CB Radio
Hej
Będę w najbliższym czasie kupował cb. Wybór padł na Alan'a 48 plus, możecie mi doradzić do niego jakąś dobrą antenę? Najlepiej żeby miała od 1m do 1,40 m długości i była montowana na "motylek".
Będę w najbliższym czasie kupował cb. Wybór padł na Alan'a 48 plus, możecie mi doradzić do niego jakąś dobrą antenę? Najlepiej żeby miała od 1m do 1,40 m długości i była montowana na "motylek".
zops.na.allegro.pl <– 5% rabatu przy zakupach przez forum
-
like a shadow
- Od: 13 maja 2008, 16:22
- Auto: 323f BA Z5 '96
323 GTX BG BPT 4WD '89
Michał88 – przejżyj antenki LEMM czy SIRIO (szczególnie te drugie) i coś dobierzesz (chociażby przykładowo
taką)
Osobiście jednak radzę Ci zainwestować w dłuższy bacik – zawsze moższ czułość radia sobie zmniejszyć RF-Gain'em jak będzie Ci to "zbierało" zbyt wiele stacji
Powodzenia!
P.S. ... a myślałem, że Pan Moderator jednak poczytał nieco więcej i uważniej na temat radyjek i anten

Osobiście jednak radzę Ci zainwestować w dłuższy bacik – zawsze moższ czułość radia sobie zmniejszyć RF-Gain'em jak będzie Ci to "zbierało" zbyt wiele stacji
Powodzenia!
P.S. ... a myślałem, że Pan Moderator jednak poczytał nieco więcej i uważniej na temat radyjek i anten
Ford C-MAX 1.6TDCi & AR 156 2.0TS & Honda Shadow VT1100 C3 Aero ’99
Były:
323F BA Z5 & Xedos 9 KL ’01
Honda Shadow VT1100C2 Sabre ’03
Honda Shadow VT500C '84
Były:
Honda Shadow VT500C '84
Problem wygląda następująco po podłączeniu cb jest wszystko ok ale kiedy tylko włącze światła (seryjny ksenon) szumi jak trzaskofon testowane na uniden + qantena magnes firmy porsche i na ręczniaku alanie 42 jest to samo.
Proszę kogoś kto problem zlikwidował o poradę
PROSZĘ KOLEDZY nie piszcie: zrób klatke Faradaya bo to nie kórnik tylko auto,
nie piszcie też ......ja bym owiną folią aluminiową kable.... to nie piekarnik podniesiesz maske a tu wiocha jak się patrzy a nie chodzi tu o szpecenia auta.
Zdaję sobie sprawę o wielokrotności poruszanie tego tematu ,ale niestety brak sensownych odpowiedzi i konieczność posiadania cb (ok 90-100 tyś km rocznie) zmusza mnie do pisania tego tematu .
Proszę kogoś kto problem zlikwidował o poradę
PROSZĘ KOLEDZY nie piszcie: zrób klatke Faradaya bo to nie kórnik tylko auto,
nie piszcie też ......ja bym owiną folią aluminiową kable.... to nie piekarnik podniesiesz maske a tu wiocha jak się patrzy a nie chodzi tu o szpecenia auta.
Zdaję sobie sprawę o wielokrotności poruszanie tego tematu ,ale niestety brak sensownych odpowiedzi i konieczność posiadania cb (ok 90-100 tyś km rocznie) zmusza mnie do pisania tego tematu .
- Od: 30 mar 2009, 19:21
- Auto: CX-9
Dzięki za radę Marek, może skuszę się na coś dłuższego. Kiedyś jeździło mi się dobrze z Sirio ml-145, ale to niestety magnes. A poza tym dziwnie wyglądała na eF'ce.
Ps. Ideałów niestety nie ma
Ps. Ideałów niestety nie ma
zops.na.allegro.pl <– 5% rabatu przy zakupach przez forum
-
like a shadow
- Od: 13 maja 2008, 16:22
- Auto: 323f BA Z5 '96
323 GTX BG BPT 4WD '89
Michał88 napisał(a):Ideałów niestety nie ma
Święte słowa!
Ja ostatnio na madzi z powodu braku innej antenki testowałem Pr. Georgię
Niektórzy chwalą ja sobie bo "nie szpeci auta"

Prawda jest taka, ze reany zasięg odsłuchu to miałem ok. 4-5km a nadawania – max ze 3km
Jaki jest sens zakładania takiego "króciaka"? Chyba jedynie tylko po to aby mijaną osobę zapytać o drogę bo dalej to małe szanse aby się dokrzyczeć.
Na swoim autku od 2 latek używam Sirio Performer'a P800 i powiem Ci, że ... nie chcę już innej antenki
Na tej lokal idzie bez najmniejszego problemu a jak jest propagacja to na SSB można sobie tez pogadać z resztą polski i europą
Pozdrawiam!
Były:
Honda Shadow VT500C '84
Były:
Honda Shadow VT500C '84
Więc pojechałem do servisu CB w POZNANIU kolo Makro- polecam chłopaki wiedzą co robią mam nowy sprzęt kombinowali kombinowali, aż wykombinowali działa super zero zakłóceń- poprostu odpowiedź na temat postu jest następująca NIE DAWAJCIE SWOICH AUTEK BURAKOM I JASIOM NAPRAWIACZOM W ŁAPY
!

- Od: 30 mar 2009, 19:21
- Auto: CX-9
Witam, mam pytanie na temat CB radia i anteny do niego. Nie chce zakładać nowego tematu więc pisze tutaj.
Chciałbym sie dowiedzieć czy da radę kupic jakieś w miare dobre CB radio z antena do ceny 300zł
Jeśli tak to ewentualnie jaki model i jakiej firmy ? A jeśli nie warto szukac do takiej ceny to tez prosiłbym o informacje dlaczego. Z góry dziękuje i pozdrawiam
EDIT
Poczytałem troszkę ten temat i po analizie znalazłem na allegro następujące zestawy:
http://allegro.pl/item651837974_tti_tcb ... wybor.html
http://www.allegro.pl/item647452079_cb_ ... atisy.html
http://allegro.pl/item641013574_cb_zest ... oznan.html
Czy sa one warte uwagi czy może jest coś lepszego w tej cenie
Chciałbym sie dowiedzieć czy da radę kupic jakieś w miare dobre CB radio z antena do ceny 300zł
Jeśli tak to ewentualnie jaki model i jakiej firmy ? A jeśli nie warto szukac do takiej ceny to tez prosiłbym o informacje dlaczego. Z góry dziękuje i pozdrawiam
EDIT
Poczytałem troszkę ten temat i po analizie znalazłem na allegro następujące zestawy:

Czy sa one warte uwagi czy może jest coś lepszego w tej cenie
- Od: 14 lut 2007, 23:09
- Auto: Mazda6 GH LF-VD
były:
Mazda 323F BA Z5
Seat Toledo II 1.9 TDI
mihal85 ja nie dawno kupiłem TTI 660 +HUSTLER IC-100 za 250zł już z dostrojeniem i nie narzekam, zasięg b.dobry ładnie sie sprawuje żadnych kłopotów,trochę jest szumów ale zmniejszasz pokrętłem i wszystko gra
ale jezeli chodzi z tych zestawów ktore podałeś to ja bym brał 2
ale najlepiej zapytaj fachowca Marek 161BD081
ale jezeli chodzi z tych zestawów ktore podałeś to ja bym brał 2
ale najlepiej zapytaj fachowca Marek 161BD081
Jasio naprawiaczu!!
Po co napisales ten post?? Zadales pytanie a potem piszesz nic nie wnoszaca wypowiedz do tematu. Jak chcesz pochwalic warsztat to jest do tego inny dzial.
Pomysl, bo troche bez sensu te Twoje posty – nie uwazasz?
Po co napisales ten post?? Zadales pytanie a potem piszesz nic nie wnoszaca wypowiedz do tematu. Jak chcesz pochwalic warsztat to jest do tego inny dzial.
Pomysl, bo troche bez sensu te Twoje posty – nie uwazasz?
SHY
mihal85 Antenkę Midlanda 18-244 omijaj szerokim łukiem – to najgorszy chyba wybór jaki znam.
Z tych trzech prezentowanych to żadne mi się nie podoba z powodu tego niebieskiego podświetlenia.
Najlepiej jakbyś zainwestował w TTI880 i do tego np. antenkę Sirio AS100
Pamiętaj jednak, ze typ radia a szczególnie jego funkcje zależą tylko od potrzeb uzytkownika a to jest już indywidualna sprawa.
lukasssss1 – nie przesadzaj z tym "fachowcem"
Z tych trzech prezentowanych to żadne mi się nie podoba z powodu tego niebieskiego podświetlenia.
Najlepiej jakbyś zainwestował w TTI880 i do tego np. antenkę Sirio AS100
Pamiętaj jednak, ze typ radia a szczególnie jego funkcje zależą tylko od potrzeb uzytkownika a to jest już indywidualna sprawa.
lukasssss1 – nie przesadzaj z tym "fachowcem"
Były:
Honda Shadow VT500C '84
Były:
Honda Shadow VT500C '84
No więc po pytaniach poradach pytanich sprawdzaniu pisaniu na forum
(Dzięki Marek 161BD081 za pomoc, patrze że cały czas aktywnie się udzielasz
POMAGAJĄC) Kupiłem
CB: Sunker URZ0249
Antenka : SIRIO ML145
(Myślałem dopłacić a kupić coś porządnego) I teraz pytanie czy to jest porządne i co o takim zestawie myślisz (myślicie) ? Jakie zasięg może mieć ? Podobno nie powinło być problemów sprzętowych typu że niewspół gra za dobrze.
Ps: Z góry dzięki za pomoc.
Ps: I co myślisz na temat automatycznego SQERCH podobno spełnia swoją funkcje ale nie wiem czy samemu lepiej poustawiać jakoś (tylko mam problem bo ruszam tym i tamtym a cały czas jak by szumów nie było więc sam już nie wiem :/ )
CB: Sunker URZ0249
Antenka : SIRIO ML145
(Myślałem dopłacić a kupić coś porządnego) I teraz pytanie czy to jest porządne i co o takim zestawie myślisz (myślicie) ? Jakie zasięg może mieć ? Podobno nie powinło być problemów sprzętowych typu że niewspół gra za dobrze.
Ps: Z góry dzięki za pomoc.
Ps: I co myślisz na temat automatycznego SQERCH podobno spełnia swoją funkcje ale nie wiem czy samemu lepiej poustawiać jakoś (tylko mam problem bo ruszam tym i tamtym a cały czas jak by szumów nie było więc sam już nie wiem :/ )
MAZDAspeed Najlepsze Forum w SIECI !
Moja Madzia: http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.ph ... 35#1387735
8l. 1/100Km
8l. 1/100Km
- Od: 7 wrz 2008, 20:44
- Auto: Mazda 626 GE 92r 2.0 16v FS
StorMBb – bez urazy ale .... to jest przykład kupienia czegoś w ciemno i dopiero późniejszego zastanawiania się w co wyrzuciło się kasę
Radio "Sunker Elite One" to jeden z gorszych wyborów – przynajmniej takie jest moje zdanie.
Miałem tego ładnych już "kilka" sztuk w naprawie. Jakość lutowania i montażu sprzętu – fatalna!
Jakość pracy .... tez nie rewelacyjna.
Ale jeśli komuś to nie przeszkadza to już jego wybór.
Nie zdziw się jak po jakimś krótkim czasie będziesz miał problemy z .... pękającym i przełamującym sie przewodem do mikrofonu.
Sory ale lepiej było kupić jakąś kilkunastoletnią sprawną "używkę" i mieć DOBRZE działające i bezawaryjne radio niż takie wielkie "G", które kupiłeś.
Co do anteny to nie mam zastrzeżeń.
Radio "Sunker Elite One" to jeden z gorszych wyborów – przynajmniej takie jest moje zdanie.
Miałem tego ładnych już "kilka" sztuk w naprawie. Jakość lutowania i montażu sprzętu – fatalna!
Jakość pracy .... tez nie rewelacyjna.
Ale jeśli komuś to nie przeszkadza to już jego wybór.
Nie zdziw się jak po jakimś krótkim czasie będziesz miał problemy z .... pękającym i przełamującym sie przewodem do mikrofonu.
Sory ale lepiej było kupić jakąś kilkunastoletnią sprawną "używkę" i mieć DOBRZE działające i bezawaryjne radio niż takie wielkie "G", które kupiłeś.
Co do anteny to nie mam zastrzeżeń.
Były:
Honda Shadow VT500C '84
Były:
Honda Shadow VT500C '84
Bo to nowe u mnie mieli te Sunkery
I mój błąd mogłem poprosić o coś sprawdzonego . . . A może pozwolą mi jeszcze wymienić sam nie wiem a co do antenki to może być ? A jakie radio byś polecał ? Tylko cenowo żeby też nie było za drogie tak do tych 270 .
PoZdRaWiAm I dziękuję . . .
A i co myślisz o Automatycznym ,,SQERCH,,
PoZdRaWiAm I dziękuję . . .
A i co myślisz o Automatycznym ,,SQERCH,,
8l. 1/100Km
8l. 1/100Km
StorMBb napisał(a):A i co myślisz o Automatycznym ,,SQERCH,,
Osobiście nigdy dłużej nie korzystałem z radia wyposażonego w ten "wynalazek".
Zresztą moim zdaniem DOBRZE działające ASC znajdzie się niestety w radiach klasy wyższej takich jak np. Jackson II itd
Ale i w nich to nie zawsze jest konieczne korzystanie z tego.
Osobiście wolę manualnego SQ (u siebie to i tak poza miastem zupełnie nie "zaciągam" SQ bo nie mam takiej potrzeby – nic mi nie szumi i nie trzeszczy!) gdyż głównie z takim pracowałem i .... zupełnie mi to nie przeszkadza.
Co do radia to na chwilę obecną ciężko mi jest polecić coś z nowych sprzętów, gdyż żaden z tych z którymi ostatnio miałem do czynienia niekoniecznie odpowiadał MOIM oczekiwaniom.
Dlatego ... jeżdżę z 17 letnim Jacksonem, który dopiero u mnie "zobaczył" lutownicę (drobna poprawa AWR).
A co polecić – może np. stary Herbert, Valery czy np. Harry?
Były:
Honda Shadow VT500C '84
Były:
Honda Shadow VT500C '84
A właśnie bo napisałeś radyjko ,,Radio "Sunker Elite One" " A ja posiadam Radio "Sunker Elite Three" I może 3 jest już [jaki?] czy nadal badziewie produkowane
Dziękuje za pomoc...
8l. 1/100Km
8l. 1/100Km
StorMBb napisał(a):A właśnie bo napisałeś radyjko ,,Radio "Sunker Elite One" " A ja posiadam Radio "Sunker Elite Three" I może 3 jest już [jaki?] czy nadal badziewie produkowane
Szczerze to ... nie wiem co o tym sądzić bo nie miałem styczności z czymś takim.
Ale jeśli jakość montazu się nie poprawiła to nie wróżę długiego i bezawaryjnego żywota
Były:
Honda Shadow VT500C '84
Były:
Honda Shadow VT500C '84
Jak chcesz coś tanio i w miarę dobrze to polecam ci zestaw radio Omega i ant siro ml145:) sam tego używam na mieście RF Gain sprawuje sie świetnie:) a poza miastem to zasieg jest całkiem duzy:)
PS. Zapomnialem Ci Marek powiedzeć w niedziele ze mam juz nowy nick:) he i przez ten katar to chyba nawet nie wiesz jak mam na imię:)ale po nicku juz bedziesz wiedział:)
Pozdrawiam:)
PS. Zapomnialem Ci Marek powiedzeć w niedziele ze mam juz nowy nick:) he i przez ten katar to chyba nawet nie wiesz jak mam na imię:)ale po nicku juz bedziesz wiedział:)
Pozdrawiam:)
- Od: 12 kwi 2009, 10:55
- Auto: 323F BJ 2.0 RF4F DiTD '01 Classic Red
Don Gregorio – kiedyś musimy się spotkać i zobaczysz jak radio powinno pracować,

Były:
Honda Shadow VT500C '84
Były:
Honda Shadow VT500C '84
Spoko:) za miesiac bede na urlopie to moze wtedy:)
Moze coś zaradzisz na moje szumy:)
Moze coś zaradzisz na moje szumy:)
- Od: 12 kwi 2009, 10:55
- Auto: 323F BJ 2.0 RF4F DiTD '01 Classic Red
Marku a co myslisz o TTI TCB-880? Mialem okazje byc operatorem tego radyjka w trasie i uwazam, ze nie jest najgorsze
Jednak chcialbym zasiegnac opinii fachowca w temacie. Widze, ze z Ciebie stary sibirak
Ja jestem krotkofalowcem. Co do radia to planuje zakup czegos – najbardziej mi sie widzi president johnny II ASC ale szczerze mowiac z drugiej strony troche zal mi wydac tyle kasy na CB radio...
Vy 73 de SQ2JUL
Vy 73 de SQ2JUL