 2006, 20:59
- Auto: Prelude BB9
Lukano napisał(a):Różnią się stożkiem
czasem i długościa samej nakrętki, zależy od felg
Felgi stalowe –> nakrętki kuliste
Do zdecydowanej większości ALUFELG –> nakrętki stożkowe
Są wyjątki np. seryjne (OEM) Alusy Hondy, Rovera –> nakrętki kuliste
Czasem trafiają się felgi z bardzo wąskimi otworami –> trzeba zastosować np. śruby na imbusa.
Do zdecydowanej większości ALUFELG –> nakrętki stożkowe
Są wyjątki np. seryjne (OEM) Alusy Hondy, Rovera –> nakrętki kuliste
Czasem trafiają się felgi z bardzo wąskimi otworami –> trzeba zastosować np. śruby na imbusa.
- Od: 1 lis 2006, 15:47
- Auto: Galaxy MK2 2.3
nie moge uzyskac jednoznacznej odpowiedzi na pytanie czy do felg alu uzywa sie nakretek z ruchoma podkladka czy zwyklych?? co daja nakretki z ruchoma podkladka i w jakim celu sie je stosuje??
-
lesnik201
pokaż zdjęcie są róąne z ruchoma podkąładka
Ja miłem felgi stalowe z nakrętmaki kulistymi od oryginalnych alu xedosa.
Teraz kupiłem 2 kompety felg od mitsubishi i dokupiłem do nich nakrętki z płaską podkładka ruchomą.
do felg stalowych raczej można zastosowac nakrętki kuliste i stozkowe
a do aluminiowych stosuje się takie jak trzeba
Ja miłem felgi stalowe z nakrętmaki kulistymi od oryginalnych alu xedosa.
Teraz kupiłem 2 kompety felg od mitsubishi i dokupiłem do nich nakrętki z płaską podkładka ruchomą.
do felg stalowych raczej można zastosowac nakrętki kuliste i stozkowe
a do aluminiowych stosuje się takie jak trzeba
Stożek w nakrętkach do alusów zazwyczaj jest znacznie większy (szerokośc powierzchni roboczej) aby sie nie wgniatał w aluminium, ja musiałem dokupić owszem dało sie zakręcić na nakrętkach od stalowych ale strasznie głęboko wpadały w niazdo i zajmowało tylko połowę jego powierzchni roboczej. Kupiłem ładne chromowane kryjące gwint za 3,50 sztuka na allegro.
- Od: 20 lip 2005, 16:56
- Auto: Focus I TDCi
Wybaczcie być może niepotrzebny temat i głupie pytanie, ale pierwszy raz użytkuję prywatne auto i na niektóre rzeczy nigdy nie zwracałem uwagi, a nie znalazłem nigdzie odpowiedzi.
Wymieniam koła letnie z felgami alu na zimowe z felgami stalowymi i z tego co się zorientowałem śruby powinny być inne do stalowych.
Czy śruby do felg stalowych są identyczne niezależnie od modelu i marki czy jednak muszą mieć konkretne wymiary?
Wymieniam koła letnie z felgami alu na zimowe z felgami stalowymi i z tego co się zorientowałem śruby powinny być inne do stalowych.
Czy śruby do felg stalowych są identyczne niezależnie od modelu i marki czy jednak muszą mieć konkretne wymiary?
Saludos
- Od: 8 paź 2008, 13:59
- Auto: Mazda 6 2.0 CiTD 121 KM GG
Mówisz o nakrętkach
Są uniwersalne.
Globy napisał(a):Mówisz o nakrętkachSą uniwersalne.
No właśnie chyba nie.
Ja miałem inne do stalowych i alu.
Nakrętki do felg stalowych miały półokrągły kołnierz, który styka się z felgą a te do alusów były stożkowe.
Choć nie wiem czy tak jest we wszystkich.
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
- Od: 13 lut 2007, 17:01
- Auto: było 626 DITD 2000 GW 74KW,
jest 626 2.0 FS 100 kW HP
Zależy od kąta stożka, jeśli nie jest zbyt ostry to nakrętki od alu dadzą radę ze stalowymi felgami. Taki temat już był więc ten grzecznie czeka na kosz 
Trusted computing – Yes or No?
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
do wszystkich felg stalowych (z tego co mi wiadomo) powinno się stosować nakrętki KULISTE (sferyczne)
do większości felg ALU – nakrętki stożkowe
wyjątkiem są np. oryginalne Alu Honda/Rover –> nakrętki sferyczne
do większości felg ALU – nakrętki stożkowe
wyjątkiem są np. oryginalne Alu Honda/Rover –> nakrętki sferyczne
- Od: 1 lis 2006, 15:47
- Auto: Galaxy MK2 2.3
1, 2