CB Radio
Witam
Czy ktoś zna jakiś dobry sklep z CB na terenie Będzina, Dąbrowy Górniczej , sosnowca bądz okolic?
Czy ktoś zna jakiś dobry sklep z CB na terenie Będzina, Dąbrowy Górniczej , sosnowca bądz okolic?
- Od: 20 lut 2009, 08:55
- Auto: Mazda 626 2.0 DITD 2000 r.
Marek co myślisz o kombinowaniu z anteną polegającą na zmianie podstawy z magnetycznej na stały uchwyt montażowy z główką i promiennika z 60cm na 170 cm?? Czyli z mojej Sirio Mini Snake zostało by tylko zaznaczone

Domyślam się, że ta modyfikacja może nie mieć najmniejszego sensu pod względem ceny chińszczyzny dostępnej na rynku (przykład http://www.mastertrade.pl/antena-lemm-1 ... cPath=9_18) ale koszt to też tragedii by nie robił. 70 zł za uchwyt z kablem i promiennik. Ciekawe jaką moc mogłaby uzyskać ta antena i jaki zysk by na niej był.
Linki do:
promiennika http://www.mastertrade.pl/pret-stalowy- ... cPath=9_19
uchwytu http://www.mastertrade.pl/przewod-anten ... cPath=9_19

Domyślam się, że ta modyfikacja może nie mieć najmniejszego sensu pod względem ceny chińszczyzny dostępnej na rynku (przykład http://www.mastertrade.pl/antena-lemm-1 ... cPath=9_18) ale koszt to też tragedii by nie robił. 70 zł za uchwyt z kablem i promiennik. Ciekawe jaką moc mogłaby uzyskać ta antena i jaki zysk by na niej był.
Linki do:
promiennika http://www.mastertrade.pl/pret-stalowy- ... cPath=9_19
uchwytu http://www.mastertrade.pl/przewod-anten ... cPath=9_19
www.mtj.auto.pl
- Od: 7 lut 2008, 01:20
- Auto: była eFka BaGietka '92 jest
Accord CG8 1.8 16V
Pinki, poczytaj trochę na temat krótkofalarstwa i anten CB a się dowiesz, że takie mieszanie promiennika i cewki nic dobrego Ci nie da jak tego nie wyliczysz.
poza tym kupisz bardzo dobra antenę montażową już za 100zł, wiec po co kombinować. no i jeszcze to co wykombinujesz to jak to wystroisz?
poza tym kupisz bardzo dobra antenę montażową już za 100zł, wiec po co kombinować. no i jeszcze to co wykombinujesz to jak to wystroisz?
-
www.czelej.net
- Od: 4 lut 2008, 02:41
- Auto: GH '10 L5 125KW
CR '08 LF 107KW
Witam!
Trochę urlopuje więc mam ograniczony dostęp do netu
Modyfikację Pinki'ego polegającą na przeniesieniu antenki z podstawy magnetycznej na jakikolwiek uchwyt nie powinno stanowić problemu.
Ale od podstawy zazwyczaj odczepiasz całość a nie tylko "główkę".
W przypadku pokazanej anteny nie jest to problemem.
Ale zapewne chodzi Ci o co innego: stara główka + sam "bacik"??
Promiennik (czyli ten sam "bacik") MUSI współgrać z cewką anteny (wewnątrz tego "czarnego" na przedstawionej fotce).
Dobranie osobnej cewki z jakiejś anteny (najczęściej nieznanej) + do tego bat o nieokreślonym zastosowaniu to niezbyt łatwe połączenie – bez lepszego miernika antenowego raczej tego nie złożysz aby dobrze działało.
Może sie okazać, ze antena np. będzie się stroiła np. dla częstotliwości 35MHz a nie w paśmie CB
Czyli dokładnie to co napisał kol. Plaster.
Nie mówię, że to nie jest niemożliwe – da się to zrobić ale .... sporym kosztem, czasem, próbami itd.
Trochę urlopuje więc mam ograniczony dostęp do netu
Modyfikację Pinki'ego polegającą na przeniesieniu antenki z podstawy magnetycznej na jakikolwiek uchwyt nie powinno stanowić problemu.
Ale od podstawy zazwyczaj odczepiasz całość a nie tylko "główkę".
W przypadku pokazanej anteny nie jest to problemem.
Ale zapewne chodzi Ci o co innego: stara główka + sam "bacik"??
Promiennik (czyli ten sam "bacik") MUSI współgrać z cewką anteny (wewnątrz tego "czarnego" na przedstawionej fotce).
Dobranie osobnej cewki z jakiejś anteny (najczęściej nieznanej) + do tego bat o nieokreślonym zastosowaniu to niezbyt łatwe połączenie – bez lepszego miernika antenowego raczej tego nie złożysz aby dobrze działało.
Może sie okazać, ze antena np. będzie się stroiła np. dla częstotliwości 35MHz a nie w paśmie CB
Czyli dokładnie to co napisał kol. Plaster.
Nie mówię, że to nie jest niemożliwe – da się to zrobić ale .... sporym kosztem, czasem, próbami itd.
Ford C-MAX 1.6TDCi & AR 156 2.0TS & Honda Shadow VT1100 C3 Aero ’99
Były:
323F BA Z5 & Xedos 9 KL ’01
Honda Shadow VT1100C2 Sabre ’03
Honda Shadow VT500C '84
Były:
Honda Shadow VT500C '84
Dzięki chłopaki za odpowiedzi. Jestem takim małym kombinatorem a to by było jakieś nowe wyzwanie. Ale widzę, że to nie ma najmniejszego sensu, więc dam sobie z tym spokój. Może rzeczywiście kupię całą nową antenę na uchwycie montażowym.
Jeszcze raz dzięki.
A tak z nieco innej beczki. Bawił się ktoś w wzmocnienie U520?? Jest sens się zagłębiać w temacie, żeby przykładowo dać mu 7W na wyjście??
Jeszcze raz dzięki.
A tak z nieco innej beczki. Bawił się ktoś w wzmocnienie U520?? Jest sens się zagłębiać w temacie, żeby przykładowo dać mu 7W na wyjście??
www.mtj.auto.pl
Accord CG8 1.8 16V
Pinki napisał(a):Bawił się ktoś w wzmocnienie U520?? Jest sens się zagłębiać w temacie, żeby przykładowo dać mu 7W na wyjście??
Nie ma sensu (moim zdaniem) jeśli chcesz porządnie nadawać spraw sobie Alana 87 stary sprzęt, ale na wyjściu ma 12W. Będziesz dobrze i daleko słyszalny.
Teraz nie pora myśleć o tym, czego ci brak.
Lepiej pomyśl, co możesz zrobić z tym, co masz.
— Ernest Hemingway
Lepiej pomyśl, co możesz zrobić z tym, co masz.
— Ernest Hemingway
- Od: 27 lip 2010, 17:56
- Auto: Mazda 626 V GW 1998 r. 2.0 Pb 85KW 115KM
Hehehe – te 7W nieźle mnie ubawiło.
Pamiętaj, że aby u Twojego korespondenta Twoj sygnał wzrósł o 1S to musisz moc zwiększyć w takim radiu czteroktrotnie!
Więc krótko: te tylko 7W nic Ci nie da.
Owszem – "przeróbka" radia jest możliwa ale ... będzie to kosztowne.
Znacznie lepiej jest zainwestować w dobrą antenę, jej prawidłowy montaż i zestrojenie bo tym sposobem uzyskasz najlepsze efekty.
Można też zainwestować w lepszy mikrofon albo ... lepsze radio – zależy ile tylko nasz "nadwyżki" PLN
Pamiętaj, że aby u Twojego korespondenta Twoj sygnał wzrósł o 1S to musisz moc zwiększyć w takim radiu czteroktrotnie!
Więc krótko: te tylko 7W nic Ci nie da.
Owszem – "przeróbka" radia jest możliwa ale ... będzie to kosztowne.
Znacznie lepiej jest zainwestować w dobrą antenę, jej prawidłowy montaż i zestrojenie bo tym sposobem uzyskasz najlepsze efekty.
Można też zainwestować w lepszy mikrofon albo ... lepsze radio – zależy ile tylko nasz "nadwyżki" PLN
Były:
Honda Shadow VT500C '84
Były:
Honda Shadow VT500C '84
Podczepiam się do tego wątku.
Nie wiem czy było to już poruszane czy nie
Ktoś ostatnio mi mówił, że moja antena samochodowa od radia nada się do podłącznia do tego również cb radia.
Link do anteny
Wygląda ona tak jak na zdjęciu, ale oprócz tego głównego "druta" jest jeszcze drugi biegnący dookoła i właśnie do niego ponoć da się podłączyć cb. Moje pytanko brzmi jak to zrobić?
Kiedy odkręce antenę to widać tylko śrubę i nic więcej..
Nie wiem czy było to już poruszane czy nie
Ktoś ostatnio mi mówił, że moja antena samochodowa od radia nada się do podłącznia do tego również cb radia.

Wygląda ona tak jak na zdjęciu, ale oprócz tego głównego "druta" jest jeszcze drugi biegnący dookoła i właśnie do niego ponoć da się podłączyć cb. Moje pytanko brzmi jak to zrobić?
Kiedy odkręce antenę to widać tylko śrubę i nic więcej..
- Od: 30 lip 2009, 11:01
- Auto: m6
Zapomnij siwy o używaniu tej anteny do cb.
Ten "ktoś" zapewne cos takiego miał na myśli:
http://www.allegro.pl/antena-samochodowa-triflex-sirio-3-systemowa-i1231643494.html
Ale i tak nie oczekuj dalekich łączności – praw fizyki nie zmienisz.
Ten "ktoś" zapewne cos takiego miał na myśli:

Ale i tak nie oczekuj dalekich łączności – praw fizyki nie zmienisz.
Były:
Honda Shadow VT500C '84
Były:
Honda Shadow VT500C '84
Siwy jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego. Zainwestuj w magnesówkę jak nie chcesz uchwytów stałych i po sprawie. Tanią ale wcale nie najgorszą antenę Hustler IC 100 kupisz za ok. 50 zł z przesyłką
http://allegro.pl/antena-cb-hustler-ic1 ... 58590.html
Swojej nie przerobisz pod cb.

Swojej nie przerobisz pod cb.
www.mtj.auto.pl
Accord CG8 1.8 16V
siwy1857 napisał(a):ja chce zamontowac nowa antene taką 2 w 1. Radio + CB radio. Mam presidenta jakiegos sztywnego nie wiem jak się nazywa dokładnie ale teraz pomyślałem aby zrobić coś z tamtą. Antenę można wykręcić i zamontować jaką inną, kwestia tylko jaką??
jak masz antenę presidenta, to nic nie kombinuj, jak chcesz mieć sprawne radio.
2in1 nigdy Ci nie ta tego co dedykowana antena do CB
-
www.czelej.net
- Od: 4 lut 2008, 02:41
- Auto: GH '10 L5 125KW
CR '08 LF 107KW
siwy – jest jeszcze inna opcja jak nie chcesz mieć dodatkowych anten na dachu: zamontuj antenę CB w miejscu anteny radiowej (FM) oraz zastosuj np. taki
splitter
Pamiętaj jednak, ze chcąc mieć większy zasięg MUSISZ mieć dłuższą antenę – tego nie da się przeskoczyć.

Pamiętaj jednak, ze chcąc mieć większy zasięg MUSISZ mieć dłuższą antenę – tego nie da się przeskoczyć.
Były:
Honda Shadow VT500C '84
Były:
Honda Shadow VT500C '84
Marek 161BD081 napisał(a):siwy – jest jeszcze inna opcja jak nie chcesz mieć dodatkowych anten na dachu: zamontuj antenę CB w miejscu anteny radiowej (FM) oraz zastosuj np. takisplitter
no wiem wiem, zamontuję coś długiego.
Właśnie Marku chodziło mi o takie rozwiązanie, bo nie chce robić z Madzi radiowozu z wieloma antenami
Tylko pytanko, bata czy sztywną antenę do CB zamontować
A jak wewnętrzne anteny do radioodbiornika się spisują?? Takie np pod szybę doczepiane?? Na mój rozum to nie bardzo..
- Od: 30 lip 2009, 11:01
- Auto: m6
siwy1857 napisał(a):....
Tylko pytanko, bata czy sztywną antenę do CB zamontować...
Jak rozumiesz pojęcie "bata" czy też anteny "sztywnej"?
siwy1857 napisał(a):....A jak wewnętrzne anteny do radioodbiornika się spisują?? Takie np pod szybę doczepiane?? Na mój rozum to nie bardzo..
Osobiście nie spotkałem się z dobrze działającymi takimi dokładanymi antenkami ale .... w moim poprzednik autku (Audi B4) antenę miałem w ogrzewaniu tylnej szyby + wzmacniacz w słupku i nie powiem – byłem zadowolony z odbioru.
Były:
Honda Shadow VT500C '84
Były:
Honda Shadow VT500C '84
Ta Florida też nie jest supersztywna – zobacz zresztą u Irka
Zresztą ta antenka jest helikarna więc musi mieć swoją grubość.
Były:
Honda Shadow VT500C '84
Były:
Honda Shadow VT500C '84