Usuwanie rys z szyby
Kupiłem tydzień temu Mazdę 323f 1993r. w której są na przedniej szybie 2 bardziej istotne pęknięcia (ale są już naprawione przez poprzednika) mam nadzieję że szyba z czasem nie pęknie. Oprócz tych dwóch usterek ma kilkanaście odprysków, takich które nie przeszkadzają w niczym, zastanawiałem się czy ma sens coś z tym robić, ale raczej to zostawię. Jak szyba pęknie lub będzie miała faktycznie duże rysy czy odpryski przeszkadzające w jeździe lub w przejściu przeglądu technicznego to ją wymienię. Trudne decyzje do podjęcia ale można się przyzwyczaić. Od rysy znacząco groźniejsze są właśnie takie pęknięcia które mam, fachowcy powiedzieli że nie powinny spowodować pęknięcia szyby na dłuższym odcinku ponieważ zostały od razu naprawione, 2-3 lata auto jeździło już z nimi i nie widać aby się powiększały.
- Od: 12 wrz 2006, 12:28
- Auto: Mazda 323f BG 1.6i 16V 1993r.
Witam!
Jak wiadomo w Naszych Mazdach problemem są porysowane szyby przy lusterkach.Znalazłem na Allegro taki zestaw:
http://www.allegro.pl/item348262358_sup ... od_ss.html używał ktoś tego?jest to coś warte?
Jeśli był taki temat to przepraszam,ale grzebałem chyba z 2godz. i nic nie znalazłem.
Jak wiadomo w Naszych Mazdach problemem są porysowane szyby przy lusterkach.Znalazłem na Allegro taki zestaw:

Jeśli był taki temat to przepraszam,ale grzebałem chyba z 2godz. i nic nie znalazłem.
- Od: 15 lut 2008, 20:57
- Auto: Mazda 323F BA 95r. 1.8 automat
ja to kupilem w lutym
zwazywszy na cene mozna sprobowac
pogoda jednak nie dopisywala ale teraz w cieple dni sie za to wezme znajac zycie dzien na szybke zejdzie ale lepsze to niz widok tych beznadziejnych rys
zwazywszy na cene mozna sprobowac
- Od: 29 lis 2007, 01:27
- Auto: 323f BA 96r 1.8 Glx BP+LPG
Chyba też wydam te 50zł i spróbuje,niby działa,bo pisałem do gościa który to kupił,i odpisał,że efekty widać,że ryski schodzą.
owszem schodza ale polerowac trzeba sporo
owszem schodza ale polerowac trzeba sporo
jesli ktos zrobi to dajcie znac z checia tez bym spróbował bo te rysy to sa straszne
jesli ktos zrobi to dajcie znac z checia tez bym spróbował bo te rysy to sa straszne

Moja Madzia
http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=50683
- Od: 10 sty 2008, 10:43
- Auto: Mazda 323F 1.5 16V 95/96r LPG
creativedj napisał(a):owszem schodza ale polerowac trzeba sporo
A co juz sprawdzales?:)
Ja chyba też to kupię i jak będę mieć wolny dzień i ładną pogodę spróbuję.
Od razu polecam przed tą operacją zdjąć boczek i wyczyścić uszczelkę z syfu – zebrany przez lata kurz i brud jest sprawcą porysowanych szyb
Od razu polecam przed tą operacją zdjąć boczek i wyczyścić uszczelkę z syfu – zebrany przez lata kurz i brud jest sprawcą porysowanych szyb
A co juz sprawdzales?
tak na jednej podluznej rysie tylnej szyby
ale nie widze tego zbyt kolorowy jezeli mowimy o rysach przy lusterku choc trzeba probowac,ja zaczne w srode lub czwartek to dam znac
Adaś napisał(a):Od razu polecam przed tą operacją zdjąć boczek i wyczyścić uszczelkę z syfu – zebrany przez lata kurz i brud jest sprawcą porysowanych szyb
owszem zgadza sie
no to Panowie wczoraj i w czwartek bylem u rodzicow a co za tym idzie dwa dni zajmowalem sie autkiem...
wyciagnelem tez paste ta z allegro,filc,wiertareczka i jazda.Zdjec mi sie nie chcialo robic ale zebyscie to widzieli
najpierw wiadomo zdjecie boczkow,na pierwsza linie szyba od kierowcy,podnioslem ja troche bardziej do gory co by sie lepiej polerowalo.Tasma malarska pozaklejane plastiki,a ze bardzo bryzgalo postanowilem przykryc auto kapami zeby wszedzie nie nalecialo bo na wysokich obrotach to masakra byla...
tak gdziej po trzech godzinach przyszlo zalamanie
poleruje owszem ale niech nikt sie nie ludzi ze szyba bedzie wygladala niczym na zdjeciu przed i po z aukcji
jedyne co powiem to brak tego zmatowienia,rysy nadal sa ale w mniejszym stopniu,nie rzucaja sie tak w oczy i brak zdenerwowanie przy korzystaniu z lusterka
za to szyba robiona wczoraj od pasazera nie miala tak glebokich rys i tam o wiele lepiej poszlo
wyciagnelem tez paste ta z allegro,filc,wiertareczka i jazda.Zdjec mi sie nie chcialo robic ale zebyscie to widzieli

tak gdziej po trzech godzinach przyszlo zalamanie
jedyne co powiem to brak tego zmatowienia,rysy nadal sa ale w mniejszym stopniu,nie rzucaja sie tak w oczy i brak zdenerwowanie przy korzystaniu z lusterka
za to szyba robiona wczoraj od pasazera nie miala tak glebokich rys i tam o wiele lepiej poszlo
daniel_w napisał(a):TO i tak długo wytrzymałeś
calkiem sporo
wowo rzeczywiście wykopalisko
ale może jest coś, co możę usunąć choć trochę rysy z szyb. bo mam lekko porysowaną boczną szybę, nie przeszkadza to strasznie ale... jakby można było to poprawić to chętnie bym coś z tym zrobił.
ale może jest coś, co możę usunąć choć trochę rysy z szyb. bo mam lekko porysowaną boczną szybę, nie przeszkadza to strasznie ale... jakby można było to poprawić to chętnie bym coś z tym zrobił.
- Od: 12 cze 2007, 17:30
- Auto: była 323BG| jest 626 GE 97 1,8
witam często w 323f na bocznych szybach na wysokości lusterek są straszne zarysowania , jak je zlikwidować i czy jest to możliwe serdecznie pozdrawiam jako "nowy " 
-
robert podejma
tez mam takie rysy na przednich szybach teraz szczegolnie sie uwydatnily po przyciemnieniu pytalem goscia czy da rade cos z tym zrobic to powiedzial ze boczne szyby sa hartowane i ich sie nie poleruje i tak musza zostac 
- Od: 24 lip 2008, 17:00
- Auto: Było:
VW Golf I
Opel Tigra
Honda Civic Coupe
Mazda 323F BA
Obecnie:
Audi A6
do polerowania polecam środek SONAX a ,usuwa z szyb nawet najcięższe zabrudzenia ,i drobne ryski ,takich jak kolo lusterek to nie usunie,ale szyby lśnią po jego zastosowaniu,dosłownie błysk.
Ja kupowałem w łodzi w hurtowni to cudo za 20zł za 250ml
ich sklep online
http://www.sklep.agloprima.com.pl/index ... rod_id=108
Ipolecam tez super wosk
http://www.valvoline.pl/Nano_index.htm
Ja kupowałem w łodzi w hurtowni to cudo za 20zł za 250ml
ich sklep online
http://www.sklep.agloprima.com.pl/index ... rod_id=108
Ipolecam tez super wosk

http://www.valvoline.pl/Nano_index.htm
- Od: 31 lip 2008, 07:01
- Auto: 323 f BA 1,5 DOHC '98r
Witam:
Czy ktoś zna jakieś sprawdzone i pewne metody pozbycia się rys?
Kilometry lecą, deszcze są coraz brudniejsze i wycieraczki niestety rysują szybę(nowe bosha) Nie mam zamiaru wymieniać szyby ponieważ jest oryginalna, a jazda po zmierzchu jest troszkę uciążliwa.
Czy ktoś zna jakieś sprawdzone i pewne metody pozbycia się rys?
Kilometry lecą, deszcze są coraz brudniejsze i wycieraczki niestety rysują szybę(nowe bosha) Nie mam zamiaru wymieniać szyby ponieważ jest oryginalna, a jazda po zmierzchu jest troszkę uciążliwa.
- Od: 23 mar 2009, 10:40
- Auto: Mazda 323F (BA) 1,5/Z5/96r.
madzia napisał(a):Czy ktoś zna jakieś sprawdzone i pewne metody pozbycia się rys?
wymiana na nową