Co robi Webasto podczas jazdy?

Postprzez lchmiel » 7 lis 2007, 16:03

Przejrzałem wiele tematów, może jestem za głupi, ale czegoś nie rozumiem.

W temacie "Diesel –> Średnie spalanie Mazd z silnikiem diesla" napisano 13 Cze 2007:
Pawnik napisał(a):Niestety komp zaniża, nieraz znacznie (...) Pytanie tylko dlaczego: webasto?)

Czy to znaczy, że Webasto grzeje nie tylko na postoju, gdy silnik nie chodzi i nie może grzać, ale także w czasie jazdy? A po co, skoro silnik i tak wytwarza ciepła w bród?

Może mi ktoś napisze, co robi to Webasto i po co, gdy się normalnie jedzie. Szukam Diesla i chętnie razem z nim będę miał Webasto i sto innych fajnych udogodnień, ale chciałbym wiedzieć, do czego mi to...

Pytam tu, a nie w "Dieslu", bo to cudo może się zdarzyć i w benzynowym.
LCHMIEL
Stale pod wrażeniem M6! Nawet mimo DPF. A minęły już lata.
Forumowicz

Od: 19 sie 2007, 13:46
Auto: M6 – GJ SDN 2.2 D 150 KM SkyEnergy '15

Postprzez qlesh » 7 lis 2007, 16:25

lchmiel proszę Cię bardzo http://www.moto.gda.pl/o_p_w.htm?id_modelu=31
Poczytaj, a będziesz wiedział co to webasto i do czego służy :)
Pozdrawiam.
Noś odblaski i żyj When I go driving I stay in my lane but getting cut off it makes me insane I open the glove box reach inside I'm gonna wreck this fucker's ride...Obrazek
Forumowicz

Od: 10 lut 2005, 03:28
Auto: matyczna ośmiobiegowa

Postprzez Grzyby » 7 lis 2007, 16:35

qlesh, fajny artykuł ale raczej nie odpowiada na pytanie zadane przez lchmiela

lchmiel napisał(a):Może mi ktoś napisze, co robi to Webasto i po co, gdy się normalnie jedzie

:)
Powinno się wyłączać po odpaleniu silnika.
Obrazek
d.pa
Forumowicz

Od: 3 paź 2004, 23:09
Auto: Peugeot 508 Hybrid4 '13
Suzuki Aerio 2.3l LPG '06
Renault Trafic 1.6 TT '16
Fiat Doblo 1.6 16V '01
Dacia DV 1.6 LPG '14
Fiat Ducato Pilote First 62A, 2.5TDI, '98
Burstner Amara 535TK

Postprzez qlesh » 7 lis 2007, 16:48

Grzyby odpowiada :P napisane tam jest, że jest to ogrzewanie postojowe <jupi> a jak sama nazwa mówi, działa na postoju.
:)
Zresztą takich czy podobnych artykułów o webasto jak i o wszystkim innym można w necie znaleźć zatrzęsienie.
Noś odblaski i żyj When I go driving I stay in my lane but getting cut off it makes me insane I open the glove box reach inside I'm gonna wreck this fucker's ride...Obrazek
Forumowicz

Od: 10 lut 2005, 03:28
Auto: matyczna ośmiobiegowa

Postprzez mcbeth » 7 lis 2007, 16:58

Jak samochód jedzie a silnik jest zimny (<7*C) to webasto też pracuje – silnik szybciej osiąga właściwą temperaturę.
2B || !(2B) ? by mcbeth
Obrazek
Forumowicz

Od: 12 lut 2007, 14:29
Auto: M6 GG1 MZR-CD 143KM '07 Active+ / Legacy 2.0R 165KM AT S-AWD '07

Postprzez Pawnik » 7 lis 2007, 17:24

Oczywiście, że pracuje w czasie jazdy, a w samochodach bez sterowania ręcznego pracuje w y ł ą c z n i e w czasie jazdy w trybie dogrzewacza silnika. Obecnie przy niskich temp. webasto pracuje samoczynnie jakiś czas ( do minuty )nawet po wyłączeniu silnika jezeli jazda była krótka. Twierdzenie, ze diesel wytwarza wbród ciepła, dotyczy tylko długich odcinków tras. W miom poprzednim dieslu, bez dogrzewacza silnik osiągał roboczą temp. dopiero po 10 km.
Forumowicz

Od: 12 mar 2007, 21:45
Auto: Mazda 6 Kombi MZR-CD 136 PS

Postprzez lchmiel » 8 lis 2007, 22:28

Wielkie dzięki, szczególnie mcbethowi i Pawnikowi za odpowiedzi krótkie a celne. Jak teraz widzę, równie zwięźle jest na stronie firmy.
Artykuł pokazany przez qlesha też jest OK, choć rzeczywiście już wcześniej wiedziałem mniej więcej to, co tam jest napisane, a pytanie dotyczyło tylko działania w czasie jazdy.

A przy okazji dowiedziałem się, że
Pawnik napisał(a):w samochodach bez sterowania ręcznego [Webasto] pracuje w y ł ą c z n i e w czasie jazdy w trybie dogrzewacza silnika
, czyli warto będzie popatrzeć, czy samochód, który dopiero kupię, będzie miał sterowanie ręczne tego urządzenia, czy nie.

Na marginesie Jak byłem w wojsku, a było to ze 20 lat temu, w kilku samochodach było ogrzewanie postojowe. Nazywało się to w żargonie żołnierzy dewasto. Nie miało żadnych napisów i zastanawialiśmy się, skąd taka nazwa? Nie od dewastacji! A może to symbol – jakieś DE WA 100 czy co? A to była pewnie sprawa tajna, że w socjalistycznych samochodach STAR jest instalowane urządzenie rodem z za TEJ akurat granicy! (Choć pewnie to, co tam było zamontowane, to nie był niemiecki oryginał.)
Ostatnio edytowano 12 lis 2007, 12:16 przez lchmiel, łącznie edytowano 1 raz
LCHMIEL
Forumowicz

Postprzez Gawro57 » 9 lis 2007, 00:44

Tak będziesz mógł zobaczyć .Ja zasiądziesz za kierownicą to na wysokości lewgo kolana w desce rozdzielczej na dole jest schowek i jak go otworzysz i zobaczysz coś w rodzaju elipsowatego zegara – to masz webasto ster.ręcznie a jak będzie tylko pusty mały schowe (jak u mnie) to go nie masz.
Jestem zauroczony moją Mazdą...
Link do wykresów z hamowni: str.2
http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.ph ... c&start=15
1) momentu obrotowego w NM 2) mocy w KM
Forumowicz

Od: 14 gru 2006, 12:37
Auto: Mazda6 2002 – 136 KM hatchback

Postprzez lchmiel » 9 lis 2007, 12:29

Dziękuję! I dziękuję też za tę deklarację:
Gawro57 napisał(a):Jestem zauroczony moją Mazdą

Może i ja za jakiś czas tak napiszę.
LCHMIEL
Forumowicz

Postprzez Aroz » 12 lis 2007, 09:24

Gawro57 napisał(a):Tak będziesz mógł zobaczyć .Ja zasiądziesz za kierownicą to na wysokości lewgo kolana w desce rozdzielczej na dole jest schowek i jak go otworzysz i zobaczysz coś w rodzaju elipsowatego zegara – to masz webasto ster.ręcznie a jak będzie tylko pusty mały schowe (jak u mnie) to go nie masz.

Panowie, niedawno kupiłem Premacy w dieslu i mam z lewej strony przy kolanie wyświetlacz od webasta,wychodzi na to,że sterowany recznie,bo sam nigdy się nie załącza. Czy mógłby ktoś napisać jak dokładnie się to obsługuje,bo w tej materii jestem kompletnie zielony,a nie chcę bawiąc się tym urządzonkiem czegoś schrzanić. Webasto na pewno działa, udało mi się je raz odpalić sam nie wiem do końca w jaki sposób.Miałby ktoś jakąś instrukcję obsługi? Urządzenie ma na małym wyślwietlaczu napis "Webasto" i tylko tyle.
Początkujący

Od: 6 lis 2007, 14:13
Auto: Premacy, 2002r., diesel, 74KW

Postprzez lchmiel » 11 maja 2008, 14:20

lchmiel napisał(a):Dziękuję! I dziękuję też za tę deklarację:
Gawro57 napisał(a):Jestem zauroczony moją Mazdą

Może i ja za jakiś czas tak napiszę.

No i wreszcie – mam ją, i rzeczywiście – jestem zauroczony :D . Choć zdalnego sterowania i w ogóle opcji postojowego ogrzewania nie ma – tylko dogrzewanie. Ale to nic! Jest znakomita!
LCHMIEL
Forumowicz